Varicela - cand trebuie sa ne vaccinam

Actualizat: 31 Mai 2013
Autor: SfatulMedicului

De ce este necesar vaccinul anti varicela?


Varicela este o afectiune care poate fi transmisa foarte usor de la o persoana la alta. De obicei apare la copii, majoritatea cazurilor aparand la persoane cu varsta sub 15 ani. In general, varicela este o afectiune usoara, dar poate avea si complicatii cum ar fi edemul cerebral, pneumonia sau infectiile cutanate. Unii copii se imbolnavesc mai grav decat altii. Varicela poate fi o afectiune severa la adulti si la sugari. Deoarece varicela este atat de contagioasa, un copil bolnav nu trebuie sa iasa in comunitate pana cand veziculele nu se usuca. Multi parinti trebuie sa-si ia liber de la serviciu atunci cand copilul este bolnav de varicela. Datorita acestei situatii varicela poate determina un cost important pentru parintii ai caror copii se imbolnavesc de varicela.

Ce este vaccinul anti varicela?

Vaccinul antivaricela este o injectie care poate preveni imbolnavirea. Pana la 90% dintre persoanele care se vaccineaza nu vor face boala. Persoanele care fac boala dupa vaccinare fac o forma mai usoara.

Cine ar trebui vaccinat impotriva varicelei?

Acest vaccin nu este obligatoriu ca altele. Totusi, este in general sigur si poate preveni aparitia unei afectiuni la un copil. El poate fi administrat la copii intre 12 luni si 18 luni si mai apoi, la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani.

Urmatoarele grupe de populatie ar trebui sa ia in considerare vaccinarea prevenitiva, daca nu au fost bolnavi de varicela:
- copii mari, adolescentii si adultii;
- lucratorii din domeniul sanatatii si cei care lucreaza in crese;
- profesorii;
- studentii;
- personalul militar;
- femeile in perioada fertila care nu sunt insarcinate (femeile ar trebui sa evite sarcina timp de o luna dupa vaccinare);
- orice persoana care calatoreste in afara tarii.

Care persoane nu ar trebui vaccinate?

Urmatoarele grupe de persoane nu ar trebui sa primeasca acest tip de vaccin:
- orice persoana care are o boala grava;
- femeile insarcinate;
- orice persoana care a avut o reactie alergica puternica la acest vaccin in trecut;
- persoanele alergice la gelatina;
- persoanele alergice la neomicina, un antibiotic care deseori se gaseste in creme si unguente pentru uz cutanat;
- orice persoana cu o afectiune a sistemului imunitar, cum ar fi pacientii cu HIV;
- orice persoana care ia doze mari de steroizi, cum ar fi prednisonul;
- orice pacient care primeste tratament pentru cancer cu raze X, sau chimioterapie;
- orice persoana care a primit sange in ultimele 5 luni, cum ar fi o transfuzie de sange.

Care sunt efectele adverse ale vaccinului?

Cele mai frecvente efecte adverse sunt durerea, inrosirea si edemul la locul injectarii. Reactiile severe sunt rare. Daca un copil prezinta efecte adverse dupa vaccinare, se recomanda consultarea medicului.


Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Varicela, vaccinul si sarcina Remediul natural impotriva gripei! Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Bronsita acuta Prevenirea si tratarea pneumoniei Virusul rubeolei in timpul sarcinii Programul national de vaccinari obligatorii