Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti?

Actualizat: 20 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Raceala sau gripa? Este intrebarea pe care fiecare dintre noi ne-o punem atunci cand tusim, ne curge nasul si avem putina febra. Intrucat simptomele celor doua viroze respiratorii sunt asemanatoare, e important sa stim cum sa le diferentiem si cum sa actionam in cazul fiecareia in parte.

Cum deosebesti raceala de gripa

•Simptomele racelii: rinoree, nas infundat, dureri in gat, stranut, tuse, febra usoara, dureri de cap, oboseala.
•Simptomele gripei: febra de 39-40 grade Celsius, cu debut brusc, dureri musculare, transpiratie, epuizare, oboseala, tuse seaca, stare de greata si voma, stranut.

Asadar, simptomele sunt destul de asemanatoare. Diferenta majora dintre raceala si gripa este data de durata de manifestare a bolii. Cea dintai nu dureaza mai mult de 3-4 zile, iar simptomele ei nu sunt invalidante. In schimb, gripa tinde sa fie mult mai agresiva si sa il imobilizeze pe pacient la pat. Durata sa poate depasi o saptamana. E esential sa se faca o diferenta clara intre cele doua afectiuni intrucat gripa netratata sau tratata superficial poate genera complicatii grave.

Cum sa previi raceala sau gripa?

•Vitaminizarea - rolul vitaminelor in stimularea sistemului imunitar este binecunoscut. Aportul de vitamine poate fi obtinut fie din fructe si legume proaspete, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare.
•Odihna - un somn linistit, de opt ore fara intreruperi, creste nivelul de melatonina si fortifica sistemul imunitar.
•Plimbarile in aer liber - expunerea la aer curat fortifica sistemul imunitar, fiind un mit cel potrivit caruia ar favoriza gripa si racelile.
•Vaccinarea - in cazul gripei, vaccinarea are un rol preventiv esential. Este practic cea mai eficienta solutie profilactica. Momentul ideal pentru vaccinare este toamna.
•Igiena - spalatul frecvent al mainilor cu apa si sapunuri antibacteriene, dar si igiena dentara contribuie la prevenirea racelilor si a gripelor.

Cum combat raceala si gripa

Antipiretice - atunci cand febra trece constant de 37 de grade Celsius, trebuie sa se administreze antipiretice. Sunt utile si decongestionante nazale, care au rol de fluidizare a mucusului si de imbunatatire a respiratiei.

Calmante pentru tuse - in caz de tuse profunda se administreaza expectorante si siropuri calmante, in caz de tuse seaca.
Lichide - in perioadele cu accese de febra este important sa se consume cat mai multa apa. Aceasta ajuta si la decongestionarea cailor nazale. Ceaiurile au si ele un rol esential.

Vitamina C: ajuta la prevenirea racelii?

Studiile in urma carora s-a incercat sa se stabileasca rolul preventiv si cel curativ al vitaminei C au dat rezultate slabe. S-a constatat ca aportul de vitamina C dupa declansarea bolii nu scurteaza si nici nu diminueaza severitatea acesteia. Cand este luata zilnic, preventiv, reduce durata racelii cu 8% la adulti si cu 14% la copii.

Remedii naturale pentru raceala sau gripa

Tratamentele alternative au un rol esential in tratarea racelii si a gripei. Usturoiul, ceaiul verde, propolisul, echinaceea si ghimbirul sunt doar cateva dintre leacurile naturiste care diminueaza simptomele virozelor respiratorii.

Sfaturile si resursele de mai jos va vor ajuta sa aflati despre actiunile pe care le puteti lua pentru a va proteja pe dumneavoastra si pe ceilalti de gripa si pentru a ajuta la oprirea raspandirii microbilor.

-Evitati contactul apropiat. Evitati contactul strans cu persoanele care sunt bolnave.
-Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel cand tusiti sau stranutati.
-Spalarea des pe maini va va proteja de microbi. Daca nu sunt disponibile apa si sapun, utilizati un produs de gel pentru maini pe baza de alcool.
-Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura. Germenii se pot raspandi atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge ochii, nasul sau gura. Curatati si dezinfectati suprafetele atinse frecvent acasa, la serviciu sau la scoala, mai ales cand cineva este bolnav.

Prevenirea gripei la locul de munca si la scoala

La scoala

Aflati despre planurile pe care le are scoala, programul de ingrijire a copilului si/sau facultatea copilului dvs. in cazul in care apare un focar de gripa sau o alta boala si daca vaccinurile impotriva gripei sunt oferite la fata locului.
Asigurati-va ca scoala, programul de ingrijire a copilului si/sau facultatea copilului dvs. curata in mod obisnuit obiectele si suprafetele atinse frecvent si ca au o cantitate buna de servetele, sapun, prosoape de hartie, produse pe baza de alcool si servetele de unica folosinta la fata locului.
Intrebati cum sunt despartiti studentii si personalul bolnav de ceilalti si cine va avea grija de ei pana cand vor putea pleca acasa si despre politica privind absentele pentru studentii si personalul bolnav.

La locul de munca

Aflati despre planurile angajatorului dumneavoastra daca apare un focar de gripa sau o alta boala si daca vaccinurile antigripala sunt oferite la fata locului.
Curatati in mod obisnuit obiectele si suprafetele atinse frecvent, inclusiv clante, tastaturi si telefoane, pentru a ajuta la indepartarea germenilor.
Asigurati-va ca locul de munca are un aprovizionare adecvata de servetele, sapun, prosoape de hartie, produse de frecare pentru maini pe baza de alcool si servetele de unica folosinta.
Instruiti-i pe altii cum sa va faca treaba, astfel incat sa va poata acoperi in cazul in care dumneavoastra sau un membru al familiei va imbolnaviti si trebuie sa ramaneti acasa.
Daca incepeti sa va simtiti rau in timpul lucrului, mergeti acasa cat mai curand posibil.

Concluzie

Cel mai bun mod de a reduce riscul gripei sezoniere si a complicatiilor sale potential grave este sa va vaccinati in fiecare an, dar obiceiurile bune de sanatate, cum ar fi evitarea persoanelor bolnave, acoperirea tusei si spalarea des pe maini, pot ajuta la oprirea raspandirii microbilor si prevenirea bolilor respiratorii precum gripa. Exista, de asemenea, medicamente antivirale gripale care pot fi utilizate pentru a trata si a preveni gripa. Vaccinurile impotriva gripei sezoniere protejeaza impotriva celor patru virusuri gripale despre care cercetarile indica ca vor fi cele mai comune in sezonul viitor. Exista mai multe optiuni de vaccinare impotriva gripei in acest sezon gripal.


Citeste si despre:

Cum combati raceala si gripa Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa Cum sa previi raceala sau gripa? Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa 10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Diferenta dintre alergie si raceala Raceala necomplicata: administram sau nu antibiotice? 6 motive pentru care raceala persista