Ochii spun multe lucruri despre o persoana, inclusiv despre bolile la care aceasta este predispusa.
Astfel, cercetatorii sustin ca exista o stransa legatura intre culoarea ochilor si anumite probleme de sanatate.
Din categoria ochilor deschisi la culoare fac parte ochii verzi si cei albastri. Aceste persoane sunt mult mai sensibile la lumina si se pare ca pot dezvolta anumite tipuri de cancer.
Explicatia consta in faptul ca ochii deschisi la culoare prezinta o cantitate mica de pigment care sa lupte impotriva razelor UV. Astfel, aceste persoane sunt predispuse la melanomul ocular, o forma rara de cancer.
Singura metoda de preventie in cazul acestora este folosirea ochelarilor de soare cumparati din magazine de specialitate.
Se pare ca tot aceste persoane, deoarece au pielea deschisa la culoare, sunt predispuse si la dezvoltarea cancerului de piele.
Totodata, persoanele cu ochii albastri se pot imbolnavi de astm, de afectiuni oculare, iar cele cu ochii caprui sunt mai predispuse la a suferi de hepatita, reumatism sau dereglari endocrine. Persoanele care au ochii verzi sunt predispuse si la afectiuni ale rinichilor.
Un alt studiu arata insa ca femeile care au ochii deschisi la culoare, verzi sau albastri, ar putea avea o toleranta mai mare la durere si la disconfort.
Insa, persoanele cu ochii deschisi la culoare prezinta un risc mai mare de a dezvolta o afectiune care apare dupa varsta de 50 de ani si care presupune degenerescenta maculara, deteriorarea unei mici portiuni a ochiului, aflata in apropiere de centrul retinei.
Totodata, anumite studii despre afectiunea vitiligo arata ca boala autoimuna, care cauzeaza pierderea culorii pielii, este mai putin intalnita in randul persoanelor care au ochi albastri.
Pe de alta parte, geneticienii de la Universitatea Vermont din Marea Britanie au sustinut ca ar exista o legatura intre culoarea ochilor si dependenta de alcool si au ajuns la concluzia ca persoanele cu ochi albastri prezinta cel mai mare risc de a deveni alcoolice.
Femeile cu ochi albastri se pare ca sunt mult mai empatice, mai constante, mai competitive, mai putin anxioase, insa sunt mai predispuse de-a lungul vietii la aparitia diabetului zaharat.
Persoanele cu ochii caprui au timpi de reactie mai buni atunci cand vine vorba de activitatile sportive, in comparatie cu persoanele care au ochii deschisi la culoare. Persoanele cu ochii caprui se pot confrunta pe parcursul vietii cu probleme hepatice, digestive sau reumatice.
Melanina ofera culoarea ochiului
Culoarea ochiului este data de cantitatea de pigment numit melanina, acelasi care se gaseste si in piele. Culorile deschise al ochilor se datoreaza faptului ca exista o cantitate scazuta de melanina, dar noi vedem lumina printr-un proces de refractie si dispersie a razelor luminoase pe o cantitate mica de pigment.
Specialistii sustin ca peste 90% dintre persoanele cu ochi deschisi la culoare se incadreaza in categoria atopicilor.
Terenul atopic poate fi depistat din prima parte a vietii, prin asa-numitele dermatite atopice. Practic, aceste persoane sunt predispuse la diverse alergii, inclusiv la astmul bronsic.
De asemenea, pot suferi destul de des de conjunctivite alergice. De aceea este bine sa mearga anual la medicul oftalmolog pentru controale de rutina.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.