Care sunt factorii ce influenteaza inaltimea unei persoane?

Actualizat: 13 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Prezentare generala


Principalul element care influenteaza inaltimea unei persoane este factorul genetic al acesteia.

Totusi, exista si multi alti factori ce pot influenta inaltimea unei persoane in timpul dezvoltarii, iar exemplele cuprind nutritia, hormonii, nivelurile de activitate si afectiunile medicale asociate.

Oamenii de stiinta considera ca ADN-ul unei persoane este responsabil pentru aproximativ 80% din inaltimea sa.

Acest lucru inseamna, de exemplu, ca oamenii inalti vor avea copii cu sanse crescute de a fi inalti. Se considera ca majoritatea oamenilor cresc pana la varsta de 18 ani, iar numerosi factori influenteaza acest lucru.

Factorii ce influenteaza inaltimea

- Bebelusii si copiii cresc in mod continuu, acest lucru datorandu-se modificarilor de la nivelul oaselor, in special ale celor lungi.

Pe masura ce organismul produce tesut osos nou, oasele devin mai lungi, iar copilul devine mai inalt.

Oamenii cresc cel mai rapid in primele 9 luni de viata, chiar inainte de a se naste. Dupa nastere, procesul cresterii incetineste.

De exemplu, odata ce un copil va avea 8 ani, va creste in medie 5,5 centimetri pe an.

- Adolescenta reprezinta o etapa importanta, deoarece tinerii vor avea un impuls al cresterii in aceasta perioada.

Dupa aceasta, dezvoltarea osoasa se reduce semnificativ, respectivul individ oprindu-se din crestere.

Mainile si picioarele se opresc primele din crescut, urmand antebratele si bratele, respectiv gambele si coapsele.

Ultima zona care nu mai creste este coloana vertebrala. Este de remarcat faptul ca din cauza proceselor tipice de imbatranire, oamenii incep sa-si piarda inaltimea treptat pe masura ce imbatranesc.

Urmatorii factori pot afecta modul in care o persoana creste in inaltime:

  1. ADN-ul- ADN-ul este factorul principal care determina inaltimea unei persoane.

    Oamenii de stiinta au identificat mai mult de 700 de gene diferite care ajusteaza inaltimea, iar unele dintre acestea afecteaza dezvoltarea osoasa, in timp ce altele afecteaza productia de hormoni de crestere.

    Intervalele normale de inaltime sunt diferite pentru persoanele din medii diferite. Si in acest caz, ADN-ul joaca un rol foarte important. De asemenea, unele afectiuni genetice pot afecta si inaltimea unei persoane, iar exemplele includ sindromul Down si sindromul Marfan.
  2. Nivelurile hormonale- Organismul uman produce hormoni care stimuleaza productia osoasa si cresterea in inaltime.

    Acesti hormoni sunt reprezentati de hormonii de crestere, hormonii tiroidieni si hormonii sexuali. Hormonii de crestere sunt produsi de glanda pituitara si sunt extrem de importanti in dezvoltarea individului.

    Unele afectiuni de sanatate pot restrictiona productia acestor hormoni, iar acest lucru poate afecta inaltimea.

    De exemplu, copiii cu deficienta congenitala a hormonului de crestere vor creste intr-un ritm mult mai lent decat ceilalti copii de varsta lor.

    In ceea ce priveste hormonii sexuali, testosteronul si estrogenul sunt foarte importanti pentru crestere in perioada pubertatii. Astfel, nivelurile anormale ale acestor hormoni pot provoca numeroase probleme de dezvoltare.
  3. Genul- Persoanele de sex masculin tind sa fie mai inalte decat cele de sex feminin.

    De asemenea, persoanele de sex masculin pot continua sa creasca mai mult timp decat cele de sex feminin.

    Astfel, in medie, un barbat este cu aproximativ 14,5 cm mai inalt decat o femeie adulta.

    Cateva studii de specialitate realizate in Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia ca inaltimea medie a barbatilor este de 175 de centimetri, in timp ce inaltimea medie a femeilor este de 166,5 centimetri.

Cum poate fi stimulata cresterea in inaltime in timpul dezvoltarii?

