Infectia cu virusul Norwalk

Actualizat: 12 Ianuarie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Norovirusurile sunt un grup de virusuri (Norwalk) care cauzeaza o infectie la nivelul stomacului si a intestinelor, numita gastroenterita virala sau gripa stomacului, desi boala nu este cauzata de virusul gripal.

Virusul Norwalk sau norovirus, apare deseori in stirile legate de epidemiile declansate pe vasele de croaziera (cand sunt afectati mai mult de 2% din totalul pasagerilor). Manifestarile virusului pot fi neplacute, simptomele incluzand crampe stomacale, greata, varsaturi, diaree, uneori febra si frisoane sau dureri de cap sau de muschi. Aceste infectii au fost intalnite mai ales in comunitati, crese, scoli, nave de croaziera, tabere, camine, restaurante si alte locuri unde se pot aduna grupuri.

Modalitati de transmitere

Virusul este prezent in fecalele si voma persoanelor infectate. Modalitatile prin care se poate infecta o persoana sunt:
- contactul direct cu o alta persoana infectata care prezinta simptome;
- consumul de alimente sau bauturi contaminate cu virusul. Alimentele pot deveni contagioase prin manipularea acestora de catre bolnavi cu norovirus, mai ales in cazul in care nu se pastreaza o igiena corespunzatoare (mainile trebuie sa fie spalate inainte de a se atinge alimentele) sau prin includerea in meniu a unor produse alimentare (peste, fructe, legume) care au fost contaminate la sursa;
- atingerea unor suprafete sau obiecte contaminate cu norovirus si introducerea degetelor contaminate in gura (copii se pot imbolnavi daca ating jucarii contaminate si apoi pun degetele in gura).

Norovirus este foarte contagios si se poate raspandi cu repeziciune. Ca si raceala obisnuita, norovirus are tulpini diferite, ceea ce face dificila pentru corpul unei persoane dezvoltarea unei imunitati de durata. Astfel, infectia cu norovirus poate sa reapara de mai multe ori pe parcursul vietii unei persoane. In plus, unele persoane, sunt mai susceptibile de a se infecta si de a dezvolta boli mai grave, datorita predispozitiei factorilor genetici.

Factori de risc

Oricine se poate imbolnavi cu norovirus, intrucat boala este extrem de contagioasa. Majoritatea oamenilor se vor vindeca, fara alte complicatii. Simptomele de infectie cu virusul norwalk, pot fi mai grave la sugari, copii mici, persoane in varsta si cei care au sistemul imunitar slabit.

Simptome

Simptomele viruslui norwalk debuteaza, de obicei, dupa 24-48 de ore dupa expunerea la virus, dar pot sa apara chiar si la 12 ore dupa ingestie. Persoanele infectate sunt contagioase din momentul in care se manifesta primele simptome si pana la cel putin 3 zile dupa recuperare (perioada de contagiune se poate extinde pana la 2 saptamani). Prin urmare este foarte important sa se respecte reguli simple de igiena chiar si dupa perioada de recuperare.

In primele trei zile simptomele experimentate sunt:

- greata;
- varsaturi;
- diaree apoasa.

Alte simptome includ febra, durerile de cap, de stomac, crampele abdominale. In general, boala nu se agraveaza, iar spitalizarea nu este necesara. De obicei, recuperarea dureaza 2-3 zile, fara efecte grave sau pe termen lung, ale sanatatii. Deshidratarea este cea mai frecventa complicatie, mai ales in randul copiilor si celor in varsta. Daca diareea contine sange (sanguinolenta), este insotita de febra ridicata sau simptomele dureaza mai multe de 72 de ore, ar putea fi implicata alta boala, decat norovirus.

Cat de curand apar simptomele?
De obicei, simptomele apar in 1-2 zile de la expunerea la virus, dar pot sa apara si mai devreme de 10 ore de la expunere.

