Hemoroizii externi trombozati

Actualizat: 21 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Hemoroizii reprezinta vase de sange dilatate, situate la nivelul peretelui rectal si anal, fiind deseori denumiti si pernute vasculare. Inflamatia acestora reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ce fac parte din patologia tractului digestiv inferior, fiind deseori inculpati pentru simptomele nespecifice de la acest nivel: durere, modificari ale tranzitului, sangerari. 

Hemoroizii externi apar in distalitatea linei dentate si se dezvolta ca urmare a distensiei si inflamatiei sistemului venos de la acest nivel. Prin largirea acestora, se inmagazineaza o cantitate de sange care se trombozeaza, dand nastere hemoroizilor externi trombozati. Acestia pot avea o culoare rosie-violacee, prin suprimarea aportului de sange, iar ca simptomatologie, pacientul resimte o durere puternica, invalidanta.

Cauzele hemoroizilor trombozati

Simptome

Prin tromboza acestora, care apare in urma unui eveniment specific, precum efortul fizic extrem, constipatia sau diareea sau o schimbare a dietei apare durerea. Aceasta este, de fapt, datorata distensiei rapide a pielii din pricina trombozei si edemului ce apar, poate fi manifesta timp de 7-14 zile si se remite odata cu remiterea trombozei. De asemenea, prin eroziunea pielii adiacente apar sangerari, acestea din urma fiind iritante pentru structurile adiacente. O igiena riguroasa este, astfel, deosebit de importanta pentru a preveni eventualele complicatii.

Se vor retine cele mai intalnite simptome ale trombozei hemoroizilor externi: durere acuta, sangerare, inflamatie.

Sangele este, cel mai adesea, rosu deschis si se poate observa la nivelul vasului de toaleta sau pe hartia igienica ori pe lenjeria intima.  

Tratarea la domiciliu 

 Managementul conservator se aplica, de prima intentie, in cazul hemoroizilor interni de grad I si a celor externi netrombozati. Acesta consta in bai calde, efectuate de 2-3 ori pe zi, o dieta bogata in fibre si un consum adecvat de lichide. De asemenea, pot fi folosite medicamente cu rolul de a schimba consistenta materiilor fecale, prevenind astfel iritarea zonei la defecatie. Pacientii isi pot administra analgezice topice si sistemice, precum si antiinflamatoare nesteroidiene. 

O igiena fizica riguroasa, precum si schimbarea obiceiurilor alimentare, sunt piloni importanti in tratamentul nechirurgical pentru rezolc

Optiunile chirurgicale pentru hemoroizii trombozati externi


Medicii recomanda de obicei o hemoroidectomie atunci cand tratamentul la domiciliu esueaza. De obicei, aceasta interventie isi propune sa anuleze recurenta patologiei, avand o rata ridicata de succes.

O interventie chirurgicala minim invaziva este reprezentata de plasarea unei incizii in jurul hemoroidului prin care medicul elimina numai cheagul de sange, nu si vasele de sange din hemoroid. Recurenta pare a fi legata de faptul ca vasele de sange raman intacte si la nivelul acestora pot sa apara noi inflamatii, care intretin procesul patologic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Hemoroizii – Informarea pacientului Hemoroizii - simptome si cauze Hemoroizii, boala lumii moderne Cum sa tratati hemoroizii Hemoroizi Simptomele hemoroizilor Diagnosticarea hemoroizilor Aspiratoare chirurgicale: Un dispozitiv foarte important. Utilizari, Functionare si Beneficii 29 Iulie – Consultanta de tip Second Opinion cu Prof. Dr. Kürsat Rahmi Serin, medic specializat in chirurgia hepato-bilio-pancreatica si transplantul hepatic Hemoroizii: tipuri, simptome, cauze si tratament Hemoroizii – o problema tot mai des intalnita, interviu cu dr. Stefan Jianu medic Asociatia Medicilor Independenti Hemoroizii: tratament vs creme Prolaps hemoroidal Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Mancarimile anale (pruritul anal) Hemoroizii - remedii naturiste
Cere sfatul medicului ×