Hemoroizii sunt vene tumefiate, turgescente, de la nivelul rectului si anusului. Acestia pot ramane in interior, fiind hemoroizi interni, sau pot protruza in exterior sub forma de hemoroizi externi.
Hemoroizii sunt frecventi la adulti si in special la barbati, dar uneori pot aparea si la copii, in special la copiii cu varsta sub 2 ani si la nou-nascuti.
Cauzele hemoroizilor sunt diferite la adult fata de copii, iar semnele si simptomele pot fi mult mai greu de identificat la cei mici.
Cea mai comuna cauza de aparitie a hemoroizilor este constipatia copilului. Daca cel mic nu are un tranzit intestinal facil, presiunea se acumuleaza la nivelul venelor rectale, care se tumefiaza si devin hemoroizi.
Din cauza constipatiei sau nu, copiii tind sa petreaca prea mult timp pe vasul de toaleta, ceea ce favorizeaza de asemenea aparitia hemoroizilor.
Constipatia la sugari apare frecvent atunci cand se face trecerea de la lapte matern la alimente solide, mai exact atunci cand incepe diversificarea. Alte conditii in care poate aparea constipatia si astfel hemoroizii sunt deshidratarea si consumul insuficient de fibre alimentare.
Insuficienta hepatica este o alta cauza a hemoroizilor la copii. Daca ficatul nu functioneaza corespunzator, se formeaza sunturi venoase anormale, iar venele rectale primesc sange si presiune suplimentara.
Hemoroizii nu apar din cauza conditiilor de igiena necorespunzatoare si nu sunt un semn de neingrijire.
Intrucat cei mici nu va pot spune exact ce ii deranjeaza, este important ca parintii sa observe anumite semne si simptome pentru a suspiciona prezenta hemoroizilor.
Examinati regulat regiunea perianala a copilului, iar daca observati mici tumefieri sau iritatii in jurul anusului, acestea pot fi semne ale hemoroizilor interni. Hemoroizii externi sunt vizibili mai usor, avand culoare albastru-violaceu.
Hemoroizii nu sunt durerosi, insa pot deveni foarte incofortabili si pot da senzatie de usturime in special in timpul defecatiei. Statul in sezut poate deveni insuportabil, iar copilul sa planga in astfel de situatii.
Hemoroizii pot da unele complicatii sau se pot insoti de alte afectiuni ale regiunii recto-anale, dand simptome precum:
• Urme de sange rosu in scaun
• Scaun uscat, tare
• Scurgeri de mucus de la nivel anal
Deoarece poate fi greu de suspicionat si observat, prezenta hemoroizilor trebuie sa induca o vizita la medicul pediatru, pentru ca acesta sa va confirme sau infirme diagnosticul. Fiind o afectiune rar intalnita la copii, poate fi vorba despre alta patologie similara.
Parintii observa semnele hemoroizilor mai frecvent la nou-nascuti. Hemoroizii externi sunt diagnosticati de catre medicul pediatru in urma unui simplu examen obiectiv, intrucat acestia sunt vizibili si nu au nevoie de investigatii suplimentare.
Daca medicul suspicioneaza prezenta hemoroizilor interni, acesta va folosi o examinare rectala minim-invaziva numit tuseu rectal. Medicul insereaza un deget steril in anusul copilului, cu ajutorul caruia palpeaza hemoroizii interni.
In cazuri mai rare poate fi nevoie de o rectoscopie sau o colonoscopie, atunci cand exista simptome fara o cauza care sa le explice. In cadrul acestor examinari, medicul introduce un dispozitiv medical special, sub forma de tub lung dotat cu o camera la capat, cu ajutorul caruia vede intreg intestinul gros si rectul.
Pentru a asigura confortul copilului si eficienta examinarii, copilul va fi anesteziat pentru scurt timp.
Intrucat hemoroizii nu sunt o afectiune frecventa la copii, medicul va incerca sa elimine orice alt diagnostic posibil. Exista cateva afectiuni ce dau semne si simptome similare si care sunt mereu luate in calcul pentru diagnosticul diferential.
Acestea sunt:
Fisurile anale. Fisuri sau rupturi ale pielii din jurul anusului, ce pot cauza durere sau disconfort in timpul defecatiei.
Veruci anale. Verucile genitale sunt de regula rezultatul infectiei cu HPV ; nou-nascutii si copiii pot lua acest virus prin contact direct cu cineva infectat
Polipi rectali. Polipii sunt cresteri anormale de celule in interiorul rectului si sunt de regula benigne, fiind exceptional ca acesti polipi sa se malignizeze la copii
Hemoroizii ce apar la copii se vindeca deseori spontan, transformandu-se in semne tegumentare inofensive.
Medicul poate face recomandari pentru a evita reaparitia hemoroizilor in viitor, prin preventia constipatiei.
Medicii pediatrii recomanda:
• Ajustarea comportamentului la toaleta: invatati copilul sa nu stea prea mult pe toaleta dupa defecatie
• Modificari in dieta: includeti mai multe alimente bogate in fibre in alimentatia copilului, precum fructele si legumele si alimente speciale fortificate cu fibre
• Medicamente laxative prescrise de catre medic, pentru a fi administrate la nevoie, in caz de constipatie indelungata. Nu dati niciodata un laxativ copilului sau nou-nascutului fara recomandarea medicului
• Unguente pentru piele ce pot micsora hemoroizii si astfel ameliora disconfortul. Respectati recomandarea medicului sau farmacistului in ceea ce priveste tipul de unguent si modul sau de aplicare
In cazuri rare, unii copii vor avea nevoie de interventie chirurgicala pentru a indeparta hemoroizii severi, refractari la tratament. Interventia se realizeaza de catre medici chirurgi pediatrii si se numeste hemoroidectomie.
Este ideal sa mergeti la un consult la medicul pediatru al copilului dumneavoastra oricand suspicionati prezenta hemoroizilor externi sau interni. Multe alte patologii pot da simptome similare, astfel ca diagnosticul si recomandarile medicului sunt esentiale.
Mergeti de urgenta la medic daca copilul dumneavoastra nu a mai avut tranzit in ultimele zile, are febra sau sangerari anale. Acestea sunt semnale de alarma si ar putea indica afectiuni mai grave decat hemoroizii.
Hemoroizii pot aparea la orice varsta, insa sunt destul de rari la copii si nou-nascuti. Totusi acestia sunt posibili si necesita diagnostic specializat de la un medic pediatru. Desi inconfortabili pentru copil, hemoroizii nu reprezinta o afectiune severa si se vindeca deseori cu usurinta.
Pentru a preveni recidivele acestora, respectati recomandarile medicului in ceea ce priveste modalitatile de evitare a constipatiei.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/baby-hemorrhoids
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22626-hemorrhoids-in-babies
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.