Ce poate indica pruritul de la nivelul pieptului?

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cristina Mitran
Medic specialist Dermatologie

Centrul Medical Optim Sano

Cauzele pruritului de la nivelul trunchiului


Mancarimea de la nivelul pielii, numita stiintific prurit, reprezinta un simptom comun care poate afecta orice parte a corpului. Cand pruritul afecteaza trunchiul, motivele ar putea fi diverse, inclusiv reactii alergice, tulburari renale sau hepatice.

In functie de cauza, mancarimea poate ramane limitata la nivelul trunchiului sau se poate extinde la nivelul intregului corp. Senzatia de mancarime poate fi insotita de diverse eruptii cutanate, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este un tip de eczema care apare atunci cand pielea unei persoane reactioneaza exagerat la o anumita substanta sau la un anumit agent iritant. In plus fata de prurit, simptomele dermatitei de contact includ eruptii cutanate, senzatie de arsura sau intepatura, roseata si inflamatie.

Factorii declansatori ai dermatitei de contact de la nivelul trunchiului variaza de la persoana la persoana. Totusi, cele mai frecvente cazuri au la baza urmatoarele cauze:

- produsele chimice sau colorantii din imbracaminte;
- detergentul si balsamul de rufe;
- purtarea de bijuterii, in special a celor realizate din nichel;
- utilizarea de produse cosmetice pentru piele;
- parfumurile.

Oamenii pot incerca sa previna dermatita de contact prin identificarea si evitarea factorilor declansatori. Steroizii topici si antihistaminicele pot reprezenta medicamente eficiente in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor.

Pielea uscata

Uscaciunea exagerata a pielii, indiferent de localizare, poate duce la senzatii incomode de mancarime. Pielea poate deveni uscata din cauza vremii foarte reci sau foarte calde, dar cu umiditate scazuta. De asemenea, spalarea exagerata a pielii si folosirea de substante chimice puternice sunt alti doi factori ce ar putea duce la deshidratarea acesteia.

Dintre cele mai frecvente simptome asociate cu pielea uscata fac parte:

- craparea sau fisurarea tegumentelor;
- descuamarea pielii;

Persoanele care experimenteaza mancarimi ale pielii din cauza uscaciunii ei ar trebui sa evite gratarea, deoarece acest lucru poate duce la mici zgarieturi producatoare de sangerari. Prin intermediul acestora creste riscul de infectii cutanate.

Cremele si unguentele pot ajuta la hidratarea pielii uscate, astfel incat simptomele sa fie ameliorate.

Intepaturile de insecte

Intepaturile sau muscaturile de insecte reprezinta cauze frecvente ale mancarimii pielii. Este posibil ca oamenii sa nu isi dea intotdeauna seama ca au fost intepati sau muscati de o insecta.

Adesea, mai ales pe timpul verii, tegumentele de la nivelul toracelui sunt expuse direct mediului inconjurator si insectelor. Intepaturile plosnitelor, tantarilor si ale altor insecte pot provoca eruptii cutanate extrem de pruriginoase.

Herpes Zoster

Herpes Zoster este o afectiune care poate afecta persoanele ce au avut anterior varicela. Dupa varicela, virusul varicelo-zosterian ramane in organism in stare latenta. Herpes Zoster apare atunci cand acest virus se reactiveaza din diferite motive.

Primul semn al acestei afectiuni este reprezentat de senzatia de durere arzatoare sau de furnicatura. Totusi, exista si cazuri in care alaturi de furnicaturi au fost raportate si mancarimi. Aceste simptome tind sa se instaleze pe o singura parte a corpului, afectand in special partile laterale, spatele, pieptul sau capul. Exista si cazuri in care ambele parti ale corpului pot fi afectate, dar cu localizari diferite.

Dupa 1-5 zile, persoana in cauza va dezvolta o eruptie cutanata rosie in zonele afectate. Dupa alte cateva zile eruptia se va transforma in vezicule si isi va urma cursul spre cicatrizare. Odata ce eruptia a disparut, persoanele care au fost afectate pot resimti dureri in locul cu pricina (nevralgie postherpetica).

Persoanele care suspecteaza ca sufera de Herpes Zoster trebuie sa apeleze la medic pentru diagnosticare si tratament.

Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune inflamatorie a pielii care produce zone cu aspect de descuamare. Uneori, aceste zone pot fi insotite de mancarimi. Cele mai multe astfel de cazuri de prurit se asociaza cu afectarea pielii in locurile cu pliuri, de exemplu sub axile, sub sani sau in jurul organelor genitale.

Medicul trebuie sa evalueze pacientii cu psoriazis, astfel incat sa poata oferi tratament adecvat.

