Petele de varsta sunt semne care apar frecvent pe piele dupa expunerea prelungita la razele solare. Aceste pete sunt inofensive, dar unele persoane doresc eliminarea lor doar din motive estetice.
Petele de varsta sunt cunoscute si sub alte denumiri precum lentigo solar sau pete hepatice, desi nu au legatura cu ficatul sau cu afectiunile acestuia. Aceste semne sunt plane si mai intunecate decat pielea din jurul lor. Ele pot avea aspect cafeniu, maroniu sau negru, putand sa semene cu pistruii.
Petele de varsta sunt hiperpigmentari ale pielii si sunt rezultatul secretiei de melanina in exces. Melanina este pigmentul care ofera culoare pielii.
Cand pielea este expusa la lumina soarelui, corpul produce melanina suplimentara pentru a o proteja de razele UV (ultraviolete) ale soarelui. Cu cat este produsa mai multa melanina, cu atat pielea devine mai intunecata.
Petele de varsta apar atunci cand excesul de melanina din piele se acumuleaza in anumite zone.
Petele de varsta apar, de obicei, in zonele de piele care sunt expuse frecvent la soare. Aceste zone includ:
• Fata;
• Partea dorsala a mainilor;
• Bratele;
• Umerii;
• Spatele si ceafa;
• Fetele dorsale ale picioarelor.
Petele de varsta pot sa apara singure sau grupate. De asemenea, pot varia in dimensiuni, fiind cuprinse intre 0,2 si 2 centimetri in diametru.
Petele de varsta tind sa se formeze cel mai frecvent la persoanele cu varste mai mari de 40 de ani. Cu toate acestea, lentigo solar poate sa apara si la tinerii care au arsuri solare frecvente sau care folosesc in mod excesiv solarele pentru bronz artificial.
Chiar daca aceste pete se pot forma pe pielea oricarei persoane, ele sunt mult mai frecvente la persoanele cu o piele sensibila la razele directe ale soarelui.
Medicul poate identifica petele de varsta prin examenul fizic al tegumentelor. De asemenea, pentru diagnosticare, medicii dermatologi pot folosi un dermatoscop.
Dermatoscopul este un instrument de marire a imaginilor pe care profesionistii din domeniul medical il folosesc pentru a examina mai de aproape pielea.
In unele cazuri, poate fi dificil sa se faca diferenta dintre melanom si o pata de varsta. Melanomul reprezinta un tip de cancer format din melanocite, adica celulele care contin pigmentul pielii.
Daca medicul intampina probleme, se recomanda solicitarea si efectuarea unei biopsii cutanate. Aceasta interventie implica prelevarea unui mic esantion de piele afectata si trimiterea acestuia la un laborator, unde un specialist va efectua anumite teste prin care diagnosticul poate fi stabilit cu certitudine.
Punctele de varsta nu pun in pericol starea de sanatate sau viata si nu necesita tratament. Cu toate acestea, deoarece aspectul lor se aseamana foarte bine cu cel al cancerului de piele, este foarte important ca un medic sa le verifice.
De foarte multe ori, petele de varsta deranjeaza persoanele prin aspectul lor inestetic. Daca o persoana doreste sa elimine petele de varsta din motive cosmetice, aceasta are o varietate de optiuni.
Cremele topice pot reduce culoarea pronuntata a petelor de varsta. Totusi, se recomanda ca iluminatoarele de fata care contin mercur sa fie evitate. Acestea pot prezenta riscuri grave pentru sanatate. Un medic dermatolog poate recomanda cele mai bune produse.
Aceste creme ilumineaza treptat petele. Cu toate acestea, pot irita pielea, deci este indicat sa se ia in calcul efectele secundare ale acestor creme inainte de a fi folosite.
Unele proceduri cosmetice pot, de asemenea, sa reduca sau sa elimine petele de varsta. Inainte de apela la o procedura de acest tip, optiunile trebuie discutate cu un medic dermatolog.
