6 moduri prin care va puteti mentine pielea mereu tanara

Actualizat: 04 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea mereu tanara este un deziderat general al oamenilor, care poate fi indeplinit prin folosirea produselor antiimbatranire potrivite si adoptarea de masuri care sa previna si sa mascheze primele semne ale imbatranirii.

Liniile fine, ridurile si petele cutanate sunt indicatorii principali ai inaintarii in varsta, ce pot fi combatuti printr-un ritual de ingrijire atent si consecvent.

Sfaturi pentru mentinerea tineretii pielii

Dupa varsta de 30 de ani, expunerea neprotejata la soare si hidratarea insuficienta a pielii incep sa isi puna amprenta asupra aspectului fizic. Productia de colagen scade din pricina procesului natural de imbatranire, iar celulele cutanate moarte nu mai sunt inlocuite la fel de eficient cu altele noi si sanatoase. Aici intervine necesitatea utilizarii unor tratamente anti-aging eficiente, care sa poata inversa sau reduce semnele imbatranirii tesutului cutanat.

Simpla aplicare a unei creme costisitoare nu este suficienta pentru recapatarea aspectului tanar si proaspat al pielii. Acest obiectiv poate fi atins doar prin respectarea unui plan complex de ingrijire, in mod regulat.

1. Prevenirea semnelor de imbatranire printr-o protectie deplina

Intotdeauna, cea mai buna solutie este preventia, nicidecum tratamentul. Din acest motiv, este important sa incepeti cat mai curand un ritual de protejare a pielii impotriva factorilor agresivi externi, care ii stirbesc din elasticitate, fermitate si uniformitate.

Razele ultraviolete sunt cei mai mari dusmani ai tesutului cutanat. Asadar, medicii dermatologi recomanda utilizarea zilnica a unei creme cu factor de protectie SPF de minimum 30 la fiecare deplasare in aer liber.

In zilele toride, o palarie cu borul lat, ochelarii de soare si hainele vaporoase, care acopera o suprafata cat mai extinsa de piele, sunt accesorii obligatorii pentru protectia corespunzatoare a tesutului cutanat.

Tot din ritualul preventiv face parte si necesitatea hidratarii zilnice a pielii, cu o crema adaptata tipului acesteia, dimineata si seara. Demachierea tenului, chiar si in lipsa unui machiaj, este obligatorie pentru indepartarea impuritatilor care blocheaza si infecteaza porii cutanati.

2. Aplicarea de creme cu vitamina A

Produsele cosmetice antiimbatranire pe baza de vitamina A sunt recomandate pentru ingrijirea tenului matur, avand capacitatea de reducere a ridurilor si recapatare a aspectului tanar al pielii. Vitamina A si derivatii sai participa la productia de colagen, proteina complexa care nu permite formarea si evolutia ridurilor si a petelor cutanate.

3. Tratarea petelor cutanate

Petele cutanate, semne tipice ale imbatranirii tesutului cutanat produse de regula de expunerea la soare, pot fi tratate cu creme depigmentante, care au in compozitie hidrochinona. Aceasta substanta ajuta la inhibarea unei enzime care participa in mod direct la sinteza pigmentului pielii.

4. Imbunatatirea fermitatii pielii

In cazul in care pielea si-a pierdut din fermitate, puteti rezolva aceasta problema prin utilizarea regulata a unor creme antirid cu pentapeptide. Aceste formule speciale antiimbatranire s-au dovedit a fi eficiente in stimularea productiei de colagen si elastina, ajutand la reconstruirea structurii de rezistenta a dermei, afectata de imbatranire si agresiunile radiatiilor solare.

5. Exfolierea regulata

Medicii dermatologi sustin ca exfolierea pielii este o conditie esentiala pentru pastrarea aspectului tanar al pielii. Exista numeroase metode prin care puteti indeparta stratul de celule moarte de pe suprafata tesutului cutanat, aceste proceduri contribuind la sporirea fermitatii acestuia si diminuarea aspectului inestetic al liniilor fine si al ridurilor.

Atunci cand exfoliati stratul exterior al pielii, facilitati si absorbita completa a cremelor, serurilor si altor produse pe care le aplicati pentru curatare, tonifiere si hidratare, sustin specialistii. In acest sens, puteti apela la:

- Peelingul chimic. In timpul tratamentului, specialistul aplica o substanta chimica ce cauzeaza descuamarea si exfolierea pielii. Zona se regenereaza si creste o piele noua, mult mai fina si cu mai putine riduri. Tehnica actioneaza in principal asupra epidermei, stratul superficial al pielii, astfel ca nu este considerata o metoda agresiva.

- Terapia cu laser (laser resurfacing). Prin aceasta procedura, se indeparteaza celulele cutanate imbatranite si dezorganizate si se stimuleaza refacerea colagenului si keratinocitelor. Acest tip de terapie trateaza ridurile statice, dinamice, modificarile pigmentare (pistrui, pete solare de la nivelul fetei, gatului, umerilor, mainilor, etc.), cicatricele si pliurile cutanate (provocate de slabirea structurii de rezistenta a pielii).

- Microdermabraziunea. Aceasta procedura de exfoliere si intinerire combina abraziunea cu microcristale si aspiratia, pentru indepartarea stratului de celule moarte. Imbunatateste sau elimina problemele superficiale ale tenului ca liniile fine, pielea tabacita, petele maronii sau de acnee. Majoritatea pacientilor efectueaza microdermabraziune o data pe saptamana, timp de 4 pana la 12 saptamani. Petele de varsta si liniile fine pot fi indepartate, determinand catifelarea si imbunatatind aspectul tenului.

- PRP (Terapia de regenerare a pielii cu plasma proprie). Procedura presupune prelevarea si concentrarea factorilor de crestere din propriul sange, procesarea lor si reinjectarea acestora in tesutul cutanat, pentru stimularea proceselor de reparare celulara si sinteza de neocolagen pe termen lung. Acest tratament este utilizat preponderent pentru reintinerirea pielii fetei, a gatului, decolteului si mainilor.

6. Adoptarea unor obiceiuri sanatoase

In afara de urmarea unui ritual atent de ingrijire a pielii, tesutul cutanat tanar se mentine si printr-o dieta corespunzatoare (evitarea zaharului rafinat si a carbohidratilor simpli in special), odihna suficienta si corecta (dormitul pe spate va ajuta sa evitati ridurile provocate de presiunea prelungita exercitata de asternuturi pe pielea faciala) si consumul suficient de apa in fiecare zi.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

8 sfaturi de la profesionisti pentru imbunatatirea aspectului pielii Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Obiceiuri care afecteaza sanatatea pielii Imbatranirea prematura a pielii De ce este importanta hidratarea pielii? Detoxifierea pentru infrumusetarea pielii Termenul de folosire al produselor de ingrijire