Cat de periculos este solarul

Actualizat: 23 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


De cativa ani incoace, cercetatorii au incercat sa avertizeze populatia asupra masurii in care solarul este periculos pentru sanatate si sa contrazica vechile convingeri conforma carora bronzul este sanatos.

Dupa ce efectele razelor ultraviolete au devenit cunoscute in termeni de factori cancerigeni agresivi, oamenii au inceput sa creada ca solarul este o alternativa mai sigura pentru bronzarea pielii.

Realitatea sta cu totul altfel specialistii in sanatate spun ca solarul poate fi chiar mai periculos decat soarele, intrucat emite aproape in totalitate doar raze UVA, care penetreaza si mai adanc tesutul cutanat decat cele UVB, provocand anomalii la nivel celular.

Originea ingrijorarilor asupra efectelor solarului

Suspiciunile privind efectele negative ale solarului au fost confirmate in anul 2009, cand un studiu derulat de experti internationali in depistarea cancerului a asociat solarul cu efectele secundare ale arsenicului sau ale gazului de mustar - cei mai mari factori de risc in dezvoltarea cancerului.

Cercetarea amintita a descoperit ca persoanele care au folosit frecvent solarul pana la varsta de 30 de ani s-au expus unui risc cu 75% mai mare de a se imbolnavi de cancer cutanat, din pricina mutatiilor suferite de celulele pielii prin expunerea directa la razele artificiale UVA si UVB.

In ciuda contraargumentelor aduse de sustinatorii saloanelor de bronzat arficial, cum ca cele cateva minute de folosire a solarului sunt aproape inofensive pielii, statisticile medicale demonstreaza contrariul. Cancerul de piele era in trecut o boala diagnosticata in randul pacientilor de varsta a doua, insa in prezent, melanomul (cel mai agresiv tip de cancer cutanat) a inceput sa apara la populatia tanara, cea care utilizeaza preponderent saloanele de bronzat.

De ce este solarul periculos

Arsurile solare si bronzul sunt ambele periculoase, deoarece ele produc modificari patologice ale ADN-ului la nivel cutanat. De altfel, riscul fiecarei persoane de a face cancer de piele la un moment dat in viata incepe sa creasca inca de la prima arsura solara suferita.

Riscurile de imbolnavire de cancer cu celule scuamoase se multiplica in functie de timpul de expunere neprotejata la razele UV de-a lungul vietii. Probabilitatea instalarii carcinomului cu celule bazale (bazocelular) creste pe baza combinatiei dintre expunerea intensiva la soare, respectiv la razele ultraviolete, care pot proveni si de la echipamentele de tip solar pentru obtinerea bronzului artificial.

Datele stiintifice despre imbolnavirile provocate de solar

In luna decembrie 2012, un studiu dedicat pericolelor asociate cu utilizarea solarului arata ca, la nivel mondial, se inregistreaza o crestere alarmanta a cazurilor de melanom in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani. In ultimii 40 de ani, rata de incidenta a acestei maladii potential letale a crescut cu 800% in cazul tinerelor femei si cu 400% in cazul tinerilor barbati.

Cu toate ca riscul de melanom, raportat la intreaga viata, este de 1,5 ori mai mare la barbati, decat la femei, acest tipar se inverseaza in randul tinerilor, conform statiscilor medicale. Explicatia data de cercetatori este aceea ca persoanele tinere de sex feminin utilizeaza mai des solarul, unde concentratia de raze UVA este mai mare decat cea de UVB.

Acelasi studiu spune ca persoanele care au utilizat solarul au un risc cu 74% mai mare sa dezvolte melanomul, comparativ cu persoanele care s-au expus doar razelor ultraviolete emise de soare. Mai mult decat atat, persoanele care merg la solar de 4 ori pe an, isi cresc cu 11% riscul de imbolnavire.

Cercetatorii de la faimoasa clinica medicala americana Mayo Clinic, care au initiat studiul amintit, mai mentioneaza si faptul ca bronzul artificial predispuse de 2,5 ori mai mult tesutul cutanat la dezvoltarea cancerului cu celule scuamoase si de 1,5 ori la dezvoltarea carcinomului cu celule bazale.

Clasificarea oficiala a razelor UV emise de solar

In anul 2009, razele ultraviolete emise in cabinele de bronzat au devenit oficial o parte a categoriei de factori cancerigeni, dupa ce Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a luat aceasta decizie, spre binele populatiei.

Daca in anul 1992, razele UVA si UVB erau clasificate la nivelul 2 de pericol in raport cu posibilitatea dezvoltarii cancerului cutanat, 17 ani mai tarziu ele au fost transpuse in nivelul 1 de risc, fiind considerate factori certi de provocare a diverselor tipuri de cancer de piele.

Solarul, factor de dependenta psihica

Un alt pericol asociat cu frecventarea saloanelor de brozat se refera la dezvoltarea unei asa-zise dependente psihice de solar. Cu alte cuvinte, in ciuda informatiilor pe care le primesc despre riscul major de imbolnavire, persoanele obisnuite sa se bronzeze artificial refuza sa renunte la acest obicei.

Un studiu publicat in revista JAMA Dermatology arata o realitate si mai uluitoare legata de obsesia utilizarii solarului, care afecteaza o buna parte din populatie 178 dintre pacientii monitorizati in cadrul cercetarii si diagnosticati cu o forma comuna de cancer (carcinom celular bazal) cutanat au continuat sa apeleze la solar, chiar si dupa depistarea bolii de care sufera.

Din cei 178 de pacienti bolnavi si dependenti de solar, doar 26 au recunoscut ca s-au expus echipamentelor artificiale de bronzat timp de 4 ani de la stabilirea diagnosticului de cancer cutanat.

Intrigati de decizia acestor bolnavi de a-si imbolnavi suplimentar pielea folosind solarul, cercetatorii au incercat sa vada daca psihicul pacientilor da semne de dependenta fata de bronzul artificial. Rezultatele testelor au aratat ca 58% dintre participanti au prezentat manifestarile tipice ale unei dependente.

Expertii mai spun ca pacientii cu cancer de piele refuza de obicei sa puna cauzele imbolnavirii pe seama solarului, preferand mai degraba sa presupuna ca boala a aparut pe fond genetic. Momentan, fenomenul dependentei de solar ramane insuficient de mult cercetat, astfel incat sa fie incadrat in categoria tulburarilor mintale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

7 informatii alarmante despre riscurile folosirii solarului Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara Cand devin alunitele periculoase? Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum Canicula: la ce riscuri este expus organismul? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Despre ochi si vedere: mit si adevar Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Arsurile solare, remedii naturiste Arsurile solare: remedii din popor