Acesta poate sugera cea mai indicata metoda, in functie de tipul de piele si de marimea si localizarea hiperpigmentarilor. Medicul dermatolog poate sugera una dintre urmatoarele proceduri:
Crioterapia – aceasta metoda implica indepartarea zonei de hiperpigmentare cu ajutorul unei substante foarte reci, cum ar fi azotul lichid;
Chirurgia cu laser – poarta si denumirea de terapie cu lumina intensa pulsata si implica utilizarea unor fascicule de lumina cu intensitate ridicata;
Microdermabraziunea – reprezinta un tratament neinvaziv care implica exfolierea stratului superior al pielii;
Peeling-ul chimic – aceasta modalitate implica exfolierea pielii si indepartarea celulelor moarte ale ei cu ajutorul unor solutii chimice.
Trebuie cunoscut faptul ca toate aceste proceduri sunt insotite de riscuri si pot provoca cicatrizari ale pielii. Aceste tehnici de indepartare a petelor de varsta pot, de asemenea, sa provoace hipersensibilitatea pielii la lumina solara.
Oricine a suferit una dintre aceste proceduri trebuie sa ia masuri suplimentare de protectie solara si sa urmeze cu strictete sfaturile si indicatiile medicului.
Remediile naturale pot, de asemenea, sa ajute la disparitia petelor de varsta. Aceste remedii naturale includ:
Aloe vera – unele cercetari efectuate pe animale au relatat faptul ca aplicarea zilnica de aloe vera pe suprafata petelor de varsta poate duce la diminuarea acestora;
Ceapa rosie – rezultatele unui studiu au aratat ca foitele uscate de ceapa rosie pot ajuta in lupta cu petele de varsta. Din acest motiv se recomanda utilizarea cremelor ce contin Allium cepa, denumirea stiintifica a cepei;
Extractul de orhidee – autorii unui alt studiu au concluzionat ca extractele de orhidee pot reduce petele de varsta. Extractele de acest tip sunt frecvent utilizate in produsele de ingrijire a pielii.
Cremele topice pot, de asemenea, sa reduca aparitia petelor de varsta. Cercetarile sugereaza ca cele mai bune creme care pot ajuta trebuie sa contina unul sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente:
• Acid azelaic;
• Vitamina E;
• Vitamina C;
• Alfa-hidroxi-acizi;
• Clorofila de cupru.
Unele persoane folosesc diferite machiaje pentru a acoperi petele de varsta. Este indicata consultarea unui specialist inainte de utilizarea produselor cosmetice.
Specialistul poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la produsele cosmetice indicate pentru acoperirea petelor de varsta.
Prevenirea aparitiei petelor de varsta este posibila de foarte multe ori.
Dermatologii recomanda utilizarea unei creme cu factor de protectie solara cu o protectie minima de SPF 30. Este indicat ca factorii de protectie solara sa fie rezistenti la apa si sa poata asigura protectia impotriva radiatiilor UVA si UVB.
Cremele sau spray-urile cu protectie solara trebuie aplicate pe piele cu 15 minute inainte de expunere.
Petele de varsta nu sunt canceroase. Cu toate acestea, uneori se aseamana cu anumite tipuri de cancer de piele. Din acest motiv, aceste afectiuni trebuie diferentiate, iar medicul dermatolog reprezinta cea mai indicata persoana care poate face acest lucru.
Cancerul de piele se dezvolta cel mai adesea in zone ale pielii care au fost expuse la soare pentru o perioada lunga de timp.
Petele de varsta pot semana cu formatiunile din keratoza actinica, dar acestea din urma sunt formatiuni precanceroase. De asemenea, petele de varsta sunt plane, iar keratoza actinica este caracterizata prin formatiuni dure si aspre.
Alte aspecte ale pielii care necesita atentie sunt reprezentate de:
• Zone dure ale pielii care sunt dureroase la atingere;
• Portiuni de piele cu aspect uscat, scuamos sau rosu;
• Zone de piele scuamoase si albicioase, cu aspect de negi.
Petele de varsta nu reprezinta un pericol si nu necesita tratament medical. Oamenii aleg sa elimine aceste pete doar din scopuri estetice.
Daca o persoana observa orice fel de modificari neobisnuite la nivelul pielii, trebuie sa consulte imediat un medic. Daca medicul diagnosticheaza cancerul de piele intr-o faza incipienta, tratamentul are o rata de succes ridicata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.