Fumatul ingrasa! Iata ce categorie de persoane este predispusa acestui risc

Actualizat: 29 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fumatul pare sa fie un factor de risc pentru ingrasare in cazul femeilor supraponderale sau obeze, anunta rezultatele unui studiu realizat la Universitatea din Washington, SUA.

Pana in prezent, se considera ca renuntarea la fumat determina cresterea in greutate, intrucat apare nevoia de a compensa absenta nicotinei din corp prin intermediul alimentatiei. Nu si in cazul femeilor deja supraponderale sau obeze, despre care cercetatorii americani au descoperit ca tind sa se ingrase si mai mult daca fumeaza.

Explicatia savantilor consta in faptul ca fumatoarele care au o greutate peste media normala tind sa aiba o perceptie a gustului dulciurilor sau grasimilor ceva mai slaba, ceea ce le determina sa consume cantitati mai mari din aceste alimente decat celelalte categorii de persoane.

Acestia au descoperit diferentele in ceea ce priveste perceptia gustului in urma unui experiment efectuat pe un grup de femei cu varste intre 21 si 41 de ani, fumatoare, nefumatoare, supraponderale si cu greutate normala.

In contextul noii descoperiri, specialistii americani sunt de parere ca, in cazul femeilor supraponderale si obeze, renuntarea la fumat ar putea fi de ajutor in efortul de scadere in greutate.


Citeste si despre:

Parazitii intestinali - preventie si remedii Ce se intampla dupa ce renunti la fumat? Ai ochii deschisi la culoare? Iata de ce afectiuni poti suferi 13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani Care sunt factorii ce influenteaza inaltimea unei persoane? Ce este oboseala sociala si ce ar trebui sa facem in legatura cu ea? Ce este terapia Gestalt si in ce tipuri de afectiuni se foloseste? Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Sarcina sau Tutun? Boli cauzate de deficitul de proteine Cancerul de san: Prevenirea - Informarea pacientului Profilaxia cancerului colorectal Metode utile de a face fata gerului Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina