Laserul si poliartrita reumatoida

Publicat: 31 August 2010 | Actualizat: 31 August 2010
Autor: SfatulMedicului

Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva) este o suferinta caracterizata de o inflamatie infiltrativ-proliferativa a sinovialei articulare. Clinic, se exprima prin artrita prezenta la nivelul mai multor articulatii, de unde si numele de poliartrita. Suferinta incepe la o articulatie, la scurt timp extinzandu-se si la altele, fiind expresia inflamatiei sinovialei.

Cele mai frecvent intalnite simptome de debut sunt urmatoarele:
• redoare articulara matinala de cel putin o ora;
• poliartralgii episodice;
mialgii;
• tumefieri articulare;
• pierdere ponderala;
oboseala;
• stare de disconfort.

Instalarea acestor simptome este gradata, ea facandu-se in luni, mai rar in ani, aparand in combinatii, succesiuni, durate si intensitati variate. Tratamentul poliartritei reumatoide are ca scop reducerea inflamatiei si a durerilor articulare, oprirea evolutiei leziunilor distructive ale osului si cartilajului, corectarea mecanicii si functiei articulare. Acesta este motivul pentru care se reunesc modalitati medicamentoase, radioterapice, chirurgical-ortopedice, fizioterapice si alte proceduri de exceptie.

Ne vom opri asupra metodelor fizioterapice, in principal asupra laserului si a beneficiilor sale. Laserterapia a cunoscut o dezvoltare continua in ultimii 10-20 de ani. In aplicatiile medicale, incidenta radiatiei laser pe tesut produce o serie de procese fizice, biologice si fiziologice.

Ca efecte ale terapiei laser enumeram: efectul analgetic, biostimulant, cardiocirculator si cel antiinflamator / antiedematos. In cazul poliartritei reumatoide cel mai important efect al biostimularii laser este cel analgetic fara a omite insa influenta sa asupra procesului inflamator, a modificarilor biologice, imunologice precum si la nivelul structurii sinovialei in articulatiile inflamate. Biostimularea laser poate fi utilizata inclusive in faza acuta, cu sinovita si colectii articulare, actionand asupra structurii sinovialei inflamate.

Asupra procesului inflamator, sub influenta terapiei laser, se remarca scaderea temperaturii locale paralel cu scaderea intensitatii durerii. Laserul are o influenta benefica si asupra mobilitatii articulare fara a exista un paralelism obligatoriu intre mobilitatea articulara si durere ( exista articulatii blocate ce nu dor si articulatii foarte dureroase dar care nu sunt blocate).

Un alt efect favorabil il are laserul asupra sinovialei determinand o vasodilatatie importanta, o inhibare a formarii vilozitatilor, o scadere a infiltratiei limfocitare precum si o inhibitie a organitelor celulare, avand drept rezultat final scaderea inflamatiei articulare. Laserterapia poate fi folosita cu succes in tratamentul poliartritei reumatoide.

Autor: Simona Vlaicu
Fizioterapeut clinica Medicala Sport Med Centersport med center
Bld. Ion Ionescu de la Brad nr. 5, demisol, sector 1, Bucuresti (zona Baneasa)
Telefon: 031.805.99.70
Mail: [email protected]
www.sportmedcenter.ro


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Osteodensys
Tel: 0726201589
Bucuresti, Str. Dragoslavele 2-4, Sector 1
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Factorul reumatoid

Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Sindromul de tunel carpian

Deficitul si excesul de vitamina E

Boala parodontala - metode profilactice si de tratament