Cancerul de prostata este o tumora maligna (canceroasa), care se dezvolta in celulele din glanda prostatica. De obicei, tumora creste lent si ramane la nivelul glandei mai multi ani. In acest timp, tumora poate declansa manifestari minore sau chiar deloc sau semne externe (anomalii la examenul fizic).
Cu toate acestea, nici un caz de cancer la prostata nu se manifesta la fel. Unele tipuri agresive de cancer de prostata cresc si se raspandesc mai repede decat altele si pot provoca o reducere semnificativa a sperantei de viata la barbatii afectati.
Agresivitatea cancerului de prostata poate fi cuantificata cu ajutorul scorului Gleason, care este calculat de un patolog calificat care analizeaza la microscop mostre prelevate din prostata, in urma biopsiei.
Este cunoscut faptul ca dieta influenteaza puternic riscul de cancer, indiferent de tipul acestia. Cu toate acestea, este important sa se cunoasca exact ce alimente sunt benefice si cele care sunt nocive, pentru a se alcatui un regim alimentar cu ajutorul caruia se va atinge o stare maxima de sanatate.
Avand in vedere ca acest tip de cancer este cel mai frecvent intalnit tip de cancer la barbati, iata o lista a alimentelor care pot lupta pentru prevenirea sau impotriva cancerului de prostata.
- Rosii - Ingredient activ licopen, un atioxidant. Licopenul este un compus antioxidant, un carotenoid, care ofera culoarea rosie acestor legume. Acesta este unul dintre cei mai studiati agenti anti-cancer.
O revizuire a tuturor studiilor asupra rosiilor a constatat o reducere usoara a riscului de a dezvolta cancer de prostata la barbatii cu un nivel ridicat de licopen in sange sau care urmeaza diete bogate in rosii.
Rosiile sunt pline de vitamine benefice si antioxidanti care fac din acest aliment rosu un produs vital care poate fi parte a unei diete sanatoase. Cand vine vorba de rosii, regula generala este sa le gatiti cat mai mult si sa adaugati langa acestea grasimi. Cu cat sunt mai procesate sau gatite, cu atat mai mult licopen va fi eliberat. Adaugarea de grasime sub forma de uleiuri sau carne va imbunatati absorbtia licopenului.
- Broccoli - Ingredient activ sulforafan, printre altele. Este important pentru sanatate sa consumati broccoli. De fapt, toate legumele crucifere, cum ar fi conopida, guliile si varza de bruxelles, par sa ofere beneficii anti-cancer.
Desi inca nu se stie exact care dintre substantele chimice sau compusii gasiti in broccoli sunt responsabili pentru protejarea sanatatii dvs, suforafanul a fost cel mai studiat dintre acestea.
Sulforafanul ar putea actiona ca un antioxidant in sine sau poate stimula enzimele detoxifiante din organism. Indiferent de gradul de ajutor pe care il ofera broccoli, este clar ca acest aliment este un produs vegetarian cu puternic efect anti-cancer. Unii experti sugereaza ca de fapt, ar fi cel mai puternic luptator anti-cancer dintre toate legumele.
Cand vine vorba de metoda de pregatire a broccoli, nu exista nici o metoda perfecta, asa ca incercati sa adaugati cat mai mult broccoli in dieta zilnica. Il puteti consuma crud, fiert la abur, iar daca il preparati, evitati fierberea indelungata. Combinarea cu alte alimente anti-cancer de prostata, cum ar fi rosiile, poate creste si mai mult efectul anti-cancer.
- Soia - Ingrediente active: izoflavonele cum ar fi genisteina, daidzeina si gliciteina. Soia este o leguminoasa cu un continut ridicat de proteine, care este disponibila sub forme diferite pentru consum, inclusiv lapte de soia, tofu si prafuri de porteine.
Soia este promovata pentru proprietatile sale cu rol de protectie impotriva multor tipuri de cancer, printre care si cancerul de prostata. Efectele sale sunt considerate a fi rezultatul izoflavonelor, compusi care sunt numiti uneori, estrogeni de plante, deoarece ele imita actiunile estrogenului uman, dar in plante.
O serie de studii de laborator au dovedit ca soia este un aliment care lupta impotriva cancerului de prostata. Cu toate acestea, rezultatele trebuie sa fie confirmate in studii clinice. Chiar si fara aceste rezultate, folosind pur si simplu soia ca inlocuitor pentru carne sau produse lactate, aceasta poate fi benefica deoarece dietele bogate in carne si lactate au tendinta de a creste riscul unor anumite tipuri de cancer.
Cantitatea de izoflavone variaza in functie de tipul de soia si nu exista nici o regula generala pentru a va ajuta sa faca diferenta intre aceste tipuri de soia. Optati pe cat posibil, pentru produse de soia in loc de carne si lactate.
- In - Ingrediente active: lignani si acid alfa linoleic (un acid gras omega-3). Inul este o planta folosita pentru fabricarea materialelor textile. Desi semintele de in sunt bogate in omega-3, contin si cantitati notabile de lignani, o clasa de fitoestrogen, care are proprietati antioxidante. Atat semintele de in cat si uleiul produs din acestea sunt promovate ca fiind substante anti-cancer.
Desi, foarte putine studii in acest sens au fost efectuate, rezultatele au fost promitatoare. Desigur, alte studii vor fi necesare pentru a determina legatura dintre in si potentialul sau contra cancerului.
Semintele de in sunt disponibile si sub forma de lichid pur sau capsule, dar si sub forma de faina, gris sau pot fi regasite in compozitia multicerealelor pentru micul dejun, paine sau chiar briose.
Exista foarte multe alimente care nu au fost suficient studiate si care se recomanda a face parte dintr-o masa echlibrata. Secretul pentru prevenirea cancerului de prostata prin intermediul dietei este acela de a manca echilibrat si mai ales alimentele enumerate mai sus, impreuna cu o portie copioasa de alte fructe si legume. De asemenea, specialistii recomanda sa consumati carne si lactate, dar pe cat posibil, in cantitati mai reduse, evitand produsele bogate in grasimi.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.