Virusul gripal poate fi detectat rapid cu zahar si nanoparticule de aur

Actualizat: 09 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oamenii de stiinta au inventat o noua metoda prin care pot depista virusul gripal. Ei folosesc zahar si nanoparticule de aur pentru a detecta prezenta virusului si considera ca aceasta tehnica este cat se poate de benefica, deoarece ofera rezultate imediate.

Mai mult decat atat, noua tehnologie poate face diferenta intre mai multe tipuri de tulpini ale virusului gripal, astfel ca poate confirma daca este vorba despre gripa umana sau gripa aviara, de exemplu.

Tehnica folosirii zaharului si a nanoparticulelor de aur pentru depistarea gripei a fost implementata de doi oameni de stiinta din Marea Britanie, profesorul Robert Field, de la Centrul John Innes, si profesorul David Russell, de la Universitatea East Anglia. Testul inventat de el se bazeaza pe un sistem optic de recunoastere moleculara.

Pentru a realiza testul detectarii virusului gripal, specialistii pregatesc o solutie pe baza de nanoparticule de aur si zahar. In absenta virusului, solutia are o culoare rosiatica, insa in momentul in care exista virusul, solutia isi schimba culoarea, capatand o nuanta albastra. Aceasta schimbare apare deoarece virusul se ataseaza de particulele de zahar, apropiindu-le intre ele.

Astfel, suspensia pe baza de nanoparticule devine o metoda sigura si rapida de detectare a virusului gripal, intrucat culoarea modificata este vizibila cu ochiul liber. Conform celor doi experti, suspensia lor ofera un rezultat precis in doar 30 de minute.

Acum, oamenii de stiinta asteapta ca o companie farmaceutica sa le cumpere ideea si sa o produca in masa, pentru ca intreaga lume sa poata detecta prezenta virusului girpal (uman sau aviar) atunci cand este cazul.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Hepatita C. Cum poate fi diagnosticata rapid si ce tratament trebuie urmat Cele mai obisnuite greseli in prevenirea gripei Se poate transmite virusul HIV prin sarut? Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Infectia cu virusul Norwalk Tot ce trebuie sa stiti despre gripa Simptomele gripei la bebelusi Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Vaccinul antigripal: mituri Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Miocardita Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Sindroame gripale Moduri simple de protectie impotriva virusului gripei