Hemoroizii - remedii naturiste

Actualizat: 21 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hemoroizii sunt vene dilatate, umflate care pot sa apara fie in interior (hemorizii interni), fie in exterior (hemorizii externi) sau in jurul canalului anal.
Hemoroizii externi sunt vizibili, localizati in partea exterioara a zonei anale si sunt cei mai durerosi.


Hemoroizii interni nu sunt la fel de durerosi ca cei externi si pot varia in marime, de la umflaturi usoare ale venelor, la dilatatii marite ale acestora fiind uneori impinsi chiar si in exteriorul anusului. Acestia pot provoca sangerari nedureroase in timpul miscarilor intestinale, normale. Daca pe hartia de toaleta se observa sange, dupa scaun, trebuie consultat cat mai curand, medicul. Acesta poate fi un semn atat al hemoroizilor interni cat si al celor externi.

Simptomele includ durere pulsatila ocazionala, mancarime, senzatie de arsura, sange deschis la culoare pe hartia igienica sau prezenta unei portiuni de tesut moale, proeminenta, in afara anusului.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor sunt constipatia, fortarea in timpul scaunului si sarcina. Hemoroizii au tendinta de a se micsora atunci cand nu mai actioneaza nici o presiune asupra lor dar incordarea zilnica in timpul defecatiei contribuie la sangerarea si lezarea acestora.

Tratament

Tratamentul la domiciliu este util in cazul ameliorarii disconfortului provocat de hemoroizii minori, dar orice sangerare rectala trebuie sa fie evaluata de catre un specialist. In unele cazuri grave, poate fi necesara chiar si interventia chirurgicala.

Remedii naturiste pentru tratarea hemoroizilor

- Baile de sezut - Apa calda relaxeaza muschii sfincterului si poate ajuta la calmarea durerii asociate cu hemoroizii proeminenti. In acest scop se va umpla cada cu apa calda fara sa se adauga nimic altceva in interior. Se va sta in apa timp de 15 minute. Acest procedeu se va repeta de mai multe ori pe zi. Cand hemoroizii sunt inflamati, baile de sezut pot fi o modalitate rapida de ameliorare a disconfortului.

- Vaselina sau oxid de zinc - Studiile au demonstrat ca vaselina sau oxidul de zinc pot fi folosite local pentru a reduce durerea si inflamatia hemoroizilor. Se va aplica o cantitate mica de vaselina sau oxid de zinc pe un tampon de vata si se va aplica pe zona umflata. Zona trebuie pastrata uscata si curata. Nu se va folosi hartie igienica parfumata, sapun sau alte produse care contin substante chimice care pot irita pielea.

- Semintele de psyllium - Cea mai frecventa cauza a hemoroizilor este o dieta saraca in fibre, care provoaca constipatie si determina scaune dificil de eliminat.
Semintele de psyllium sunt bogate in fibre si ajuta la obtinerea unui scaun moale, dar si la prevenirea hemoroizilor, eliminarea scaunului fiind mai putin dureroasa. Se va administra o lingurita de seminte de psyllium alaturi de un pahar de apa, in fiecare dimineata, ca parte a micului dejun, timp de o saptamana. In a doua saptamana aceeasi combinatie sa va adauga la masa de pranz, iar in a treia inainte de cina.
Atunci cand vor fi utilizate semintele de psyllium de trei ori pe zi, nu se vor mai consuma alte tipuri de suplimente care contin fibre si se va consuma suficienta apa, deoarece scaunele moi se formeaza prin absorbtia apei de catre fibre. Recomandat ar fi ca fiecare persoana sa bea minim doi litrii de apa pe zi (0.15 ml de apa pentru fiecare kilogram din greutatea totala).


Citeste si despre:

Suferi de hemoroizi? Iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei Urzica in tratarea anemiei Cum sa tratati hemoroizii Hemoroizii – Informarea pacientului Hemoroizi Hemoroizii externi trombozati Constipatia si hemoroizii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Hemoroizi - cauze, simptome si tipuri de hemoroizi Metode eficiente pentru indepartarea hemoroizilor externi Cauzele hemoroizilor Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare Simptomele hemoroizilor Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi Hemoroizii - simptome si cauze