Hepatita C. Cum poate fi diagnosticata rapid si ce tratament trebuie urmat

Publicat: 16 Martie 2017 | Actualizat: 28 Martie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Una din 12 persoane sufera de hepatita C, o afectiune contagioasa a ficatului. In foarte multe cazuri, aproximativ sapte din 10, infectia cu virusul hepatic C nu prezinta niciun simptom. Este si motivul pentru care cei mai multi bolnavi nici nu sunt constienti de faptul ca sunt infectati.

Exista insa teste care se pot face la domiciliu, atunci cand exista o suspiciune de imbolnavire.

Virusul hepatic C se transmite in special prin expunerea la sange infectat.

Acest lucru este posibil prin intermediul transfuziilor de sange, in timpul tatuarii cu ace contaminate, prin echipamentul de hemodializa infectat, in momentul ranirii cu obiecte contaminate, dar si in timpul contactelor sexuale cu risc crescut.

De asemenea, sunt expuse infestarii cu acest virus persoanele care consuma droguri intravenoase.

Diagnosticarea

Boala, denumita popular si “ucigasul tacut”, nu prezinta simptome evidente. Acesta este si motivul pentru care de cele mai multe ori este depistata mult prea tarziu, adica abia atunci cand a degenerat in ciroza sau in fibroza hepatica.

Manifestarile acesteia implica stare de oboseala accentuata, dureri musculare, dureri de stomac, urina de culoare inchisa si materii fecale de culoare deschisa si urticarie.

De asemenea, ingalbenirea pielii este un alt semn al hepatitei. Exista si simptome comune cu ale altor maladii, astfel ca pot fi usor trecute cu vederea: depresie, anxietate, scaderea puterii de concentrare, indigestie, balonare.

Faptul ca foarte multi purtatori ai virusului hepatic C nu sunt constienti ca sunt infestati face transmiterea bolii foarte usoara. Un test de sange reprezinta cea mai sigura modalitate de a afla daca o persoana sufera sau nu de hepatita C.

Teste care ajuta la depistarea prezentei virusului

Testele de sange pentru depistarea prezentei virusului hepatic C se pot face, cu trimitere de la medicul de familie, in orice dispensar sau clinica medicala.

Persoanele care au suferit interventii chirurgicale sau tratamente stomatologice trebuie sa efectueze un astfel de test in cel mult un an de la interventie.

Exista insa si teste care se pot face simplu, la domiciliu. Se pot cumpara din orice farmacie si acestea indica daca o persoana este infectata sau a trecut prin infectia cu virusul hepatic C.

Tratament

In cazul hepatitei C nu exista vaccin. In Romania, tratamentul pentru hepatita C este compensat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Tratamentul injectabil este compensat 100%, iar cel oral este compensat 25%, restul fiind suportat de companiile farmaceutice.

Pentru a intra in schema de tratament, pe baza dosarului medical, pacientii intra pe listele de asteptare.

Tratamentul hepatitei C asociaza Peginterferon cu Ribavirina. Pacientii care nu raspund la aceasta schema terapeutica sau care au prezentat recaderi sunt propusi pentru tripla terapie: Interferon, Ribavirina si Telaprevir sau Interferon, Ribavirina si Boceprevir.

La sfarsitul anului 2014, in cinci tari ale lumii s-a pornit terapia fara Interferon, orala, cu peste 90% sanse de vindecare si efecte secundare minore. Costurile acesteia sunt insa de peste 30.000 de euro pe luna.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Hepatita alcoolica

Hepatita autoimuna

Cancerul hepatic

Tuberculoza (TBC): simptome si tratament

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Ciroza hepatica

Malaria, boala ce poate pune viata in pericol

Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita

Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune

Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse