Hemoroizii - simptome si cauze

Actualizat: 11 Aprilie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Hemoroizii sunt pernute vasculare situate in partea inferioara a rectului si anusului, prezenti la toti oamenii, insa generic afectiunea face referire la inflamatia acestora. Acestia se maresc in volum si inflameaza ca urmare a presiunii crescute asupra lor, de obicei in urma incordarii din timpul eliminarii scaunului.

Alte cauze incriminate sunt sarcina, constipatia cronica, hipertensiunea portala, obezitatea, dietele dezechilibrate si stilurile de viata nesanatoase, sarace in fibre si lichide.

Hemoroizii se impart in interni si externi. Astfel, edemul aparut in jurul anusului ne sugereaza hemoroizii externi, in timp ce venele umflate din interiorul anusului sunt hemoroizii interni. Ambii sunt insotiti de durere crescuta si disconfort generalizat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze

Simptome

1. Hemoroizii externi. Durerea rectala apare in special in cazul hemoroizilor externi.

Prin acumularea de sange sub piele se poate forma un nodul dur, dureros. Acesta se numeste hemoroid trombozat. Pe hartia igienica se vor observa urme de sange dupa incordarea din timpul eliminarii unui scaun.

2. Hemoroizii interni. Cel mai frecent simptom al hemoroizilor interni este sangerarea rectala.

Puteti despista pete de culaore rosie in toaleta sau pe hartia igienica dupa eliminarea unui scaun normal. Sangele poate fi vizibil si la suprafata fecalelor.

Alte simptome ale hemoroizilor interni pot include:

- Mancarime locala - In cazul hemoroizilor interni au loc scurgeri de mucus, care poate irita pielea de la nivelul regiunii anale, cauzand mancarimi.

- Iritatia pielii - Hemoroizii din anus care se umfla pot secreta mucus, fapt ce produce o iritatie usoara.

- Disconfort - Puteti simti nevoia stringenta de a elimina din nou scaunul dupa o miscare intestinala (tenesme rectale)

Sentimentul de disconfort este cauzat de bombarea hemoroizilor in portiunea finala a intestinului gros (canalul anal). In general, cu cat hemoroizii sunt mai mari cu atat disconfortul este mai mare.

- Durere - Cei mai multi dintre hemoroizi nu sunt durerosi, dar hemoroizii mari care ies din anus pot fi durerosi in cazul in care se umfla si sunt presati de muschii ce controleaza anusul.

Durerea severa poate fi un semn ca alimentarea cu sange a hemoroizilor nu se realizeaza in mod fiziologic. In acest caz, se recomanda tratament de urgenta.

- Sangerarea rectala si durerea aparute dupa miscarile recente de tranzit intestinal pot trada si alte patologii digestive. Sangerarea determinata de hemoroizi este de culoare rosu aprins. In cazul in care se observa sange inchis la culoare sau amestecat cu materiile fecale, ar trebui sa se aiba in vedere o sursa de sangerare proximal de colon.

Persoanele care au aceste simptome, mai ales cele cu varsta de peste 50 de ani sau care au un istoric familial de cancer de colon trebuie sa semnaleze medicului aceste probleme. Astfel, acestia ar trebui sa fie indrumati catre efectuarea unei colonoscopii.

Alte afectiuni cu simptome similare cu hemoroizii includ fisurile anale, fistulele anale, polipoza, prolapsul rectal si bolile inflamatorii intestinale.

Cauze

Nu se cunoaste cauza maririi hemoroizilor si a aparitiei acestora. Exista mai multe teorii legate de cauze, inclusiv aportul inadecvat de fibre, timpul prelungit petrecut la toaleta si incordarea in timpul eliminarii scaunului (constipatia cronica).

Sarcina este o cauza clara a formarii hemoroizilor, desi motivul nu este foarte clar. Factorii ce favorizeaza, insa, inflamarea hemoroizilor sunt determinati de presiunea exercitata de uterul destins (manifesta mai ales in ultimul trimestru de sarcina), precum si efectul hormonal, ce incetineste digestia alimentelor, producandu-se astfel constipatia.

Tumorile din pelvis pot cauza marirea hemoroizilor prin apasarea pe venele superioare ale canalului anal.

Alti factori de risc sunt hipertensiunea portala, ereditatea, stilul de viata sedentar, precum si activitatile care cresc presiunea intraabdominala..


Citeste si despre:

Cele mai ciudate simptome de sarcina Cum sa tratati hemoroizii Hemoroizii - remedii naturiste 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Hemoroizi 15 simptome de cancer ignorate de barbati Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Hemoroizii externi trombozati Hemoroizi - cauze, simptome si tipuri de hemoroizi Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi Recomandari alimentare pentru hemoroizi Constipatia si hemoroizii
Cere sfatul medicului ×