Moarte subita

deces neasteptat, inopinat, survenit la un subiect aparent in stare buna de sanatate.

Cauze - De cele mai multe ori, o tulburare a ritmului cardiac (fibrilatie ventriculara), legata de o boala a coronarelor in majoritatea cazurilor sau de o boala a unei valvule cardiace, reprezinta cauza mortii subite. Atunci cand cauza nu este cardiaca, trebuie cautata o hemoragie cerebromeningeana, o hemoragie digestiva, o embolie pulmonara, o disectie aortica, o ruptura de anevrism, un soc anafilactic (reactie alergica) etc.

Tratament - Daca pacientul este in stare de stop cardiac si circulator, fiind afectat de o moarte aparenta recenta, se impune efecturea unei respiratii gura-la-gura si a unui masaj cardiac si chemarea de urgenta a unei unitati de ingrijire intensiva mobila care poseda un defibrilator pentru a practica, cat mai devreme posibil, un soc electric.

Prevenire - La pacientii care sufera de boli cardiace, se prescriu unele medicamente pentru a evita moartea subita. La pacientii care prezinta factori de risc de ateroscleroza sau la sportivi, prevenirea consta in special in depistarea si tratamentul cardiopatiilor.

Citeste si despre:

Sindromul mortii subite a sugarului Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Embolismul pulmonar Cardiomiopatia hipertrofica Dependenta de cocaina (crack) Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina Viata normala dupa infarct De ce copiii nu trebuie sa doarma cu fata in jos? Cum sa facem fata unei suferinte? Fumatul si efectele sale asupra longevitatii