Metode utile de a face fata gerului

Actualizat: 06 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Iarna este un anotimp foarte frumos, in care zapada creeaza peisaje de neuitat. De asemenea, iarna este asteptata de majoritatea persoanelor deoarece in acest anotimp este inclusa si luna cadourilor.

Cu toate acestea, iarna este insotita de temperaturi scazute, iar in unele cazuri acestea pot avea urmari nedorite asupra organismului.

Efectele gerului

O persoana sanatoasa are o temperatura normala cuprinsa intre 36 si 37,5 grade Celsius. Expunerea la temperaturi scazute poate sa reduca temperatura corporala sub 35 de grade Celsius, acest lucru reprezentand un risc pentru o persoana.

De asemenea, expunerea prelungita la ger poate produce degeraturi. Degeraturile sunt reprezentate de inghetarea tesuturilor situate sub piele.

In cazuri grave, muschii, nervii si vasele de sange pot fi si ele afectate. Cele mai afectate zone ale corpului sunt reprezentate de degetele de la maini si picioare, nasul, obrajii, urechile si barbia.

O persoana este mai expusa la efectele gerului in urmatoarele situatii:

• Atunci cand imbracamintea nu este adecvata conditiilor meteorologice;

• Organismul este slabit din cauza oboselii, malnutritiei, deshidratarii, muncii fizice, vatamarilor corporale sau a consumului de alcool;

• Situarea intr-o categorie de varste extreme. Copiii mici si persoanele varstnice prezinta un risc mult mai crescut de a suferi degeraturi si hipotermie din cauza gerului;

• Atunci cand fumeaza, deoarece fumatul ingusteaza calibrul vaselor de sange si incetineste circulatia sangvina, permitand degeraturilor sa se instaleze mai repede;

• Atunci cand exista anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau depresia. Aceste conditii de sanatate pot slabi capacitatea organismului de a percepe temperaturile inconjuratoare scazute si de a raspunde in mod corespunzator la frig;

• Consumul de medicamente beta-blocante. Aceste medicamente sunt utilizate de catre pacientii cu aritmii sau cu hipertensiune arteriala sau de cei care au suferit un infarct miocardic si doresc protejarea inimii.

Semne si simptome

In general, cand temperatura corporala incepe sa scada, tremurul este primul lucru care poate fi observat, deoarece el reprezinta o metoda automata a corpului de a se apara impotriva temperaturilor scazute.

Semnele si simptomele hipotermiei includ:

• Tulburari de vorbire sau absenta discursului;
• Frecventa respiratorie scazuta, superficiala;
• Puls slab;
• Probleme de coordonare;
Somnolenta si pierderea energiei;
• Confuzie sau pierderi de memorie;
• Pierderea starii de constienta;
• Tegumente reci.

Cele mai multe cazuri de degeraturi includ urmatoarele simptome:

• Senzatie de intepatura la nivelul zonei afectate;
• Pielea afectata poate fi decolorata sau rosiatica. In cazuri grave, pielea poate fi colorata in negru;
• Durere in jurul zonei expuse la frig;
• Aparitia veziculelor;
• Rigiditate musculara si articulara;
Febra;
• Ameteli.

Metode de protectie impotriva gerului

Cateva modalitati prin care o persoana poate face fata gerului si se poate proteja de acesta includ:

Purtarea unor haine corespunzatoare - cand o persoana urmeaza a fi expusa la frig, primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa poarte haine groase, dar lejere si uscate, deoarece imbracamintea umeda poate face dificila mentinerea unei temperaturi normale a corpului.

Imbracamintea din polipropilena poate mentine transpiratia departe de piele, mentinand in acest fel corpul uscat.

De asemenea, se recomanda utilizarea unui fular si a unei caciuli cand urmeaza a iesi in zone reci, deoarece 40-50% din caldura corpului poate fi pierduta prin suprafata pielii capului si gatului.

