Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Georgeta Vremes
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Life Memorial Hospital

Generalitati


Optiunile terapeutice pentru barbatii diagnosticati cu cancer de prostata sunt in prezent destul de promitatoare. Medicii dispun de o varietate de moduri de a trata cancerul de prostata, inclusiv interventii chirurgicale, radioterapie si tratament medicamentos care incetinesc inmultirea celulelor canceroase.

Atat siguranta, cat si eficacitatea tratamentelor pentru cancerul de prostata s-au imbunatatit considerabil.

Toate acestea sunt lucrurile pozitive. Totusi, ca urmare a multiplelor abordari pentru tratamentul cancerului de prostata - fiecare cu propriile lor avantaje si riscuri - alegerea tipului de tratament poate fi complicata.

Tratamentul pentru fiecare barbat in parte depinde de stadiul cancerului si de agresivitatea multiplicarii celulelor canceroase. De exemplu, o persoana care sufera de cancer de prostata in faza incipienta, care se dezvolta lent, poate opta pentru expectativa vigilenta.

Pe de alta parte, un barbat care are cancer de prostata, tot in faza incipienta, dar care creste intr-un ritm alert, ar putea avea nevoie de interventie chirurgicala, radioterapie sau alta combinatie de terapii.

Expectativa vigilenta: supravegherea activa a cancerului de prostata

Optiunile de tratament in cazul barbatilor cu cancer de prostata depind de mai multi factori, cum ar fi agresivitatea bolii, gradul de raspandire al cancerului, starea generala de sanatate, precum si posibilele efecte secundare ale tratamentelor.

In cazul depistarii timpurii a cancerului, cea mai buna abordare este monitorizarea bolii. Numita supraveghere activa sau expectativa vigilenta, aceasta strategie permite barbatilor cu cancer de prostata in stadiu incipient cu dezvoltare lenta, sa evite tratamente complicate care nu sunt inca necesare, dar si posibilele efecte secundare ale acestora.

In plus, monitorizarea activa permite luarea de masuri in cazul in care cancerul se extinde. Expertii sustin ca aceasta abordare ar putea fi adecvata pentru mai mult de 40% din toti barbatii diagonosticati cu cancer de prostata in faza incipienta.

Suravegherea activa nu inseamna ca nu trebuie sa faceti nimic. Barbatii care opteaza pentru expectativa vigilenta sunt monitorizati cu regularitate prin teste de screening, examene rectale digitale, imagistica si biopsii realizate pentru a se urmari progresia cancerului. Ecografiile, RMN-ul si scanarile structurii osoase pot face parte din supravegherea activa.

Radioterapia

Radioterapia este utilizata de mai multi ani pentru tratarea cancerului de prostata. Descoperirile recente permit medicilor sa distruga celulele canceroase cu o precizie mai mare si cu o doza mai mare de radiatii, imbunatatind eficienta tratamentului si reducand posibilele efecte secundare nedorite.

- Tratamentul extern cu unde radio - utilizeaza un fascicul care ajunge in tesuturile profunde dupa ce a traversat pielea si tesuturile superficiale. Aceasta este una din principalele optiuni de tratament pentru cancerul de prostata limitat la o suprafata mica.

Radioterapia externa se face, de obicei, de 5 ori pe saptamana, pe o perioada de 8 saptamani. Fiecare sedinta dureaza intre 15 si 20 de minute. Radioterapia nu implica durere, iar posibilele efecte secundare includ probleme sexuale, oboseala, pierderea poftei de mancare sau sangerari rectale.

- Implanturile cu "seminte" radioactive - este o alta modalitate de a trata cancerul de prostata. Tratamentul include implantarea unor mici pelete ("seminte") din metal radioactiv in glanda prostatica. Aceste seminte radioactive elibereaza radiatii in doze mici, pe o perioada de mai multe luni.

Procedura de inserare se numeste brahiterapie si se face sub anestezie generala. Interventia dureaza aproximativ 2 ore. Efectele secundare ale acestui tip de terapie pot include probleme sexuale.

- Terapia cu protoni - este un tip terapie care utilizeaza radiatii cu protoni sau cu particule externe incarcate pozitiv pentru tratarea cancerului. Acest tip de radioterapie poate permite medicului sa ajunga la tesuturile profunde in interiorul corpului.

Chirurgie

- Prostatectomia radicala retropubica deschisa implica indepartarea prostatei printr-o incizie facuta in partea inferioara a abdomenului. Interventia permite indepartarea prostatei, dar si a ganglionilor limfatici din apropiere, la care a migrat cancerul. Operatia necesita 2-3 zile de spitalizare, iar majoritatea pacientilor necesita un cateter urinar pentru 1-2 saptamani dupa operatie.

- Prostatectomia radicala perineala se refera la scoaterea prostatei printr-o incizie facuta in perineu - zona dintre anus si scrot. Aceasta interventie presupune sangerari mai reduse, dar medicii nu pot indeparta si ganglionii limfatici din apropiere, lucru ce este util atunci cand boala s-a extins mai departe de prostata.

- Prostatectomia laparoscopica presupune 4-5 incizii de dimensiuni reduse in abdomen. Chirurugul va introduce o camera video minuscula, dar si instrumente chirurgicale prin inciziile facute, pentru a indeparta tesuturile canceroase.

Terapia cu hormoni

Hormonii sexuali masculini, in special testosteronul, reprezinta combustibilul ce ajuta celulele canceroase sa se dezvolte. Scopul terapiei hormonale este de a priva celulele canceroase de materia necesara dezvoltarii.

Terapia hormonala este utilizata pentru a trata cancerul de prostata in stadiu avansat, dar poate fi folosita si pentru a micsora tumorile de dimensiuni mai mari. Terapiile cu hormoni includ:

- Medicamente ce impiedica organismul sa produca testosteron. Medicamentele cunoscute sub denumirea de antagonisti ai hormonului luteinizant - hormon de eliberare ce impiedica testiculele sa primeasca mesajele de a produce testosteron.

Medicamentele utilizate in acest tip de terapie cu hormoni includ leuprolide, goserelina, triptorelina si histrelina.

- Medicamente ce impiedica testosteronul sa ajunga la celulele canceroase. Medicamentele antiandrogene impiedica testosteronul sa ajunga la celulele canceroase.

Exemplele de medicamente antiandorgene includ bicalutamida, flutamida si nilutamida. Aceste medicamente sunt, de obicei, asociate cu antagonisti ai hormonului luteinizant.

- Interventia chirurgicala pentru eliminarea testiculelor (orhiectomie). Indepartarea testiculelor reduce nivelurile de testosteron din organism.

Eficacitatea orhiectomiei in diminuarea nivelului de testosteron este similara cu cea a medicamentelor terapiei hormonale, doar ca orhiectomia poate reduce acest nivel mult mai repede.


Citeste si despre:

Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase? Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Cancerul de vezica urinara - Stadializare Cancerul de vezica urinara Cancerul testicular Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte Cancerul pulmonar non-microcelular Sindromul Lambert Eaton - cauze si solutii terapeutice Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Alimentele contra cancerului de prostata