Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara”

Publicat: 05 Iunie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Aurelian Justin
Consultant medical:

Dr. Aurelian Justin
Medic Primar Urolog

Spitalul Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele

Urologia este o ramura a medicinei putin cunoscuta atat in Romania, cat si la nivel mondial. Un studiu international la care care au participat 2.500 de persoane din cinci tari europene (Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie) a aratat ca 40% dintre respondenti nu stiu cu ce se ocupa medicul urolog, 10% nu au auzit niciodata de urolog, 70% nu recunosc simptomele si semnele specifice cancerului de prostata, afectiune frecventa in cazul barbatilor europeni. Lamuriri despre afectiunile urologice si simptomele care trebuie sa ne trimita la medicul urolog ne ofera dr. Aurelian Justin, medic primar urolog, doctor in stiinte medicale.

SfatulMedicului.ro: Pentru ce tip de afectiuni ne adresam medicului urolog?

Dr. Aurelian Justin: Urologia este specialitatea chirurgicala care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului renourinar masculin si feminin (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) si pe sistemul reproductiv masculin (testicule, epididim, vas deferent, vezicule seminale, prostata si penis). Asadar medicul urolog trateaza bolile aparatului urinar ale ambelor sexe, precum si afectiunile aparatului genital masculin.

SfatulMedicului.ro: La nivel european, jumatate dintre barbatii activi sexuali, cu varsta peste 50 de ani, sufera de disfunctie erectila. Care este situatia in Romania?

Dr. Aurelian Justin: Prin disfunctie erectila se intelege incapacitatea constanta sau repetata de a obtine si/sau de a mentine erectia necesara care sa permita desfasurarea unui contact sexual.

Cauzele pot fi frecvent de natura psihologica (stresul), dar deseori sunt alte afectiuni care induc disfunctie erectila precum diabetul zaharat, suferinte ale prostatei, tulburari hormonale sau boli neurologice. Toate aceste afectiuni sunt prezente in Romania, dar putini dintre barbatii cu disfunctie erectila se prezinta la urolog pentru aceasta problema.

SfatulMedicului.ro: Care sunt semnele care trebuie sa ne trimita la medicul urolog?

Dr. Aurelian Justin: Prezenta simptomatologiei urinare joase, in special la barbatii varstnici, reprezinta un motiv de prezentare la medicul urolog. Astfel, urinarea frecventa (polachiuria), urinarea cu dificultate (disuria), senzatia de golire incompleta a vezicii urinare sau imposibilitatea de a urina trebuie sa reprezinte un semnal de alarma care sa indrepte pacientii catre urolog.

De asemenea, durerea la urinare, urinarea cu sange (hematuria) sau pierderea involuntara de urina pot fi primele semne ale unor afectiuni urologice deseori redutabile.

SfatulMedicului.ro: Care sunt semnele cancerului de prostata? Care sunt categoriile si factorii de risc? Cum se diagnosticheaza cancerul de prostata si ce metode de tratament exista?

Dr. Aurelian Justin: Cancerul de prostata reprezinta o afectiune cu prevalenta crescuta, fiind a doua cauza de deces prin cancer in SUA, pe primul loc situandu-se cancerul pulmonar. Incidenta cancerului de prostata variaza in functie de rasa si etnie.

Afroamericanii prezinta incidenta cea mai mare, urmati de caucazieni si de hispanici pe locul trei. Datele epidemiologice au aratat ca exista o puternica relatie intre cancerul de prostata si numerosi factori de risc, concluzia fiind ca atat modificarile genetice, cat si mediul inconjurator sunt implicate direct in aparitia si evolutia cancerului de prostata. Factorii de risc pot fi genetici, varsta, hormonali sau legati de alimentatie.

Cancerul de prostata este o afectiune neoplazica cu o evolutie silentioasa in primele stadii ale bolii la varste tinere. Aparitia simptomelor sugereaza un stadiu local avansat sau metastazat al bolii. Astfel suspiciunea de cancer de prostata este sugerata cel mai frecvent de un nivel crescut al antigenului specific prostatic (PSA) si/sau de modificari la efectuarea tuseului rectal (TR).

Cand boala devine manifesta, simptomele pot fi urmatoarele: simptomatologie urinara joasa, insuficienta renala cauzata de obstructie ureterala, hematospermie sau modificari ale ejacularii si rar disfunctie erectila sau impotenta. Manifestarile clinice in stadiu metastazat includ dureri osoase, fracturi pe os patologic, anemie, sindroame paraneoplazice.

Diagnosticul de certitudine al cancerului de prostata este un diagnostic histologic realizat pe baza materialului tisular obtinut prin punctie biopsie prostatica, dar uneori cancerul de prostata poate fi descoperit dupa rezectia transuretrala a prostatei sau dupa adenomectomia transvezicala.

Desi de cele mai multe ori, prognosticul cancerului de prostata este favorabil, tratamentul abordat poate genera complicatii la fel de importante ca si afectiunea in sine.

Variantele de tratament variaza de la prostatectomia radicala clasica, laparoscopica sau asistata robotic, la radioterapie, hormonoterapie sau supraveghere activa.

Scopul terapiei este fie vindecarea, prelungirea sperantei de viata sau un tratament paliativ, in functie de stadiul bolii la momentul diagnosticarii. Factori implicati in alegerea tipului de tratament sunt varsta, starea generala, stadiul bolii precum si ritmul progresiei tumorale.

SfatulMedicului.ro: Care sunt principalele afectiuni pentru care femeile se prezinta la urolog si care sunt semnele de ingrijorare?

Dr. Aurelian Justin: Infectiile tractului urinar afecteaza cu preponderenta femeile, aproximativ 50-60% dintre femeile adulte prezentand cel putin o data aceasta afectiune. Motivul pentru care infectia apare mai des la femei este legata de lungimea uretrei, aceasta fiind mai scurta, iar acest lucru favorizeaza aparitia si inmultirea rapida a bacteriilor. Alt factor favorizant este reprezentat de faptul ca anusul este situat in apropiere de aparatul urinar, iar bacteriile din jurul anusului pot fi transmise cu usurinta catre uretra.

Pierderile de urina aparute la tuse, stranut, exercitii fizice sau efort pot fi semnul unei incontinente urinare de stres. Factorii de risc incriminati pot fi obezitatea, istoric de nasteri pe cale vaginala, constipatia cronica sau menopauza.


Citeste si despre:

Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata Tot ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi, interviu cu Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie 5 cazuri in care trebuie consultat medicul urolog Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dismorfofobia peniana (sindromul penisului scurt) Tehnici si proceduri de marire a penisului Enurezisul nocturn Tipuri de priapism (erectie involuntara) si tratamentul acestora Epispadias: o tulburare rara care influenteaza dezvoltarea aparatului genital