Protejarea mainilor si picioarelor – purtarea manusilor este recomandata deoarece prin maini se poate pierde o cantitate ridicata de caldura. De asemenea, degetele pot fi afectate frecvent de degeraturi, acestea putand duce chiar si la amputatii.

Sosetele trebuie sa fie groase si largi, permitand buna circulatie de la nivelul picioarelor.

De asemenea, sosetele trebuie mentinute uscate, iar daca se umezesc se recomanda schimbarea acestora. Unele persoane utilizeaza doua perechi de sosete concomitent.

Prima pereche poate fi realizata dintr-un material usor ce indeparteaza umezeala de la nivelul piciorului, iar a doua pereche trebuie sa fie din fibre naturale pentru a ajuta la absorbtia umezelii captate de prima pereche.

Ghetele sau cizmele trebuie sa fie impermeabile si sa acopere gleznele, pentru a evita patrunderea zapezii sau a curentilor de aer.

Protejarea buzelor – se recomanda utilizarea unui balsam de buze pentru a impiedica uscarea acestora din cauza vremii reci si a vantului. De asemenea, acoperirea gurii cu o esarfa poate fi de un real ajutor.

Consumarea unor cantitati crescute de lichide – frigul poate afecta o persoana atunci cand aceasta este deshidratata. Daca medicul nu a impus o restrictie de fluide, se recomanda consumarea unor cantitati crescute de lichide. Atunci cand o persoana este expusa la ger, poate consuma lichide calde pentru a se incalzi.

Miscarea – miscarea continua si evitarea statului pe loc ajuta la circulatia corespunzatoare a sangelui, mentinand caldura. Cu toate acestea, miscarea nu trebuie facuta pana la epuizare.

Evitarea alcoolului – consumul de alcool determina pierderea caldurii corporale si contribuie la deshidratare. Chiar daca initial alcoolul poate oferi senzatia de incalzire, aceasta este doar o iluzie periculoasa.

Echiparea corespunzatoare a vehiculului – cand urmeaza sa se realizeze o calatorie cu masina, dar vremea este severa, mentinerea unei rezerve de sosete, paturi groase, apa, alimente si combustibil este vitala.

Uneori, conditiile meteo de pe traseu sau anumite probleme mecanice pot bloca masina in zone izolate, friguroase si fara semnal telefonic. De asemenea, o rezerva de medicamente este necesara in calatorii.

Protejarea copiilor – copiii pot trece cu vederea anumite detalii ce le pot pune in pericol starea de sanatate, precum udarea hainelor. Adultii trebuie sa verifice periodic starea copiilor si a hainelor acestora si sa ii instruiasca sa vina in casa atunci cand se uda.

Alimentatia – o gustare usoara inainte de a iesi in frig poate fi mai buna decat o masa grea, deoarece optiunea din urma necesita un flux sanguin mai mare catre sistemul gastrointestinal, pentru a ajuta la digestie.

Procesul digestiv poate impiedica buna circulatie a sangelui catre extremitati. Mesele copioase trebuie luate doar atunci cand nu urmeaza un contact imediat si prelungit cu temperaturi reci.

Concluzii

Cel mai bun lucru ce poate fi facut pentru a preveni efectele gerului este reprezentat de imbracarea corespunzatoare pentru aceasta vreme. Constientizarea conditiilor meteo inainte de a iesi din casa este foarte importanta.

Petrecerea unei perioade prelungite de timp la temperaturi sub 0 grade Celsius trebuie evitata cat mai mult posibil.

Totusi, daca acest lucru este necesar, purtarea mai multor straturi de imbracaminte este recomandata. De asemenea, imbracamintea trebuie sa fie usoara, dar groasa si impermeabila, iar nici o zona din piele nu trebuie expusa direct la ger.


Citeste si despre:

Prim ajutor in caz de degeraturi Tetanosul Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Cum va puteti proteja de vremea rece Masuri pentru plimbarile pe jos pe timp de iarna Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Afectiuni si boli in timpul iernii Cauzele amortelilor de la nivelul bratelor Prevenirea si tratarea arsurilor Exercitiile fizice in timpul iernii Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice