Liposuctia: riscuri si beneficii

Actualizat: 15 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Liposuctia, numita si lipoplastie, aspiratie liposculpt sau lipectomie, este un tip de chirurgie cosmetica in care se descompune si se evacueaza grasimea din organism.

Este adesea folosita pe abdomen, coapse, fese, gat, barbie, brate si picioare. Liposuctia este cea mai frecventa interventie chirurgicala pentru remodelarea corporala.

Persoanele care apeleaza la aceasta interventie au de obicei o greutate stabila, dar ar dori sa elimine depozitele nedorite de grasime din anumite parti ale organismului. Liposuctia nu este o metoda generala de a scadea in greutate. Nu este un tratament pentru obezitate.

Procedura nu elimina celulita sau vergeturile. Scopul sau este doar estetic. Se potriveste celor care doresc sa remodeleze forma corpului lor.

Liposuctia indeparteaza permanent celulele adipoase, modificand forma corpului. Cu toate acestea, daca pacientul nu va avea un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata dupa interventie, exista riscul ca celulele adipoase sa reapara.

Cantitatea de grasime care poate fi indepartata in siguranta este limitata. Exista unele riscuri cum ar fi infectiile, paresteziile si cicatrizarile. Riscurile chirurgicale par sa fie legate de cantitatea de grasime eliminata.

Cand se utilizeaza liposuctia?

Liposuctia este folosita in principal pentru a imbunatati aspectul corpului, mai degraba decat pentru a oferi beneficii fizice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor ar obtine probabil aceleasi rezultate sau chiar rezultate mai bune prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, exercitii regulate si un program de somn optim.

Liposuctia este recomandata, in mod normal, numai daca modificarile stilului de viata nu au atins rezultatele dorite. Aceasta poate trata zonele unde tesutul adipos este rezistent la dieta si exercitii fizice.

Atunci cand un individ creste in greutate, fiecare celula de grasime creste in marime si volum. Liposuctia are ca scop reducerea celulelor adipoase din zone izolate.

Persoanele dornice ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua decizia de a suferi aceasta interventie. Rezultatele liposuctiei sunt mai degraba subtile decat dramatice.

Urmatoarele zone ale corpului sunt frecvent vizate pentru liposuctie:

- Abdomen;
- Zona lobara;
- Fese;
- Piept;
- Solduri;
- Coapse;
- Brate
- Gat;
- Sub barbie.

Persoanele care doresc aceasta interventie trebuie sa aiba peste 18 ani si sa fie sanatoase. Celor cu probleme de sanatate cum ar fi boala arteriala coronariana, diabetul zaharat sau cu un sistem imunitar slabit nu le este recomandata liposuctia.

Beneficii

Liposuctia se face in mod obisnuit pentru remodelare corporala, dar uneori este utilizata pentru a trata anumite afectiuni:

Limfedemul – o afectiune cronica sau pe termen lung, in care un exces de lichid, cunoscut sub numele de limfa, se colecteaza in tesuturi provocand edeme la nivelul acestora.

• Edemul apare mai frecvent la nivelul bratelor si picioarelor. Liposuctia este uneori utilizata pentru a reduce edemul, disconfortul si durerea;

Ginecomastia – indepartarea prin liposuctie a grasimii acumulate la nivelul sanilor la barbati;

• Sindromul lipodistrofiei;

• In pierderile extreme in greutate – o persoana cu obezitate morbida care pierde cel putin 40% din indicele de masa corporal (IMC) poate avea nevoie de tratament pentru eliminarea excesului de piele;

• Lipoame – tumori benigne.

Interventia chirurgicala

Inainte de operatie, pacientii vor trebui sa faca unele investigatii pentru a se asigura ca sunt pregatiti pentru interventie.

Sunt recomandate urmatoarele:

• Persoanele care utilizeaza aspirina sau medicamente antiinflamatoare regulat trebuie sa se opreasca din administrare cu cel putin 2 saptamani inainte de interventia chirurgicala;

• E posibil ca femeile sa intrerupa administrarea anticonceptionalelor;

• Pacientilor cu anemie li se vor recomanda suplimente de fier.

Persoanele care doresc interventia trebuie sa semneze un formular de consimtamant. Acesta confirma faptul ca ei sunt pe deplin constienti de riscurile, beneficiile si posibilele alternative ale procedurii.

In timpul operatiei

In general, procedura dureaza de la 1 pana la 4 ore si se efectueaza sub anestezie generala.

Anestezia epidurala poate fi folosita in cazul in care interventia se realizeaza in zonele din partea inferioara a corpului. Un anestezic local poate fi utilizat atunci cand liposuctia se face pe suprafete foarte mici.

