Raceala sau gripa? Este intrebarea pe care fiecare dintre noi ne-o punem atunci cand tusim, ne curge nasul si avem putina febra.
Intrucat simptomele celor doua viroze respiratorii sunt asemanatoare, e important sa stim cum sa le diferentiem si cum sa actionam in cazul fiecareia in parte.
Simptomele racelii: rinoree, nas infundat, dureri in gat, stranut, tuse, febra usoara, dureri de cap, oboseala.
Simptomele gripei: febra de 39-40 grade Celsius, cu debut brusc, dureri musculare, transpiratie, epuizare, oboseala, tuse seaca, stare de greata si voma, stranut.
Asadar, simptomele sunt destul de asemanatoare. Diferenta majora dintre raceala si gripa este data de durata de manifestare a bolii.
Cea dintai nu dureaza mai mult de 3-4 zile, iar simptomele ei nu sunt invalidante. In schimb, gripa tinde sa fie mult mai agresiva si sa il imobilizeze pe pacient la pat.
Durata sa poate depasi o saptamana. E esential sa se faca o diferenta clara intre cele doua afectiuni intrucat gripa netratata sau tratata superficial poate genera complicatii grave.
Vitaminizarea - rolul vitaminelor in stimularea sistemului imunitar este binecunoscut. Aportul de vitamine poate fi obtinut fie din fructe si legume proaspete, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Odihna - un somn linistit, de opt ore fara intreruperi, creste nivelul de melatonina si fortifica sistemul imunitar.
Plimbarile in aer liber - expunerea la aer curat fortifica sistemul imunitar, fiind un mit cel potrivit caruia ar favoriza gripa si racelile.
Vaccinarea - in cazul gripei, vaccinarea are un rol preventiv esential. Este practic cea mai eficienta solutie profilactica. Momentul ideal pentru vaccinare este toamna.
Igiena - spalatul frecvent al mainilor cu apa si sapunuri antibacteriene, dar si igiena dentara contribuie la prevenirea racelilor si a gripelor.
Antipiretice - atunci cand febra trece constant de 37 de grade Celsius, trebuie sa se administreze antipiretice. Sunt utile si decongestionante nazale, care au rol de fluidizare a mucusului si de imbunatatire a respiratiei.
Calmante pentru tuse - in caz de tuse profunda se administreaza expectorante si siropuri calmante, in caz de tuse seaca.
Lichide - in perioadele cu accese de febra este important sa se consume cat mai multa apa. Aceasta ajuta si la decongestionarea cailor nazale. Ceaiurile au si ele un rol esential.
Studiile in urma carora s-a incercat sa se stabileasca rolul preventiv si cel curativ al vitaminei C au dat rezultate slabe. S-a constatat ca aportul de vitamina C dupa declansarea bolii nu scurteaza si nici nu diminueaza severitatea acesteia.
Cand este luata zilnic, preventiv, reduce durata racelii cu 8% la adulti si cu 14% la copii.
Tratamentele alternative au un rol esential in tratarea racelii si a gripei. Usturoiul, ceaiul verde, propolisul, echinaceea si ghimbirul sunt doar cateva dintre leacurile naturiste care diminueaza simptomele virozelor respiratorii.