Moarte subita

deces neasteptat, inopinat, survenit la un subiect aparent in stare buna de sanatate.

Cauze - De cele mai multe ori, o tulburare a ritmului cardiac (fibrilatie ventriculara), legata de o boala a coronarelor in majoritatea cazurilor sau de o boala a unei valvule cardiace, reprezinta cauza mortii subite. Atunci cand cauza nu este cardiaca, trebuie cautata o hemoragie cerebromeningeana, o hemoragie digestiva, o embolie pulmonara, o disectie aortica, o ruptura de anevrism, un soc anafilactic (reactie alergica) etc.

Tratament - Daca pacientul este in stare de stop cardiac si circulator, fiind afectat de o moarte aparenta recenta, se impune efecturea unei respiratii gura-la-gura si a unui masaj cardiac si chemarea de urgenta a unei unitati de ingrijire intensiva mobila care poseda un defibrilator pentru a practica, cat mai devreme posibil, un soc electric.

Prevenire - La pacientii care sufera de boli cardiace, se prescriu unele medicamente pentru a evita moartea subita. La pacientii care prezinta factori de risc de ateroscleroza sau la sportivi, prevenirea consta in special in depistarea si tratamentul cardiopatiilor.

Citeste si despre:

Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita Sindromul mortii subite a sugarului Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Embolismul pulmonar Cardiomiopatia hipertrofica Dependenta de cocaina (crack) Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina Viata normala dupa infarct De ce copiii nu trebuie sa doarma cu fata in jos? Cum sa facem fata unei suferinte?