Cand si pe ce perioada este o persoana contagiosa?
O persoana care este bolnava (infectie cu norovirus) este capabila sa raspandeasca virusul imediat dupa aparitia simptomelor, pana la doua zile dupa ce diareea se manifesta.

Masuri pentru controlul infectiei

Prevenirea unor focare de infectie in colectivitati, depinde de pastrarea igienei personalului care manipuleaza hrana. Cei care au simptome de greata, varsaturi sau diaree, ar trebui sa fie indepartati de la locul de munca si sa revina la 48 de ore dupa ce aceste manifestari dispar.
Personalul medical care are grija de pacientii bolnavi cu norovirus, trebuie sa poarte halat si manusi. O atentie speciala se va acorda spalarii mainilor cu sapun. Mobilitatea pacientului prin spital, trebuie sa fie redusa la minimum.

Tratament

In prezent, nu exista nici un vaccin disponibil pentru prevenirea virusului Norwalk. Si pentru ca boala este declansata de un virus, antibioticele sunt ineficiente. Cazuri grave sunt destul de rare si de obicei sunt asociate cu deshidratare si/sau dezechilibru electrolitic, la persoanele in varsta, cu handicap sau cu sistemul imunitar slabit. Mentinerea unui aport adecvat de lichide pentru a suplini necesitatile oganismului, pierdute in urma varsaturilor sau a diareeii este foarte importanta. Medicii recomanda multe lichide, dar si saruri de rehidratare orala, disponibile in farmacii fara prescriptie medicala.

Prevenire

- Pastrati-va mainile curate - spalati-va cat mai des cu apa calda si sapun dupa folosirea toaletei, dupa ce schimbati scutecul copilului sau inainte sa mancati sau sa gatiti. Daca nu va puteti spala cu apa si sapun, utilizati un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool (minim 60% alcool), daca mainile nu sunt vizibil murdare. Totusi este de preferat, prima varianta;
- Nu preparati si nu pregatiti hrana pentru ceilalti daca aveti simptome de varsaturi sau diaree;
- Dezinfectati bine si frecvent suprafetele din mediul in care va petreceti timpul, cu clor (in mod special telefonul, manerele portierelor, echipamentul de gimnastica, partile laterale ale patului, etc.). O solutie care sa contina 2 lingurite de clor (inalbitor) si doua cani de apa poate fi folosita in acest scop;
- Orice persoana bolnava care manifesta diaree sau varsaturi ar trebui sa stea izolata si sa nu se reintoarca in societate timp de cel putin 48 de ore. Acest lucru este foarte important mai ales in cazul acelora care manevreaza produse alimentare, persoanelor in varsta sau angajatilor din spital.

Diagnostic

Medicii vor diagnostica boala pe baza simtomelor, care se vor ameliora dupa 2-3 zile de la aparitie. Cu toate acestea, in anumite circumstante poate fi necesara o analiza din scaun.

Poate fi tratata infectia cu norovirus?
Nu exista tratament specific pentru aceasta infectie. Antibioticele nu sunt utile, intrucat boala este cauzata de virusuri, nu de bacterii. Bolnavii trebuie sa bea multe lichide, intrucat deshidratarea este o complicatie frecventa a bolii.

Infectia cu virusul Norwalk este la fel ca si gripa?
Oamenii se refera deseori la aceasta boala ca la o "gripa a stomacului". Cu toate acestea, gripa este diferita: o boala respiratorie cu simptome ca tuse, dureri in gat si febra. Chiar daca veti face vaccinul antigripal, acesta nu va va proteja impotriva unei infectii cu norovirus.


Citeste si despre:

Afectiuni si boli in timpul iernii Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Semnele deshidratarii la copii Infectia cu norovirus: simptome, raspandire, preventie, tratament Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Diareea Germenii si microbii din baie Cat de eficiente sunt gelurile antibacteriene? Alimente care va pot imbolnavi De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare