Cand sunt tineri, oamenii au un organism puternic care ii sustine in majoritatea actiunilor pe care doresc sa le intreprinda. Indivizii, muncesc foarte mult, incearca sa faca fata stresului, se distreaza, calatoresc si se bucura de viata.
Cu toate acestea, pe masura ce anii trec si in organism au loc multe schimbari. In cazul oricarei persoane este necesar sa se descopere daca aceste modificari sunt insotite de potentiale probleme de sanatate si sa se inteleaga care a fost evolutia organismului si care ar fi in urmatorii ani.
De aceea, este foarte important ca orice persoana sa isi verifice in mod regulat sanatatea, dupa 35 de ani. Unele teste se vor face o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani si o data pe an dupa varsta de 45 de ani. Iar in cazul in care apar diverse boli sau manifestari, se vor realiza de cate ori este nevoie.
Viteza de sedimentare a hematiilor este un test de sange care detecteaza prezenta in organism a unor boli care pot declansa inflamatia (acute sau cronice).
VSH ajuta la diagnosticarea infectiilor, anumitor forme de cancer si boli autoimune.
La varstnici, analiza poate releva o inflamatie legata de artrita, dar si de alte probleme ale articulatiilor.
Scaderea VSH-ului semnaleaza daca un pacient a raspuns pozitiv la tratamentul urmat.
Aceasta are scopul de a masura si a oferi valorile a diverse componente ale sangelui (celule rosii, celule albe, numaratoare diferentiata a leucocitelor, numarul de trombocite si nivelul de hemoglobina).
Fiecare dintre aceste elemente are o semnificatie proprie.
De exemplu, cresterea numarului de leucocite ar putea fi rezultatul unei infectii, inflamatii sau prezentei cancerului in organism.
Scaderea valorilor leucocitelor poate fi provocata de un medicament, boala autoimuna sau afectiune a maduvei osoase.
O scadere a hematiilor (RBC) poate semnala o anemie, dar si deshidratare.
Numarul de trombocite releva prezenta sau absenta unor anemii. Modificarea valorilor trombocitelor poate sa apara in cazul leucemiei sau in urma chimioterapiei.
Analiza implica repausul alimentar pentru a se depista daca pacientul sufera de prediabet sau diabet zaharat.
Acesta este, de obicei, unul dintre primele teste care se fac atunci cand se suspecteaza diabetul zaharat.
Rolul sau este de a masura continutul de glucoza din sange, pe stomacul gol, dupa opt ore de la ultima masa.
Testarea se va face pentru a verifica functia ficatului si include urmatoarele analize: albumina serica, antitripsina alfa-1, trimpul de protrombina, bilirubina serica, bilirubina din urina etc.
Fiecare dintre acestea are o semnificatie proprie. De exemplu, albumina serica ajuta la diagnosticarea bolilor de ficat cum ar fi hepatita si ciroza.
Albumina este un fel de proteina prezenta in sange sub forma lichida si un nivel scazul al acesteia poate fi alarmant.
In mod similar, bilirubina creste in cazul prezentei icterului sau a altor afectiuni a ficatului si vezicii biliare.
Profilul lipidic indica starea metabolismului grasimilor din organism si contribuie la depistarea potentialelor boli cardiovasculare.
Cu ajutorul acestui test se masoara nivelurile grasimii si lipoproteinelor din organism, cum ar fi colesterolul total, trigliceridelor, HDL, LDL si colesterolul VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scazuta).
Un numar mare de LDL indica un risc de boala coronariana.
Valorile ridicate ale VLDL semnifica un nivel ridicat de trigliceride, care contribuie la acumularea de colesterol pe peretii arterelor, determinand ingustarea acestora.
In primul rand, ureea si creatinina sunt cele doua componente verificate pentru a se evalua functionarea corespunzatoare a rinichilor.
Ureea reprezinta produsul final de catabolism (degradare) al proteinelor, proces ce se desfasoara in ficat, care apoi este filtrata in sange si apoi eliminata prin urina.
Nivelurile ridicate de uree si creatinia semnaleaza disfunctii sau diverse tulburari renale. Unii medici prefera ultra-sonograma pentru diagnostiacarea probelmelor renale.
TSH este un test tiroidian care are rolul de a depista dezechilibrul hormonilor tiroidieni, care apare in cazul hipotiroidiei sau hipertiroidiei.
Cei care au experimentat simptome cum sunt: cresterea frecventei cardiace, anxietate, pierdere in greutate, slabiciune, tulburari de somn, de vedere pot avea hipertiroidism.
In cazul hipotiroidiei ar putea sa apara manifestari cum sunt: cresterea in greutate, pielea umflata, caderea parului si oboseala in exces. In ambele situatii trebuie sa se masoare TSH-ul cat mai repede.
Electrocardiograma sau ECG ajuta la detectarea a variate boli cardiovasculare, inclusiv afectiuni ale arterelor coronariene, marirea inimii, anevrisme si inflamatia inimii.
Prin masurarea activitatii electrice a inimii cu ajutorul acestei investigatii este monitorizat ritmul cardiac, efectul anumitor medicamente utilizate pentru bolile arterelor coronare si activitatea electrica a inimii.
Orice dizarmonie sugereaza prezenta unei probleme.
Testul de stres cardiac se face dupa realizarea unei ECG in cazul in care acesta din urma nu indica nici o anomalie dar simptomele persista.
Acest lucru se intampla, de obicei, in cazul persoanelor la care exista obstructii ale arterei coronare.
Testul de stres poate ajuta la identificarea manifestarilor unor boli ale arterelor coronare si poate evalua toleranta la efort pana cand se instaleaza senzatia de oboseala si apar dificultatile de respiratie.
Un alt test simplu utilizat de experti pentru depistarea problemelor cardiace este radiografia toracica ce ofera informatii despre eventualele tulburari prezente la nivelul plamanilor (leziuni pulmonare, cancer pulmonar) si despre marimea inimii.
Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta va creste sensibilitatea acesteia de a dezvolta cancer de colon si polipi ai intestinului gros.
Examenele rectale pot ajuta la detectarea posibilelor mase canceroase localizate in rect.
O astfel de examinare ajuta la diagnosticarea problemelor gatului, prezentei nodulilor pe corzile vocale, tulburarilor de auz si diverse tipuri de cancer ORL.
Aceasta este utila pentru depistarea precoce a tulburarilor de vedere, glaucom, cataracta si unele probleme neurologice care implica nervul optic.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.