Laserul si poliartrita reumatoida

Actualizat: 08 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva) este o suferinta caracterizata de o inflamatie infiltrativ-proliferativa a sinovialei articulare. Clinic, se exprima prin artrita prezenta la nivelul mai multor articulatii, de unde si numele de poliartrita. Suferinta incepe la o articulatie, la scurt timp extinzandu-se si la altele, fiind expresia inflamatiei sinovialei.

Cele mai frecvent intalnite simptome de debut sunt urmatoarele:
• redoare articulara matinala de cel putin o ora;
• poliartralgii episodice;
mialgii;
• tumefieri articulare;
• pierdere ponderala;
oboseala;
• stare de disconfort.

Instalarea acestor simptome este gradata, ea facandu-se in luni, mai rar in ani, aparand in combinatii, succesiuni, durate si intensitati variate. Tratamentul poliartritei reumatoide are ca scop reducerea inflamatiei si a durerilor articulare, oprirea evolutiei leziunilor distructive ale osului si cartilajului, corectarea mecanicii si functiei articulare. Acesta este motivul pentru care se reunesc modalitati medicamentoase, radioterapice, chirurgical-ortopedice, fizioterapice si alte proceduri de exceptie.

Ne vom opri asupra metodelor fizioterapice, in principal asupra laserului si a beneficiilor sale. Laserterapia a cunoscut o dezvoltare continua in ultimii 10-20 de ani. In aplicatiile medicale, incidenta radiatiei laser pe tesut produce o serie de procese fizice, biologice si fiziologice.

Ca efecte ale terapiei laser enumeram: efectul analgetic, biostimulant, cardiocirculator si cel antiinflamator / antiedematos. In cazul poliartritei reumatoide cel mai important efect al biostimularii laser este cel analgetic fara a omite insa influenta sa asupra procesului inflamator, a modificarilor biologice, imunologice precum si la nivelul structurii sinovialei in articulatiile inflamate. Biostimularea laser poate fi utilizata inclusive in faza acuta, cu sinovita si colectii articulare, actionand asupra structurii sinovialei inflamate.

Asupra procesului inflamator, sub influenta terapiei laser, se remarca scaderea temperaturii locale paralel cu scaderea intensitatii durerii. Laserul are o influenta benefica si asupra mobilitatii articulare fara a exista un paralelism obligatoriu intre mobilitatea articulara si durere ( exista articulatii blocate ce nu dor si articulatii foarte dureroase dar care nu sunt blocate).

Un alt efect favorabil il are laserul asupra sinovialei determinand o vasodilatatie importanta, o inhibare a formarii vilozitatilor, o scadere a infiltratiei limfocitare precum si o inhibitie a organitelor celulare, avand drept rezultat final scaderea inflamatiei articulare. Laserterapia poate fi folosita cu succes in tratamentul poliartritei reumatoide.

Autor: Simona Vlaicu
Fizioterapeut clinica Medicala Sport Med Center


Citeste si despre:

Factorul reumatoid Rolul terapiei laser in tratarea afectiunilor Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei Sindromul de tunel carpian Deficitul si excesul de vitamina E Boala parodontala - metode profilactice si de tratament Durerile regiunii calcaneene si patologiile asociate Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Protocol de practica in poliartrita reumatoida Mituri legate de poliartrita reumatoida Poliartrita reumatoida Poliartrita reumatoida – simptome timpurii care trebuie sa iti dea de gandit Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ?