Ce se intampla dupa ce renunti la fumat?

Actualizat: 27 Februarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Renuntarea la fumat


Fumatul de tigari obisnuite cu tutun reprezinta una dintre principalele cauze prevenibile de deces la nivel mondial. Cu toate acestea, renuntarea la fumat poate fi dificila, iar multe persoane considera ca va dura mult timp pentru a observa imbunatatiri ale sanatatii.

Totusi, beneficiile reale se vor instala mult mai rapid decat isi da seama majoritatea oamenilor. Specialistii au demonstrat faptul ca organismul este din ce in ce mai bine chiar si la o ora dupa ultima tigara.

Renuntarea la fumat inseamna ruperea ciclului de dependenta si invatarea organismului sa nu mai doreasca nicotina. Pentru a avea succes, fumatorii care doresc sa renunte la acest obicei nesanatos ar trebui sa aiba un plan prin care sa inlocuiasca poftele si sa elimine declansatorii.

Cu cat un fumator renunta mai repede, cu atat va reduce mai rapid riscul de cancer, boli de inima, boli de plamani si de diverse alte afectiuni corelate cu fumatul.

Renuntarea la fumat din punct de vedere cronologic

Beneficiile renuntarii la fumat sunt aproape instantanee. De indata ce o persoana nu mai fumeaza, corpul incepe sa se simta mai bine si sa se recupereze. Mai jos, sunt prezentate in mod cronologic lucrurile ce se intampla in organism dupa renuntarea la tigari.

Dupa o ora

In cel putin 20-30 de minute dupa ce ultima tigara este urmata, ritmul cardiac scade si revine la normal. De asemenea, dupa o ora tensiunea arteriala incepe sa scada, iar circulatia incepe sa se imbunatateasca.

Dupa 12 ore

Tigarile contin o multime de toxine cunoscute, inclusiv monoxid de carbon. Acest gaz este prezent in fumul de tigara si devine daunator sau chiar fatal in doze mari. Monoxidul de carbon impiedica oxigenul sa mai patrunda in plamani si in sange, lucru ce poate face ca o persoana sa se sufoce din cauza lipsei de oxigen.

Dupa doar 12 ore fara fumat, corpul se curata de excesul de monoxid de carbon din tigari. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal, iar nivelul de oxigen al organismului se optimizeaza.

Dupa 24 de ore

La doar o zi de la renuntarea la fumat, riscul de atac de cord incepe sa scada. Fumatul creste riscul unei persoane de a dezvolta boli coronariene, deoarece scade nivelul colesterolului bun (HDL). Pe langa acest lucru, fumatul creste tensiunea arteriala si sustine dezvoltarea de trombi, lucruri ce cresc riscul de accident vascular cerebral.

La cel putin o zi dupa ce s-a fumat ultima tigara, tensiunea arteriala a unei persoana incepe sa scada, reducandu-se si riscul de boli de inima asociate cu hipertensiunea arteriala. De asemenea, nivelul de oxigen se va mari, activitatea fizica putand sa aiba loc cu mult mai putin efort. Asadar, obiceiurile sanatoase pot fi realizate mult mai usor atunci cand nu se mai fumeaza.

Dupa doua zile

Fumatul dauneaza terminatiilor nervoase responsabile de simtul olfactiv si de cel gustativ. In cel putin doua zile de la renuntarea la fumat, oamenii pot observa ca gusturile sunt mai vii, iar simtul mirosului este mult mai bun, deoarece nervii se vor vindeca.

Dupa trei zile

La trei zile de la renuntarea la fumat, nivelul de nicotina din corpul unei persoane este epuizat. Desi este mai sanatos ca in organism sa nu existe nicotina, aceasta epuizare poate provoca o dorinta crescuta de a fuma. La aproximativ trei zile de la renuntarea la fumat, cei mai multi oameni vor experimenta iritabilitate, dureri de cap si dorinta imperioasa de a fuma.

Dupa minim o luna

La o luna de la ultima tigara fumata, functia pulmonara a unei persoane incepe sa se imbunatateasca. Pe masura ce plamanii se vindeca si capacitatea pulmonara se imbunatateste, fostii fumatori pot observa ca dificultatile de respiratie se diminueaza, iar tusea nu mai este atat de frecventa.

In plus, rezistenta la efort creste, iar activitatile cardiovasculare, precum alergatul si sariturile, pot fi realizate mult mai usor. Dupa 1-3 luni de la renuntarea la fumat, circulatia continua sa se imbunatateasca, iar toate efectele pozitive prezentate se amplifica.

