Varicela - cand trebuie sa ne vaccinam

Actualizat: 07 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este varicela


Varicela este o afectiune care poate fi transmisa foarte usor de la o persoana la alta. De obicei apare la copii, majoritatea cazurilor aparand la persoane cu varsta sub 15 ani.

In general, varicela este o afectiune usoara, dar poate avea si complicatii cum ar fi edemul cerebral, pneumonia sau infectiile cutanate. Unii copii se imbolnavesc mai grav decat altii.

Varicela poate fi o afectiune severa la adulti si la sugari. Deoarece varicela este atat de contagioasa, un copil bolnav nu trebuie sa iasa in comunitate pana cand veziculele nu se usuca. Multi parinti trebuie sa-si ia liber de la serviciu atunci cand copilul este bolnav de varicela. Datorita acestei situatii varicela poate determina un cost important pentru parintii ai caror copii se imbolnavesc de varicela.

Cauze

Un virus numit varicela-zoster provoaca varicela. Se poate raspandi prin contact direct cu eruptia cutanata. De asemenea, se poate raspandi atunci cand o persoana cu varicela tuseste sau stranuta si inspiri picaturile de aer.

Varicela nu este la fel de comuna ca odinioara, deoarece vaccinul impotriva varicelei a redus foarte mult numarul de cazuri.

Semne si simptome

Varicela se raspandeste prin:

Eruptia cutanata cauzata de varicela apare la 10 pana la 21 de zile dupa ce esti expus la virusul varicelo-zoster. Eruptia cutanata dureaza adesea aproximativ 5 pana la 10 zile.

Alte simptome care pot aparea cu 1 pana la 2 zile inainte de eruptie cutanata includ:

Factori de risc

Persoanele care prezinta un risc mai mare de complicatii ale varicelei includ:

Ce este vaccinul anti varicela?

Vaccinul antivaricela este o injectie care poate preveni imbolnavirea. Pana la 90% dintre persoanele care se vaccineaza nu vor face boala. Persoanele care fac boala dupa vaccinare fac o forma mai usoara.

Indicatiile vaccinarii

Copiii sub 13 ani ar trebui sa primeasca doua doze:

Acest vaccin nu este obligatoriu ca altele. Totusi, este in general sigur si poate preveni aparitia unei afectiuni la un copil. El poate fi administrat la copii intre 12 luni si 18 luni si mai apoi, la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani.

Urmatoarele grupe de oameni ar trebui sa ia in considerare vaccinarea prevenitiva, daca nu au fost bolnavi de varicela:

Contraindicatiie de vaccinare

Urmatoarele grupe de persoane nu ar trebui sa primeasca acest tip de vaccin:

Care sunt efectele adverse ale vaccinului?

Cele mai frecvente efecte adverse sunt durerea, hiperemia si edemul la locul injectarii. Reactiile severe sunt rare. Daca un copil prezinta efecte adverse dupa vaccinare, se recomanda consultarea medicului.

Concluzii

Varicela este o infectie care provoaca o eruptie cutanata cu prurit asemanatoare veziculelor. Un virus numit varicela-zoster o provoaca. Varicela este foarte contagioasa. Dar este mult mai putin comuna astazi, deoarece exista un vaccin care te protejeaza de el.

Copiii sunt cei mai susceptibili de a face varicela, desi o puteti lua si ca adult.
inainte de disponibilitatea primului vaccin impotriva varicelei in 1995, aproape toata lumea a suferit varicela in copilarie sau copil mic. Dar de la sfarsitul anilor 1990, rata de varicela a scazut cu aproape 90%. Astazi, majoritatea copiilor primesc un vaccin impotriva varicelei ca parte a programului lor de imunizare de rutina.

Odata ce ai avut varicela, nu o vei mai lua de la o alta persoana. Daca nu esti vaccinat, poti face varicela la orice varsta. Adultii care se imbolnavesc de varicela se pot imbolnavi foarte tare, asa ca este mai bine sa ai varicela atunci cand esti copil sau sa previi obtinerea ei prin vaccinare.

Varicela este contagioasa pana cand toate eruptiile de pe corpul tau sunt cruste. Daca aveti vezicule pline de lichid care nu s-au rupt sau nu s-au crostat, puteti in continuare sa raspanditi virusul.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox


Citeste si despre:

Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Varicela Bronsita acuta Prevenirea si tratarea pneumoniei Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Durerea toracica dreapta - cele mai comune cauze Virusul rubeolei in timpul sarcinii Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani Programul national de vaccinari obligatorii Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta! Cand si cat timp este contagioasa varicela?