Ghid practic de prevenire al racelii si gripei in acest sezon

Actualizat: 07 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Prevenirea gripei si a racelii ar trebui sa fie o prioritate inainte de debutul sezonului in care infectiile respiratorii declanseaza epidemii in toate colturile lumii.

Cateva masuri de prevenire utile, vaccinarea antigripala si recunoasterea timpurile a simptomatologiei specifice va ajuta sa va reduceti considerabil riscul imbolnavirii de gripa si raceala, precum si de aparitie a complicatiilor.

Manifestarile racelii si gripei

In fiecare an, miliarde de oameni se imbolnavesc de gripa si raceala la nivel mondial, in special in intervalul cuprins intre lunile decembrie si februarie. Nu de putine ori, sezonul imbolnavirilor se extinde din luna octombrie pana in luna aprilie.

Virusurile sunt raspandite in mediul inconjurator atat prin particule invizibile emise in atmosfera de o persoana bolnava prin stranut sau tuse, cat si prin atingerea suprafetelor cu mainile contaminate. Odata ajuns in organism, virusul se deplaseaza in zona din spatele nasului (rinofaringe) si se ataseaza de vegetatiile adenoide, unde incepe sa se reproduca.

In 10-12 ore, organismul incearca sa se apere, producand secretii ale glandelor mucoase si declansand tusea si stranutul. Simptomele se agraveaza in primele 48 de ore, apoi incep sa se amelioreze. Majoritatea racelilor dureaza circa o saptamana, cu exceptia celor mai grave, care pot persista pana la doua-trei saptamani.

Gripa este cauzata de virusul influenza, debuteaza mai brusc decat raceala comuna, iar simptomele sunt mai accentuate, persistand intre 3 si 5 zile. Se instaleaza febra ridicata, oboseala accentuata, durerile musculare si tusea uscata. Migrenele si frisoanele sunt mai frecvente, la fel si iritatiile gatului si secretiile nazale.

Virusurile racelii comune si ale gripei se raspandesc in mod similar si pot fi contactate foarte usor pe tot parcursul anotimpului rece.

Prevenirea racelii si gripei

Epidemiile gripale sunt o amenintare reala in fiecare an, insa din fericire exista numeroase cai prin care va puteti proteja de imbolnavire:

- Mancati sanatos. Alimentatia este esentiala pentru rezistenta sistemului imunitar. Renuntati la prajeli, bauturi carbogazoase si dulciuri, in favoarea alimentelor care va intaresc sistemul imunitar: fructe, legume, cereale integrale, peste gras, fructe oleaginoase, apa plata, sucuri naturale din citrice si ceaiuri din plante.

- Eliminati stresul. Stresul psihologic creste riscul instalarii racelii comune si contactarii virusurilor. Stresul cronic determina hiperactivitatea sistemului imunitar, agravand afectiuni precum alergiile, astmul si bolile autoimune. Meditatia, exercitiile de respiratie, yoga si somnul de calitate va pot ajuta sa va combateti cu succes efectele nocive ale stresului.

- Faceti miscare. Exercitiul fizic moderat va elibereaza de tensiune si va intareste imunitatea, protejandu-va de riscul debutului gripei si al racelii.

- Dormiti suficient. Privarea de somn activeaza raspunsul imun la stres, scade imunitatea, creste nivelul inflamatiilor in organism si riscul instalarii racelii comune.

- Evitati fumul de tigara. Acesta creste inflamatiile sinusale, stimuleaza secretiile nazale si impiedica cilii nazali sa protejeze organismul de agentii patogeni inhalati. Copiii si adultii expusi fumului de tigara prezinta un risc crescut de dezvoltare a infectiilor respiratorii.

- Consumati alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene. Acestea stimuleaza productia de anticorpi si au efect antioxidant, protejand celulele sanatoase de actiunea radicalilor liberi. Consumati mai des usturoi, iaurt, ovaz si orz, scoici, supa de pui, ceai din plante, carne de vita (contine zinc, mineral asociat cu intarirea imunitatii), cartofi dulci, ciuperci, fructe si legume.

Vaccinarea antigripala

Cea mai importanta cale de prevenire a gripei si racelii ramane vaccinarea antigripala. Aceasta diminueaza cu pana la 90% riscul de imbolnavire in randul copiilor si adultilor sanatosi si cu pana la 60% in cazul varstnicilor si persoanelor cu probleme de sanatate. Oricine are acces la vaccinul impotriva gripei, persoanele cu grad ridicat de risc beneficiaza de gratuitate, iar imunizarea este cea mai buna protectie individuala si colectiva.

Vaccinarea presupune administrarea unei forme modificate a virusului gripal intr-o doza foarte mica, astfel incat sistemul imunitar sa fie stimulat sa produca un numar mai mare de anticorpi. Intrucat nivelul anticorpilor scade dupa 6-12 luni de la vaccinare, este nevoie de imunizare cel putin o data pe an, pentru o protectie deplina.

Vaccinul antigripal este in mod special necesar categoriilor de populatie cu risc crescut de complicatii din pricina gripei si racelii: copiii (intre 6 luni si 18 ani), gravidele, persoanele de peste 50 de ani, bolnavii cronici si cadrele medicale care intra in contact zilnic cu pacienti potential contagiosi.

Recunoasterea simptomelor de gripa si raceala

Sezonul gripei si al racelii coincide de obicei cu cel al alergiilor sezoniere, de aceea este important sa distingeti corect simptomele celor doua afectiuni diferite, astfel incat sa interveniti corect. Simptomele frecvente in alergiile sezoniere sunt:

- secretiile nazale apoase;
- ochii uscati;
- senzatiile de mancarime la nivelul ochilor;
- stranutul;
- durerile de cap.

Unele persoane pot prezenta simptome mai severe, care includ eruptiile cutanate insotite de prurit si dificultatile de respiratie.

Simptomele racelii comune si ale gripei se diferentiaza usor de cele ale alergiilor:

- secretii nazale apoase, laptoase, galbene sau verzi;
- stranut;
- tuse;
- dureri de cap;
- congestie nazala.

In cazul gripei, apar si durerile musculare, greata, varsaturile, starile de slabiciune corporala generalizata si frisoanele.

Apelati intotdeauna la un consult medical de specialitate atunci cand nu stiti daca trebuie sa atribuiti simptomele alergiilor sezoniere sau racelii. Medicul specialist va poate prescris tratamentul corect, astfel incat sa nu riscati administrarea unor medicamente care va pot agrava conditia sau care pot conduce la aparitia altor complicatii nedorite.


Citeste si despre:

Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti? Gripa la copii - simptome, preventie si tratament Cele mai comune obiecte si locuri din care poti lua gripa si raceala Cele mai obisnuite greseli in prevenirea gripei Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Gripa - cum separam mitul de adevar Gripa la copii Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Gripa porcina virusul A H1N1 Cum sa previi raceala sau gripa?