Exista o serie de tehnici de liposuctie:

Liposuctia cu lichid de tumescenta – in zona in care urmeaza sa fie aspirata, este pompat un lichid ce contine o solutie salina cu anestezic local (lidocaina) si substanta vasoconstrictoare (epinefrina) sub piele. Grasimea este aspirata prin intermediul unor tuburi de dimensiuni mici. Aceasta este cea mai frecventa forma de liposuctie;

Liposuctia uscata – nu se injecteaza lichid inainte de indepartarea grasimii. Aceasta metoda este rar utilizata deoarece exista riscul apatitiei echimozelor si al sangerilor;

Liposuctia asistata de ultrasunete – de asemenea, cunoscuta sub numele de liposuctie cu ultrasunete. Canula folosita in aceasta forma de liposuctie este speciala deoarece produce vibratii ultrasonice. Aceste vibratii, atunci cand intra in contact cu tesutul adipos il topeste. Acest lucru inmoaie grasimea, usurand astfel aspiratia;

Liposuctia automata – cunoscuta si sub denumirea de liposuctie mecanica, aceasta utilizeaza o canula specializata cu un sistem mecanizat ce permite chirurgului sa elimine mai usor grasimea;

Liposuctia cu laser - este o procedura mai putin invaziva fata de cea traditionala.

Dupa interventia chirurgicala:

• Pacientii cu anestezie generala isi vor petrece o noapte in spital, in timp ce pacientii cu anestezie locala pot parasi in aceeasi zi spitalul;

• Zona vizata va fi bandajata;

• Se vor administra antibiotice pentru a preveni infectiile si antialgice pentru ameliorarea durerii;

• Pot aparea echimoze in zonele in care s-a efectuat interventia;

• Pot exista parestezii in zona in care a fost indepartata grasimea. Acest lucru ar trebui sa se imbunatateasca in 6-8 saptamani de la interventie.

Riscuri

Orice interventie chirurgicala majora prezinta riscul de hemoragie, infectie sau reactii adverse la anestezic. Riscul complicatiilor este, de obicei, asociat cu amploarea interventiei, precum si cu experienta chirurgului.

Urmatoarele complicatii sau efecte secundare neplacute sunt posibile:

Echimoze – vindecarea lor poate dura cateva saptamani;

Inflamatie edemul poate dura pana la 6 luni;

Tromboflebita – formarea de cheaguri de sange la nivelul venelor. In cazuri extreme, aceasta complicatie poate duce la decesul pacientului;

Contururi neregulate – daca elasticitatea pielii este scazuta, daca rana se vindeca intr-un mod neobisnuit sau daca indepartarea grasimii a fost neuniforma, pielea va avea un aspect neregulat si inestetic;

Parestezii – se pot simti furnicaturi in zona in care a avut loc interventia;

Infectii – rar, o infectie a pielii poate sa apara dupa liposuctie. Uneori acest lucru trebuie tratat chirurgical;

Moarte – anestezicul implica riscuri deces;

Afectare renala si cardiaca – din cauza fluidelor pompate sub piele se poate schimba nivelul de lichid al organismului, afectand astfel inima si rinichii;

Embolia pulmonara – celulele adipoase pot patrunde in vasele sanguine si se pot deplasa spre plamani, blocand circulatia la nivelul acestora. Acesta afectiune poate pune viata pacientului in pericol;

Edem pulmonar – lichidul pompat in organism se poate acumula la nivelul plamanilor;

Reactii alergice – pacientul poate fi alergic la medicamentele sau materialele folosite in timpul interventiei;

Arsuri ale pielii – miscarea canulei poate provoca arsuri la nivelul pielii sau nervilor.

Concluzii

Liposuctia indeparteaza celule adipoase din zonele vizate ale corpului. In cazul in care persoanele care au suferit aceasta interventie nu adopta un stil de viata sanatos cu o dieta echilibrata pot redobandi tesutul adipos ce a fost eliminat.

Unii pacienti sufera leziuni permanente ale nervilor, modificari senzoriale ale pielii sau pot capata un aspect inestetic in cazul in care grasimea nu a fost aspirata uniform.

Este recomandat sa se consulte un medic specialist pentru a primi toate informatiile cu privire la aceasta interventie.


Citeste si despre:

Cervicoplastia - procedura de corectare a aspectului neplacut al zonei gatului Operatia de augumentare a penisului Liposuctia (sub barbie) Liposuctia (coapse) Liposuctia Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Liposuctia (abdominala) Totul despre liposuctie Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima Ridicarea coapselor Ridicarea feselor