7 informatii alarmante despre riscurile folosirii solarului

Actualizat: 16 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Riscurile folosirii solarului sunt discutate de ani intregi si demonstrate in cadrul cercetatarilor de specialitate.

In ciuda avertismentelor lansate de expertii medicali, statisticile medicale arata ca milioane de oameni frecventeaza anual saloanele de bronzat artificial.

Mai mult de jumatate din clientii care apeleaza la solar sunt tinere cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani.

Urmatoarele informatii alarmante despre pericolele asociate cu utilizarea solarului justifica de ce bronzatul artificial este un factor de risc important pentru debutul diverselor afectiuni ale pielii.

Pericolele iminente ale solarului

Orice tip de bronz este un semn al deteriorarii sanatatii pielii, avertizeaza Administratia de Alimente si Medicamente din SUA, deoarece rezulta in urma expunerii la razele ultraviolete, fortand pielea sa produca mai multa melanina (pigmentul care ii confera nuanta inchisa). Acest proces agresiv induce imbatranirea prematura a pielii si creste exponential riscul debutului cancerului de piele.

Razele ultraviolete sunt de doua feluri

- UVB penetreaza straturile superioare ale pielii si produc arsuri solare.
- UVA patrund in straturile cutanate mai adanci si pot produce mai multe complicatii, precum reactiile alergice.

Ambele tipuri de radiatii au capacitatea de a altera ADN-ul, primul pas catre instalarea cancerului cutanat.

Lampile folosite in saloanele de bronzat emit atat raze UVA, cat si raze UVB. Proprietarii de solare isi induc clientii in eroare, sustinand ca aparatele utilizate nu produc decat raze sanatoase sau ca solutia de protectie aplicata pe piele este suficienta pentru a preveni imbolnavirea pielii. Cercetatorii dezmint aceste informatii si spun ca toate solarele emit raze UVB si UVA, acestea din urma fiind asociate cel mai des cu debutul melanomului.

1. Solarul, oficial in categoria cea mai inalta de risc cancerigen

Daca in urma cu cativa ani, solarul este considerat un agent cancerigen probabil, acesta se afla in prezent in categoria cea mai inalta de risc in clasamentul Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alaturi de arsenic si gazul mustar.

Introducerea solarului in lista celor mai periculosi agenti cancerigeni pentru oameni a fost stabilita in urma publicarii unui studiu extins, derulat in anul 2009, care a demonstrat ca utilizarea saloanelor de bronzat artificial creste riscul debutului melanomului cu pana la 75%, in cazul persoanelor mai tinere de 30 de ani, care merg frecvent la solar.

2. Solarul poate cauza dependenta

Pentru unele persoane, solarul poate avea un efect similar cu cel al unor substante care dau dependenta. Oamenii de stiinta au denumit acest fenomen tanorexie, asemanand simptomele cu cele ale tulburarii alimentare numite anorexie.

Un studiu efectuat in anul 2006 de catre Universitatea Wake Forest din SUA a descoperit ca expunerea la radiatiile UV stimuleaza productia endorfinelor, substante secretate de creier care alunga durerea si induc o stare euforica. Cercetatorii au observat ca participantii obisnuiti cu sesiuni frecvente de solar s-au plans de simptome precum greata si tremurul corporal, atunci cand li s-a interzis sa apeleze o perioada la bronzul artificial.

3. Solarul creste riscul mai multor tipuri de cancer cutanat

In cele mai recente investigatii, oamenii de stiinta au descoperit ca utilizatorii solarelor nu sunt mai vulnerabili doar in fata melanomului, ci si de 2,5 ori mai mult la diagnosticul de carcinom cu celule scuamoase si de 1,5 ori mai mult la carcinomul bazocelular.

4. Solarul compromite cel mai mult sanatatea femeilor

Radiatiile emise de soare sau de alte surse artificiale, printre care si lampile solarelor, cresc semnificativ riscul oricui de a se imbolnavi de cancer, potrivit Institutului National de Cercetare a Cancerului din SUA. Insa femeile care folosesc solarul mai mult de o data pe luna, devin cu 55% mai susceptibile dezvoltarii menalonumului malign, confort statisticilor aceleeasi institutii.

Chiar si asa, atat barbatii, cat si femeile, pot deveni mai vulnerabili in fata cancerului cutanat, in conditiile unei expuneri pe termen lung la sursele artificiale de ultraviolete.

5. Razele UVA de la solar sunt mai puternice

Reprezentantii organizatiei Women's Health Watch de la Harvard au descoperit, in cadrul cercetarilor derulate, ca razele UVA emise de echipamentele saloanelor de bronzat sunt de trei ori mai intense decat radiatiile UVA naturale.

Desi sunt mai putin intense decat razele UVB, radiatiile UVA sunt de 30-50 de ori mai prevalente si pot patrunde chiar si prin sticla, facand necesara protectia pielii chiar si in interior. Un studiu publicat in revista Clinical Interventions in Aging a descoperit ca femeile si barbatii care lucreaza in birouri, cu masa de lucru pozitionata in dreptul ferestrei, prezinta mai multe riduri, pete cutanate si alte semne alte imbratranirii pielii, comparativ cu colegii feriti de contactul permanent cu razele de soare catre patrund prin fereastra.

Expertii medicali sustin ca razele UVA sunt mai periculoase decat cele UVB, intrucat patrund in straturile inferioare ale tesutului cutanat si ataca celule fragile, inclusiv pe cele ale sistemului imunitar.

6. Riscurile folosirii solarului cresc odata cu frecventa expunerii

Studiile au demonstrat, in cifre, ca pericolele frecventarii solarelor creste direct proportional cu numarul de vizite, astfel

- Folosirea solarului mai mult de 10 ori pe ani creste cu 700% predispozitia la dezvoltarea melanomului malign.
- Folosirea solarului ocazional inseamna un risc cu 300% mai mare de aparitie a melanomului.
- Folosirea solarului de peste 15 ori pe ani creste cu 800% susceptibilitatea la cancerul cutanat.

7. Solarul poate fi mai periculos decat expunerea neprotejata la soare

Solarele obisnuite emit, de regula, de trei ori mai multe raze UVA decat cele emise de soare. Lampile noi, de inalta presiune, emit radiatii UVA si UVB de pana la 15 ori mai puternice decat cele provenite din razele soarelui.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Arsurile solare: remedii din popor Arsurile solare Alergiile solare Sfaturi pentru alegerea corecta a lotiunii solare Cat de periculos este solarul De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare 10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii Mituri despre protectia solara: ce spun dermatologii Cum te protejezi de arsurile solare Lotiunea solara potrivita pielii tale