Ce dezvaluie urina despre sanatatea dumneavoastra

Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



O calatorie la toaleta poate fi mai revelatoare decat credeti.

Aspectul si mirosul de urina, precum si frecventa cu care urinati pot oferi multe indicii legate despre ce s-ar putea intampla in corpul dumneavoastra.

Urina prea intunecata la culoare


Daca urina este maronie, culoarea seamana cu cea a ceaiului, ar putea fi un semn ca sunteti deshidratati si rinichiul produce urina prea concentrata (spre deosebire de cea diluata). Urina ofera indicatii despre nivelul de hidratare al organismului. Daca o persoana acuza ameteli, pentru a se exclude hidratarea ca o cauza a acestora, ar putea fi analizata urina.

Culoarea ideala a urinei este cea a paiului. Este important sa se stie daca o persoana are urina inchisa la culoare din cauza faptului ca a baut prea putine lichide sau daca aceasta ar putea fi un semn de sangerare la nivelul rinichiului, fapt ce ar putea indica o infectie, boala de rinichi sau cancer.

Miros dulce al urinei


Mirosul dulce al urinei ar putea fi un indiciu ca se intampa ceva grav in corpul dumneavoastra: prezenta zaharului care se excreta in urina. O concentratie mare de zahar in urina este un semn de diabet.

Rinichii au rol de filtru pentru toate tipurile de toxine care se afla in corp. Dar in cazul in care acest filtru este deteriorat, toxinele se scurg in urina. In cazul diabetului, excesul de zahar din sange ajunge deseori in urina. La femeile insarcinate modificarile sistemului de filtrare a rinichilor pot duce la prezenta zaharului in urina. Situatia trebuie analizata de catre medic pentru a se confirma sau infirma suspiciunea de diabet.

Miros ciudat


Un miros ciudat al urinei, probabil ca nu ar trebui sa fie ingrijorator. Anumite alimente cum ar fi sparanghelul, din cauza continutului de aminoacizi, are ca rezultat o urina cu miros sulfuros. Atunci cand alimentele sunt descompuse de sistemul digestiv, sunt eliberate substante urat mirositoare care sunt apoi filtrate de rinichi, care au un miros neplacut atunci cand sunt prezente in urina.

Urina fluorescenta


Urina care este asemanatoare cu cea a neonului, fluorescenta - poate sa fie alarmanta, dar cauza nu este altceva decat pilula cu multivitamine de zi cu zi. Vitaminele din grupul B si carotenul, in mod speicial, ofera urinei o culoare aurie, mai intensa.

Culoarea fluorescenta a urinei semnifica faptul ca pur si simplu au fost eliminate prin urina suplimentele scumpe pe care le-ati ingerat anterior. Culoarea urinei poate fi afectata de vitaminele care au fost filtrate, indiferent ca acestea au fost deja absorbite si utilizate de organism.

O pata de sange


Daca in toaleta vedeti o pata de sange, de culoare rosie, acest lucru poate insemna destul de multe lucruri - cauzele pot fi destul de serioase. In aceasta situatie trebuie sa consultati intotdeauna medicul.

La o femeie tanara sanatoasa, o pata de sange poate sa semnifice un semn de infectie urinara. Totusi, simptomul poate fi intalnit si in cazul cancerului de vezica urinara, a traumelor sau leziunilor microsopice, pietrelor la rinichi sau chiar un efect secundar al utilizarii medicamentelor sau tratamentelor cu aspirina sau a medicamentelor pentru fluidizarea sangelui.

Nu amanati momentul mergerii la toaleta


Exista o varietate de cauze care stau la baza senzatiei stringente de a urina sau a vizitelor foarte dese la baie. Analizati intai stilul de viata si dieta dumneavoastra. Daca aveti obiceiul sa aveti o sticla de apa la indemana si din care sa beti tot timpul, vizitele la toaleta vor fi mai frecvente, intrucat vezica urinara se va umple mai rapid si trebuie sa fie golita de mai multe ori.

Daca dieta dumneavoastra prezinta mai multe fructe si legume, ce contin mai multa apa, trebuie sa stiti ca actiunea acestora este diuretica. Verificati si prospectul medicamentelor pe care le utilizati pentru a afla daca si acestea au efect diuretic (cum este cazul medicamentelor recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale).

Unul dintre cele mai comune simptome ale unei infectii ale tractului urinar este necesitatea urgenta de a urina. Inaintarea in varsta poate fi un alt factor care ar putea sta la baza frecventei crescute si a senzatiei stringente de a urina, atat la barbati, cat si la femei.

La barbati conteaza si starea de sanatate a prostatei. Destul de des, prostata se extinde si provoaca obstructie care determina slabirea fluxului urinar. Astfel, vezica va fi golita incomplet si apare senzatia de a merge mai des la toaleta.

Scurgeri de urina


Acesta este unul dintre subiectele neplacute pentru multe persoane, dar inclusiv femei tinere care nu au avut experienta unei nasteri sufera de un anumit tip de incontinenta urinara.

Incontinenta urinara de stres este o afectiune in care muschii planseului pelvin nu pot sustine o presiune marita ca urmare a unor activitati de mare impact, cum ar fi alergatul, gimnastica sau chiar tusea sau stranutul. Cand planseul pelvin este slabit pentru a rezista la aceste tipuri de presiune, rezultatul este scurgerea unei cantitati mici de urina.

Situatia se inrautateste dupa nasterea naturala. Cea mai buna solutie prin care poate fi consolidat planseul pelvin este de a face exercitii kegel (contractarea in mod repetat si eliberarea muschilor pelivini).

Un alt tip de incontinenta urinara este numita incontinenta urinara imperioasa si este caracterizata nu de slabiciunea musculara, ci de o defectiune a vezicii urinare. Vor avea loc scurgeri de urina necontrolate, din cauza faptului ca vezica se va goli inainte ca persoana in cauza sa primeasca semnalul necesar de a merge la toaleta.

Senzatie de arsura


Daca aveti brusc durere atunci cand urinati este foarte probabil ca acesta sa fie unul din primele semne ale unei infectii de tract urinar. Astfel de infectii sunt extrem de frecvent intalnite in randul femeilor active sexual si a celor aflate la premenopauza, din cauza faptului ca uretra femeilor este scurta si se afla in imediata vecinatate a vaginului si rectului. Aceasta proximitate inlesneste trecerea cu usurinta a bacteriilor in uretra si canalul urinar.

Antibioticele orale trateaza infectia in cateva zile. Consumul de lichide poate scurta perioada infectiei, prin diminuarea concentratiei locale de bacterii. Gratie anatomiei lor, la barbati infectiile urinare sunt mai rar intalnite, dar se pot face prezente. La barbati, semne si simptome similare cu cele ale infectiei urinare pot semnala o infectie a prostatei.


Citeste si despre:

Cat de des ar trebui sa urineze o persoana? Prevenirea infectiilor urinare Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Tratamentul kinetic in cadrul afectiunilor urinare Disuria (urinarea dureroasa) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Infectiile urinare la copii - inalte si joase Hematuria (urinarea cu sange) Ce spune urina despre sanatatea ta? Metode care ajuta in cazul incontinentei urinare Senzatia de a urina in timpul actului sexual