Arsurile solare

Arsurile solare provoaca inflamatii ale pielii, dar si exfolieri ale acesteia. De asemenea, la nivelul pielii se pot instala mancarimea, durerea si caldura locala. Pot fi folosite creme hidratante, dar si bai racoroase, astfel incat simptomele sa fie reduse cat mai mult.

Se indica preventia arsurilor solare prin evitarea expunerii directe la soare. Astfel, specialistii recomanda ca oamenii sa evite expunerea la soare in intervalulul 11-17, sa foloseasca imbracaminte adecvata si protectoare, dar si creme cu protectie solara cu SPF50.

Bolile renale

Bolile renale, mai ales cele in stadiu final, pot provoca mancarimi la nivelul pielii (prurit uremic). La persoanele cu boala cronica de rinichi, mancarimea afecteaza in special spatele, capul, abdomenul si bratele, dar poate implica si pieptul.

Daca se prelungeste perioada de timp dintre sedintele de dializa, se poate observa ca mancarimea pielii devine din ce in ce mai accentuata.

Afectiuni tiroidiene

Anumite afectiuni tiroidiene, precum hipotiroidismul sau hipertiroidismul, pot provoca mancarimi ale pielii, dar fara existenta de eruptii cutanate. Tulburarile glandei tiroide afecteaza frecvent pielea, parul si unghiile. In functie de tipul afectiunii, simptomele pot include sensibilitate la temperaturi crescute sau scazute, uscaciune a pielii si fragilizarea parului si unghiilor.

Anumite medicamente

Mancarimea de la nivelul trunchiului poate reprezenta un efect secundar dat de unele medicamente. Medicul trebuie informat cu privire la acest aspect.

Medicamentele indicate pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a hipercolesterolemiei reprezinta doar cateva exemple de astfel de tratamente ce pot produce mancarime.

Optiuni de tratament

Optiunile de tratament pentru pruritul de la nivelul trunchiului depind de cauza de baza. Daca se suspecteaza reactii alergice la anumite substante cu care s-a luat contact, anumite medicamente antihistaminice pot fi de ajutor. Totusi, medicul trebuie anuntat, deoarece acesta poate evalua corect situatia si poate oferi tratamente potrivite.

In cazul in care anumite medicamente produc mancarimi, medicul trebuie informat, iar tratamentul nu trebuie intrerupt pana nu se obtine acordul acestuia. In unele cazuri, exista alternative pe care medicii le pot oferi pentru a evita efectele secundare ale medicamentelor.

In multe din cazurile de prurit, de exemplu cele produse de psoriazis, medicii pot prescrie diferite unguente. Acestea vor ajuta la gestionarea afectiunii de baza, dar si a mancarimii.

Persoanele ce sufera de prurit la nivelul trunchiului pot adopta anumite masuri prin care senzatiile neplacute sa fie diminuate. Acestea includ:

- limitarea imbaierii la maxim 5-10 minute;
- folosirea de apa calduta in locul celei calde;
- utilizarea de detergenti fara parfum;
- folosirea de sapunuri blande;
- aplicarea de creme hidratante;
- evitarea folosirii de creme sau lotiuni ce usuca pielea;
- evitarea produselor ce irita pielea;
- evitarea gratarii pielii.
- atunci cand pruritul sau eruptiile cutanate nu se diminueaza prin aceste metode, medicul trebuie anuntat cat mai rapid.

Bibliografie:
10 reasons your skin itches uncontrollably and how to get relief. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/itchy-skin/skin-itches-uncontrollably
About shingles (herpes zoster). (2019). https://www.cdc.gov/shingles/about/index.html
Allergic contact dermatitis: Overview. (2017). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447113/
Contact dermatitis overview. (n.d.). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742
How to treat sunburn. (n.d.). https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/treating-sunburn
Managing itch. (2019). https://www.psoriasis.org/life-with-psoriasis/managing-itch
Pruritus [Fact sheet]. (2017). http://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=121&itemtype=document
Shingles. (2018). https://www.nia.nih.gov/health/shingles
Shingles (herpes zoster). (2019). https://www.cdc.gov/shingles/about/symptoms.html
Thyroid disease: A checklist of skin, hair and nail changes. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/other-conditions/thyroid-disease-checklist
Vyas, R. (2010). Uraemic pruritus. https://www.dermnetnz.org/topics/uraemic-pruritus/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Ce boli poate indica pielea uscata? Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Constipatia poate indica o afectiune grava? Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente cauze Visatul cu ochii deschisi poate indica o patologie psihiatrica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum poate fi imbunatatita starea de sanatate a unghiilor? Ce pot indica durerile in cadranul superior drept al abdomenului Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura? Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor? Iritatiile pielii - cele mai frecvente afectiuni si cauzele lor