Dupa noua luni

Plamanii se vindeca in mod semnificativ la noua luni de la renuntarea la fumat. Structurile delicate de la nivelul plamanilor se vor recupera foarte bine de la fumul de tigara la care au fost expuse. Aceste structuri poarta numele de cili si ajuta la deplasarea mucusului din plamani si la combaterea infectiilor. Asadar, in aceasta perioada, multi fosti fumatori vor observa o scadere a frecventei infectiilor pulmonare, deoarece cilii vindecati isi pot face treaba mai usor.

Dupa un an

La un an de la renuntarea la fumat, riscul unei persoane pentru boli coronariene scade la jumatate. Acest risc se va injumatati la fiecare perioada de un an.

Dupa cinci ani

Tigarile contin numeroase toxine care determina ingustarea arterelor si a venelor. In plus, toxinele de acest tip cresc probabilitatea ca o persoana sa dezvolte cheaguri de sange. Dupa cinci ani fara fumat, corpul se vindeca suficient pentru ca vasele de sange sa inceapa sa isi revina la normal.

Aceasta dilatare a vaselor de sange va reduce riscul de formare a trombilor si de aparitie a accidentului vascular cerebral. Riscul de accident vascular cerebral va continua sa se reduca in urmatorii zece ani, pe masura ce organismul se va reface din ce in ce mai mult.

Dupa zece ani

Dupa zece ani, sansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar si de a muri din cauza acestuia sunt reduse la aproximativ jumatate in comparatie cu o persoana care continua sa fumeze. In plus, probabilitatea de a dezvolta cancer la nivelul gurii, gatului sau al pancreasului se va reduce semnificativ dupa aceasta perioada.

Dupa 15 ani

La 15 ani de la renuntarea la fumat, probabilitatea de a dezvolta boli coronariene este echivalenta cu cea a unui nefumator. In mod similar, riscul de cancer pancreatic se reduce si devine egal cu cel al persoanelor ce nu fumeaza.

Dupa 20 de ani

Dupa 20 de ani, riscul de deces cauzat de fumat, inclusiv de boli pulmonare si de cancer, scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodata in viata. De asemenea riscul de cancer pancreatic se reduce considerabil, fiind egal cu al unei persoane care nu a fumat niciodata. Astfel, chiar si la perioade foarte lungi de timp de la ultima tigara fumata tot mai exista efecte benefice.

Beneficii

Fumatul este un obicei daunator care poate duce la numeroase complicatii severe de sanatate. Multe dintre acestea nu sunt compatibile cu viata, astfel incat riscul de deces al persoanelor fumatoare este mai mare fata de cel al persoanelor care nu au fumat niciodata. Atunci cand o persoana renunta la fumat, corpul va incepe sa se vindece in mod natural, iar in timp va recastiga vitalitatea unui nefumator.

Unele efecte ale stoparii fumatului, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale, pot fi observate aproape imediat. Alte efecte, de exemplu scaderea riscului de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inima si alte boli pulmonare, dureaza chiar si ani de zile pentru a fi resimtite.

Asadar, fiecare an in care nu se mai fumeaza va reduce riscurile si va imbunatati starea generala de sanatate. In urma acestor lucruri se poate trage o concluzie simpla, aceea ca renuntarea la fumat este o alegere excelenta pentru cei care au inceput acest obicei nesanatos.

Bibliografie:
10 health benefits of stopping smoking. (2016, January 16) nhs.uk/Livewell/smoking/Pages/Betterlives.aspx
Benefits of quitting. (2004) lung.org/stop-smoking/i-want-to-quit/benefits-of-quitting.html?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Benefits of quitting smoking over time. (n.d.) cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/benefits-of-quitting-smoking-over-time.html
Enjoy benefits of being smokefree. (2017, February 22) cdc.gov/tobacco/campaign/tips/quit-smoking/guide/rewards-of-quitting.html
What Is coronary heart disease? (2016, June 22) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cad/
Why quit smoking? (2016, July 15) heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/QuitSmoking/QuittingSmoking/Why-Quit-Smoking_UCM_307847_Article.jsp#.WUKKHxPyv-Y


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar Semnele dependentei de heroina Top 8 forme de cancer la femei Sfaturi pentru persoanele cu HIV Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Inima sanatoasa, corp sanatos Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Cancerul pulmonar, ucigasul nr. 1 Riscurile vapatului asupra sanatatii Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?