Cancerul scuamos

Actualizat: 02 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Carcinomul cu celule scuamoase este o forma de cancer de piele. Celelalte tipuri de cancer de piele, mai frecvent intalnite, sunt melanomul si carcinomul cu celule bazale.

Carcinomul cu celule scuamoase, rareori cauzeaza probleme suplimentare de sanatate, daca este identificat si tratat precoce. Netratat, carcinomul cu celule scuamoase poate sa isi mareasca dimensiunile sau sa se extinda in alte parti ale corpului, cauzand complicatii grave.

Cele mai multe dintre carcinoamele cu celule scuamoase sunt rezultatul expunerii prelungite la radiatiile ultraviolete - care provin de la lumina soarelui sau lampile solarului. Evitarea cat mai mult posibil a razelor UV este cea mai buna protectie impotriva tuturor tipurilor de cancer de piele.

Protejarea de razele nocive ale soarelui este o parte importanta a prevenirii bolilor declansate de expunerea la soare, dar nu poate preveni complet carcinomul cu celule scuamoase sau alte tipuri de cancer de piele.

Cauze


Expunerea constanta la soare declanseaza cele mai multe dintre cazurile de celule scuamoase. Utilizarea frecventa a solarului multiplica riscul aparitiei carcinomului cu celule scuamoase. Persoanele care se bronzeaza la solar au cu 2,5 mai multe probabilitati de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase, spre deosebire de cei care nu fac acest lucru.

O alta cauza importanta a cancerului scuamos sunt leziunile pielii. Cancerul poate sa apara ca urmare a arsurilor, cicatricilor, ulceratiilor si ranilor din locuri expuse anterior la raze X sau, din cauza anumitor substante chimice (cum ar fi arsenicul si produsele petroliere).


Infectile cronice si inflamatiile pielii pot conduce la carcinomul cu celule scuamoase. In plus, virusul HIV si alte boli imunosupresoare, chimioterapia si medicamentele utilizate dupa un transplant (pentru scaderea probabilitatii de respingere a organelor) si chiar expunerea excesiva la soare - toate acestea, slabesc sistemul imunitar. Mai mult, fac dificila lupta impotriva bolii, crescand riscul dezvoltarii carcinomului cu celule scuamoase, dar si a altor tipuri de cancere.

Ocazional, carcinomul cu celule scuamoase poate sa apara si pe pielea normala, sanatoasa. Unii cercetatori considera ca tendinta cresterii acestui tip de cancer poate fi mostenita la unele persoane.

Factori de risc


Persoanele care au o piele deschisa la culoare, par blond sau saten, ochi albastri sau verzi, prezinta cel mai mare risc de a dezvolta boala. Totusi, oricine are un istoric substantial de expunere la soare, are probabilitati ridicate de a manifesta cancerul scuamos.

Carcinoamele cu celule scuamoase sunt cel putin de doua ori mai frecvent intalnite la barbati decat la femei.

Simptome


Desi carcinoamele cu celule scuamoase se dezvolta, de obicei, pe pielea expusa la soare, acestea pot sa apara oriunde pe corp, inclusiv in interiorul gurii, anusului si pe organele genitale, atat ale barbatilor, cat si ale femeilor. Aparitia tumorilor poate varia, dar cele mai comune forme sunt:

Carcinoamele cu celule scuamoase cresc de obicei lent si pot fi dificil de observat, mai ales cand apar pe pielea care are si alte semne de deteriorare in urma razelor soarelui, cum ar fi pigmentare, pierderea elasticitatii sau ridare. Se poate face usor confuzie cu keratoza actinica - cu portiuni rugoase de piele, care se descuameaza, de culoare maronie sau roz, care apar dupa ani de expunere la soare. Un numar mic de keratoze actinice pot sa apara in carcinoamele cu celule scuamoase.

Profilaxie


Oricine a avut o tumora cu celule scuamoase are un risc crescut de a dezvolta alta, mai ales in aceeasi zona a pielii sau intr-o portiune apropiata. Explicatia este ca pielea a suferit deja daune ireversibile din cauza soarelui. Recurenta se manifesta mai ales in primii doi ani dupa interventia chirurgicala. Un carcinom cu celule scuamoase poate sa reapara chiar si atunci cand a fost eliminata cu atentie prima data. Faceti o rutina din obiceiul de a va proteja de soare:

Tratament


Tratamentul depinde de marimea si localizarea cancerului de piele, de cat de mult s-a raspandit acesta si de starea de sanatate a bolnavului. Unele tipuri de cancer scuamos de piele pot fi dificil de tratat. Tratamentul ar putea implica:

- excizia - indepartarea pielii afectate de cancer

- chiuretaj si electrocauterizare - se vor indeparta celulele canceroase prin chiuretaj si se va folosi electrocauterizarea pentru a se distruge orice celula canceroasa care ar putea ramane. Metodele sunt folosite pentru tratarea cancerului care nu este de mari dimensiuni sau care nu este profund.

- criochirurgie - se vor ingheta celulele canceroase in scopul distrugerii lor

- medicatie - se vor folosi creme cu imiquimod sau 5-fluorouracil, pentru cancerul bazal cu celule canceroase care nu este foarte profund.

- chirurgia Mohs - presupune indepartarea unui strat de piele si analizarea acestuia sub microscop, eliminandu-se mai multe straturi de piele, pana cand nu vor mai fi prezente semne de cancer. Tehnica este utilizata pentru cazurile de cancer de piele din zona nasului, urechilor si a altor zone ale fetei.

- terapia fotodinamica - este un tratament efectuat cu ajutorul luminii, care poate fi utilizat pentru tratarea bolii Bown.

- radioterapia - poate fi utilizata in cazul cancerului de piele cu celule scuamoase care s-a extins la ganglionii limfatici sau organe, ori in situatia in care cancerul nu poate fi tratat printr-o interventie chirurgicala.


Citeste si despre:

Prevenirea cancerului pulmonar la barbati Cancerul esofagian – generalitati si stadializare Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! Importanta cunoasterii factorilor de risc in cancerul esofagian Poti fi expus riscului de a dezvolta cancer de piele? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cancerul de piele: tipuri, preventie, tratament Alcoolul si riscul aparitiei cancerului Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta Cancerul nazo-faringian - cauze, diagnostic, stadii Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele