Hepatita C. Cum poate fi diagnosticata rapid si ce tratament trebuie urmat

Actualizat: 19 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Una din 12 persoane sufera de hepatita C, o afectiune contagioasa a ficatului. In foarte multe cazuri, aproximativ sapte din 10, infectia cu virusul hepatic C nu prezinta niciun simptom. Este si motivul pentru care cei mai multi bolnavi nici nu sunt constienti de faptul ca sunt infectati. Exista insa teste care se pot face la domiciliu, atunci cand exista o suspiciune de imbolnavire.

Virusul hepatic C se transmite in special prin expunerea la sange infectat. Acest lucru este posibil prin intermediul transfuziilor de sange, in timpul tatuarii cu ace contaminate, prin echipamentul de hemodializa infectat, in momentul ranirii cu obiecte contaminate, dar si in timpul contactelor sexuale cu risc crescut. De asemenea, sunt expuse infestarii cu acest virus persoanele care consuma droguri intravenoase.

Diagnosticarea

Boala, denumita popular si “ucigasul tacut”, nu prezinta simptome evidente. Acesta este si motivul pentru care de cele mai multe ori este depistata mult prea tarziu, adica abia atunci cand a degenerat in ciroza sau in fibroza hepatica. Manifestarile acesteia implica stare de oboseala accentuata, dureri musculare, dureri de stomac, urina de culoare inchisa si materii fecale de culoare deschisa si urticarie. De asemenea, ingalbenirea pielii este un alt semn al hepatitei. Exista si simptome comune cu ale altor maladii, astfel ca pot fi usor trecute cu vederea: depresie, anxietate, scaderea puterii de concentrare, indigestie, balonare.

Fiecare infectie cronica cu hepatita C incepe cu o faza acuta. Simptomele acute apar la una pana la trei luni dupa expunerea la virus si dureaza intre doua saptamani si trei luni. Infectia acuta cu hepatita C nu devine intotdeauna cronica. Unii oameni elimina VHC din corpul lor dupa faza acuta. Hepatita acuta C raspunde, de asemenea, bine la terapia antivirala.

Complicatii

Infectia cu hepatita C care continua de-a lungul mai multor ani poate provoca complicatii semnificative, cum ar fi:
-Cicatrici ale ficatului (ciroza hepatica). Dupa zeci de ani de infectie cu hepatita C, poate aparea ciroza hepatica. Cicatricele in ficat va fac dificila functionarea ficatului.
-Cancerul de ficat. Un numar mic de persoane cu infectie cu hepatita C pot dezvolta cancer la ficat.
-Insuficienta hepatica. Ciroza avansata poate determina oprirea functionarii ficatului.

Screening pentru hepatita C

U.S. Preventive Services Task Force recomanda ca toti adultii cu varsta cuprinsa intre 18 si 79 de ani sa fie testati pentru hepatita C, chiar si cei fara simptome sau boli hepatice cunoscute. Screening-ul pentru VHC este deosebit de important daca aveti un risc ridicat de expunere, inclusiv:
-Oricine a injectat sau inhalat vreodata droguri ilicite
-Oricine are rezultate anormale ale testelor functiei hepatice fara o cauza identificata
-Bebelusii nascuti din mame cu hepatita C
-Lucratorii din domeniul sanatatii si lucratorii din regimul de urgenta care au fost expusi la sange sau la intepaturi accidentale de ace
-Persoanele cu hemofilie care au fost tratate cu factori de coagulare inainte de 1987
-Persoanele care au urmat tratamente de hemodializa de lunga durata
-Persoane care au primit transfuzii de sange sau transplant de organe inainte de 1992
-Partenerii sexuali ai oricarei persoane diagnosticate cu infectie cu hepatita C
-Persoanele cu infectie HIV
-Oricine este nascut intre 1945 si 1965
-Oricine a fost in inchisoare


Teste care ajuta la depistarea prezentei virusului

Testele de sange pentru depistarea prezentei virusului hepatic C se pot face, cu trimitere de la medicul de familie, in orice dispensar sau clinica medicala. Persoanele care au suferit interventii chirurgicale sau tratamente stomatologice trebuie sa efectueze un astfel de test in cel mult un an de la interventie. Exista insa si teste care se pot face simplu, la domiciliu. Se pot cumpara din orice farmacie si acestea indica daca o persoana este infectata sau a trecut prin infectia cu virusul hepatic C.

Alte analize de sange
Daca un test de sange initial arata ca aveti hepatita C, testele de sange suplimentare vor fi:
-Masurarea cantitatii de virus al hepatitei C din sangele dumneavoastra (incarcarea virala)
-Identificarea genotipul virusului

Teste pentru afectarea ficatului
Medicii folosesc de obicei unul sau mai multe dintre urmatoarele teste pentru a evalua afectarea ficatului in hepatita cronica C.
1.Elastografie prin rezonanta magnetica (MRE). O alternativa neinvaziva la o biopsie hepatica, MRE combina tehnologia imagistica prin rezonanta magnetica cu modele formate de undele sonore care rasuna in ficat pentru a crea o harta vizuala care arata gradiente de rigiditate in tot ficat. Tesutul hepatic rigid indica prezenta cicatricilor hepatice (fibroza) ca urmare a hepatitei cronice C.
2.Elastografie tranzitorie. Un alt test neinvaziv, elastografia tranzitorie este un tip de ultrasunete care transmite vibratii in ficat si masoara viteza de dispersie a acestora prin tesutul hepatic pentru a estima rigiditatea acestuia.
3.Biopsia hepatica. In mod obisnuit, efectuat folosind ghidarea cu ultrasunete, acest test implica introducerea unui ac subtire prin peretele abdominal pentru a colecta o mica proba de tesut hepatic pentru teste de laborator.

Tratament

In cazul hepatitei C nu exista vaccin. In Romania, tratamentul pentru hepatita C este compensat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Tratamentul injectabil este compensat 100%, iar cel oral de antivirale este compensat 25%, restul fiind suportat de companiile farmaceutice. Pentru a intra in schema de tratament, pe baza dosarului medical, pacientii intra pe listele de asteptare.

Tratamentul hepatitei C asociaza antivirale. Pacientii care nu raspund la aceasta schema terapeutica sau care au prezentat recaderi sunt propusi pentru tripla terapie.
La sfarsitul anului 2014, in cinci tari ale lumii s-a pornit terapia fara Interferon, orala, cu peste 90% sanse de vindecare si efecte secundare minore. Costurile acesteia sunt insa de peste 30.000 de euro pe luna.

Transplant hepatic

Daca ati dezvoltat complicatii grave in urma infectiei cronice cu hepatita C, transplantul de ficat poate fi o optiune. In timpul transplantului de ficat, chirurgul va indeparteaza ficatul deteriorat si il inlocuieste cu un ficat sanatos. Majoritatea ficatului transplantat provine de la donatori decedati, desi un numar mic provine de la donatorii vii care doneaza o parte din ficatul lor.

In cele mai multe cazuri, un transplant de ficat singur nu vindeca hepatita C. Este posibil ca infectia sa revina, necesitand tratament cu medicamente antivirale pentru a prevenii deteriorarea ficatului transplantat. Mai multe studii au demonstrat ca noi scheme de medicamente antivirale cu actiune directa sunt eficiente in vindecarea hepatitei C post-transplant. In acelasi timp, tratamentul cu antivirale cu actiune directa poate fi realizat la pacientii selectati corespunzator inainte de transplantul hepatic.


Citeste si despre:

Cancerul hepatic Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Ciroza hepatica Malaria, boala ce poate pune viata in pericol Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita Hepatita autoimuna o afectiune rara care afecteaza ficatul Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Hepatita B – simptome, cauze, tratament si preventie Febra Q: cauze, simptome, tratament Informatii esentiale despre biopsia hepatica
Cere sfatul medicului ×