Ce este terapia Gestalt si in ce tipuri de afectiuni se foloseste?

Actualizat: 03 Aprilie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este terapia Gestalt?


Terapia Gestalt este o forma de psihoterapie care are ca scop intelegerea persoanei in intregul sau ansamblu. Acest tip de terapie se concentreaza pe trairea in prezent ca parte a unei abordari holistice a sanatatii mintale. Cu alte cuvinte, terapia Gestalt este o forma de psihoterapie centrata pe cresterea constientizarii, libertatii si autonomiei unei persoane. Este o forma de terapie care se concentreaza pe momentul prezent mai degraba decat pe experientele trecute.

Terapia Gestalt sugereaza ca mintea umana percepe lumea in tipare sau sisteme si se bazeaza pe ideea ca oamenii sunt influentati de mediul lor prezent. Astfel, fiecare individ lucreaza pentru a obtine echilibru si dezvoltare personala.

Terapia Gestalt se concentreaza pe utilizarea empatiei si acceptarii neconditionate. Aceasta ii ajuta pe oameni sa scape de suferinta invatand cum sa aiba incredere si sa accepte ceea ce simt.

Aceasta terapie poate fi de ajutor in cazul persoanelor cu diverse afectiuni, precum anxietate, stres, depresie si dependenta. In continuarea articolului sunt prezentate mai multe detalii cu privire la aceasta terapia, incluzand momentele cand aceasta este de ajutor.

Conceptul de terapie Gestalt

Un grup de psihologi a dezvoltat terapia Gestalt in Germania in anii 1940, iar in scurt timp a devenit populara in intreaga lume. Cuvantul „Gestalt” vine din limba germana si, in general, inseamna forma, intreg sau ansamblu. Conceptul terapiei se bazeaza pe ideea ca fiecare individ este vazut ca un amestec de minte, emotie, corp si suflet cu experiente si realitati unice.

Perceptia umana se bazeaza pe aportul senzorial. Totusi, terapia Gestalt sugereaza ca perceptia unui individ este mai mult decat o colectie de experiente senzoriale. Aceasta terapie sustine ca oamenii percep lumea in forme sau modele.

In practica, profesionistii din domeniul psihologiei aplica acest concept pentru a ajuta oamenii sa se concentreze pe ceea ce se intampla in viata lor in momentul prezent, mai degraba decat sa se concentreze asupra experientelor din trecut. Terapia Gestalt pune accentul pe aici si acum.

Prin intermediul terapiei Gestalt indivizii sunt capabili sa dezvolte noi perspective si sa aduca schimbari pozitive in viata lor. Ei pot face acest lucru, deoarece terapia Gestalt promoveaza o mai mare constientizare de sine si o intelegere clara a gandurilor, emotiilor si comportamentului.

Cand este de ajutor?

Terapia Gestalt poate ajuta la tratarea unei varietati de afectiuni psihice, de exemplu anxietate, depresie, stres si dependenta. De asemenea, poate fi de folos si in cazul altor afectiuni, cum ar fi insomnia. Terapia Gestalt poate fi combinata si cu alte tipuri de psihoterapie, astfel incat sa fie obtinute cele mai bune rezultate.

Autorii unui studiu din 2019 au analizat utilizarea terapiei Gestalt in cazul anxietatii. Acestia au constatat ca terapia a ameliorat simptomele anxietatii in cadrul participantilor. Cercetatorii au folosit terapia Gestalt pentru a incuraja persoanele sa se confrunte cu sursa anxietatii sau a fricii lor. De asemenea, au folosit jocuri de rol pentru a-i ajuta pe participanti sa isi abordeze anxietatea intr-un mediu sigur.

Cercetarile au aratat ca terapia Gestalt poate imbunatati calitatea somnului prin dezvoltarea unor rutine zilnice de somn si prin abordarea unor tehnici speciale de relaxare.

Terapia Gestalt s-a dovedit, de asemenea, o completare utila a terapiei de cuplu. In cadrul unor studii a fost observata imbunatatirea comunicarii de cuplu si sustinerea reciproca atunci cand ambii parteneri treceau prin experiente traumatice din trecut. In plus, terapia poate ajuta cuplurile sa identifice comportamentele distructive subiacente care pot influenta negativ relatia.

Persoanele cu anumite tulburari comportamentale, precum tulburarea bipolara, pot fi ajutate cu ajutorul terapiei Gestalt. Aceasta este folosita si ca metoda terapeutica eficienta pentru tratarea abuzului de substante, a jocurilor de noroc si a sindromului de stres post-traumatic. Persoanele cu aceste afectiuni pot dezvolta o noua viziune asupra vietii prin intermediul terapiei Gestalt si pot observa o schimbare pozitiva in stilul lor de viata.

Deoarece acest tip de terapie se concentreaza pe constientizarea sinelui, poate ajuta persoanele cu depresie sa devina constiente de posibilele situatii stresante care le declanseaza depresia. De asemenea, terapia Gestalt ajuta persoanele cu stima de sine scazuta sa identifice si sa depaseasca factorii de baza care contribuie la acesta problema.

Tehnici ale terapiei Gestalt

Diferitele tehnici ale terapiei Gestalt implica o serie de experimente si exercitii. Terapia poate fi realizata individual sau in grup. Exercitiile si experimentele facute ii ajuta pe participanti sa isi sporeasca gradul de constientizare si intelegere a prezentului.

Diferitele tehnici ale terapiei Gestalt functioneaza diferit pentru diferite persoane, deoarece experientele anterioare ale fiecaruia sunt unice. Oamenii pot in acest mod sa isi regandeasca perceptiile limitative si sa creeze o noua perspectiva.

Exemple de tehnici ale terapiei Gestalt pe care un terapeut le poate folosi sunt reprezentate de jocuri de rol, povestiri, concentrare pe sentimente mai degraba decat asupra evitarii lor, exercitii pentru integrarea mintii si corpului, asumarea unor perspective opuse pentru a le intelege mai bine.

Terapia Gestalt se concentreaza pe explorarea credintelor si a tiparelor care pot limita bunastarea unui individ. Constientizarea sinelui poate ajuta persoana in cauza sa demonteze anumite sisteme de credinte si valori si sa dezvolte noi moduri de a vedea lumea.

Beneficiile terapiei Gestalt

Mai multe studii de specialitate au indicat ca terapie Gestalt poate fi eficienta pentru diferite afectiuni. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca exista si o lipsa de studii clinice care sa investigheze eficacitatea sa exacta si ca sunt necesare studii suplimentare care sa ofere rezultate mai concludente.

Se considera ca terapia Gestalt este o metoda terapeutica cuprinzatoare care ofera beneficii de lunga durata pentru mintea, emotiile, corpul si spiritul unei persoane. Beneficiile comune ale terapiei Gestalt includ, dar nu se limiteaza la cresterea constientizarii de sine, imbunatatirea increderii in propria persoana, imbunatatirea capacitatii de acceptare a trecutului, cresterea capacitatii de a face fata situatiilor stresante, imbunatatirea capacitatii de asumare a greselilor etc.

Exista si unele limitari ale terapiei Gestalt, cum ar fi in cazul efectelor psihologice ale comportamentelor ereditare sau in cazul factorilor psihologici care nu sunt influentati de gandurile unui individ.

Alternative

Terapia Gestalt poate fi utila pentru multe persoane, dar exista si alte abordari terapeutice care pot fi luate in considerare.

Una dintre cele mai populare forme de psihoterapie este terapia cognitiv-comportamentala. Acest tip de terapie se concentreaza pe imbunatatirea modelelor de gandire si comportament. Terapeutii o pot folosi pentru a ajuta la tratarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, dependenta sau chiar si pentru unele tulburari alimentare.

Terapia dialectic-comportamentala este un timp de terapie cognitiv-comportamentala care poate ajuta persoanele cu unele afectiuni psihice. Terapia de acest tip implica sesiuni saptamanale care au ca scop imbunatatirea controlului emotional, a atentiei, a tolerantei la stres si a abilitatilor interpersonale.

Discutia cu un profesionist este importanta, deoarece acesta poate recomanda cele mai bune terapii sau optiuni de tratament pentru fiecare persoana si circumstante asociate.

Bibliografie:

https://www.abct.org/fact-sheets/dialectical-behavior-therapy/
https://opentext.wsu.edu/psych105/chapter/5-7-the-gestalt-principles-of-perception/
https://psychotherapie-wissenschaft.info/article/view/2844/3985
https://sciendo.com/article/10.2478/aiht-2019-70-3244
https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=66563
https://link.springer.com/article/10.1007/s43076-021-00133-8

https://file.scirp.org/Html/5-1762543_92886.htm
https://www.apa.org/ptsd-guideline/patients-and-families/cognitive-behavioral
https://gestaltcentre.org.uk/what-is-gestalt/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Este zona zoster contagioasa? Care sunt complicatiile acestei afectiuni? Afectiunile cardiace la copii Care sunt tipurile de ecografie cardiaca si cand este nevoie de fiecare? HIV si SIDA: care este legatura? Ce este cancerul pancreatic si cum se aplica „chirurgia Whipple” in procesul de tratament? Terapia cu oxigen hiperbaric Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ce este insuficienta tricuspidiana si cum o tratam Ce este hernia ombilicala? De ce este bine sa-ti alaptezi copilul? Cancerul de piele sau melanomul Cancerul de san - Tratament Comunicare, terapie si relatie
Cere sfatul medicului ×