Oamenii nu pot controla o mare parte din factorii ce le influenteaza inaltimea.

Acest lucru se datoreaza faptului ca cei mai multi factori sunt in legatura stransa cu ADN-ul.

Cu toate acestea, unii factori pot creste sau reduce cresterea in timpul copilariei si a pubertatii.

Copiii si adolescentii in crestere pot atinge anumite obiective pentru a maximiza inaltimea finala ca adult.

Aceste obiective sunt reprezentate de:

1. Asigurarea unei stari nutritive satisfacatoare

Nutritia joaca un rol foarte important in crestere. Copiii ce nu au parte de o alimentatie potrivita pot sa nu fie la fel de inalti ca cei cu o stare nutritiva adecvata.

Astfel, nutritionistii le recomanda copiilor si tinerilor sa abordeze o dieta variata si echilibrata, cu multe fructe si legume. Acest lucru va asigura necesarul de vitamine si minerale destinat cresterii in inaltime.

Proteinele si calciul sunt doua elemente deosebit de importante pentru sanatatea si cresterea osoasa.

Printre alimentele cele mai bogate in proteine se regasesc carnurile, fructele de mare, ouale, leguminoasele, nucile si semintele.

In cazul calciului, cele mai recomandate produse alimentare sunt lactatele (iaurt, lapte, branza etc.), broccoli, varza kale, boabele de soia, portocalele, sardinele si somonul.

Asigurarea unei alimentatii bune in timpul sarcinii este importanta atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru cea a fatului.

Din acest motiv, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le recomanda femeilor insarcinate sa consume o varietate de alimente naturale, precum legumele verzi si portocalii, carnea, pestele, fasolea, nucile, lactatele si fructele.

2. Abordarea unui program optim de odihna si somn

Somnul promoveaza cresterea si dezvoltarea optima la copii si adolescenti. In timpul somnului profund, corpul elibereaza toti hormonii de care un copil are nevoie pentru a creste in mod corespunzator.

Prin urmare, odihna suficienta poate permite cresterea optima in inaltime, in timp ce suprasolicitarea si lipsa somnului pot duce la intarzieri de dezvoltare.

3. Asigurarea unui nivel corespunzator de exercitii fizice

Activitatea fizica regulata este importanta pentru o dezvoltare fizica normala. Astfel, copiii trebuie sa fie incurajati sa participe la diferite sporturi si sa se joace afara, deoarece aceste activitati pot face ca oasele sa devina mai sanatoase, mai dense si mai puternice.

Pot adultii sa mai creasca in inaltime?

Odata ce o persoana a trecut de perioada pubertatii, structurile implicate in cresterea osoasa nu mai produc tesut osos nou.

Astfel, oasele devin omogene, iar persoana respectiva nu mai creste. Acest lucru inseamna ca persoanele ce ajung la 18 ani mai au sanse foarte mici sa creasca in inaltime.

Cu toate acestea, adoptarea unei posturi corecte si mentinerea in stare optima a musculaturii spatelui i-ar putea permite unei persoane sa stea mai dreapta si sa para mai inalta.

Concluzii

Inaltimea unei persoane este determinata in mare masura de ADN-ul acesteia.

Chiar si asa, anumiti factori de mediu, cum ar fi nutritia si exercitiile fizice, pot afecta cresterea si dezvoltarea unei persoane, inclusiv in ceea ce priveste inaltimea.

Pe langa toate aceste lucruri, o nutritie buna in timpul sarcinii este absolut necesara pentru viitoarea stare de sanatate a oaselor copilului.

Pe masura ce copiii inainteaza in varsta, acestia au nevoie de o alimentatie corespunzatoare si de activitate fizica regulata pentru a-si ajuta corpul sa produca hormonii necesari cresterii.

Adolescentii vor experimenta un ritm de crestere accelerat in perioada pubertatii, dar dupa aceasta perioada oasele lor nu vor mai creste, iar inaltimea nu se va mai modifica.


Citeste si despre:

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Nutritia inainte si dupa exercitiile fizice Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten 8 substante nutritive care va vor optimiza vederea