De ce ne apar riduri si cum le putem intarzia debutul

Actualizat: 10 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inesteticele riduri sunt de fapt cute, crestaturi sau zone brazdate care apar pe suprafata pielii odata cu inaintarea in varsta, fiind cele mai importante semne de imbatranire, alaturi de liniile fine, pigmentarea si pierderea fermitatii pielii.

Intelegerea cauzelor care conduc la aparitia ridurilor contribuie la o buna prevenire a lor, prin masuri de ingrijire specifice si respectarea unui stil de viata sanatos.

Mecanismul de aparitie a ridurilor

Celulele pielii din stratul superior trec zilnic printr-un proces complex de regenerare. O buna parte dintre acestea moare, se desprinde de piele si lasa loc celor tinere pentru maturizare. In prima parte a vietii, celulele moarte sunt inlocuite de altele sanatoase foarte rapid, insa aceasta rata de regenerare scade odata cu imbatranirea, regresia incepand sa se manifeste inca de la varsta de 20 de ani.

Consecintele ritmului mai lent de regenerare a celulelor dermei se pot observa in aspectul pielii, care isi pierde stralucirea naturala si devine tot mai putin elastica. Colagenul si elastina sunt cele doua substante care influenteaza masura in care pielea arata sau nu tanara, intrucat ele sunt responsabile cu elasticitatea si plenitudinea tesutului cutanat. Inaintarea in varsta presupune, de asemenea, o productie tot mai scazuta de colagen si elastina, iar acest proces incepe sa fie observabil prin intermediul aparitiei ridurilor si a liniilor fine.

O alta cauza a formarii ridurilor (dar si a altor semne de imbatranire) este expunerea repetata la soare. Razele ultraviolete cresc productia de pigment la nivelul pielii, deci favorizeaza pigmentarile inestetice. Totodata, radiatiile UV distrug fibrele elastice ale pielii, facand-o mai susceptibila aparitiei ridurilor.

Fumatul grabeste instalarea ridurilor si inrautateste aspectul neplacut al pielii imbatranite, afectand in mod direct capacitatea pielii de a produce colagen. Un alt factor care contribuie la ridarea pielii este pierderea masei musculare si osoase. Pielea ajunge sa nu mai fie sustinuta corespunzator, se lasa si formeaza cute vizibile.

Totodata, ridurile aparute intre sprancene si cele formate in colturile exterioare ale ochilor sunt rezultatul contractiilor musculare faciale, produse de zambet, incruntare si alte expresii faciale. In timp, celulele pielii se divid mai lent, iar stratul dermatic se subtiaza. Pe masura ce imbatraneste, pielea isi pierde capacitatea de a retine agentii hidratanti, produce mai putin sebum si se vindeca mai greu. Toate acestea contribuie la procesul formarii ridurilor.

Prevenirea aparitiei ridurilor

Intrucat ridurile nu pot fi tratate in totalitate, prevenirea aparitiei lor este foarte importanta pentru mentinerea esteticii si sanatatii pielii. Procesul de ingrijire contine cativa pasi esentiali, pe care este bine sa ii respectati in mod regulat.

- Curatarea zilnica a pielii. Chiar daca nu folositi machiaj, aplicarea unei lotiuni care curata pielea de doua ori pe zi (dimineata si seara) este esentiala pentru intarzierea instalarii ridurilor si a altor semne de imbatranire a tesutului cutanat.

- Mentinerea hidratarii pielii. O piele uscata devine susceptibila aparitiei semnelor inestetice, de aceea se recomanda utilizarea unei creme hidratante dupa curatare. Persoanele cu piele foarte uscata si sensibila au nevoie de aplicarea unui produs hidratant de doua ori pe zi, adaptat necesitatilor propriului tip de piele.

- Utilizarea unui produs de protectie solara. Medicii dermatologi insista asupra necesitatii utilizarii unei lotiuni de protectie UVAUVB (cu spectru larg), care sa aiba un factor de protectie SPF de minimum 30 de unitati. Aplicarea lotiunii este necesara de fiecare data cand va expuneti pielea in mediul exterior, chiar si in zilele innorate.

- Folosirea de creme topice. Primele riduri vizibile pot fi oprite din evolutie prin folosirea regulata a unor creme topice cu retinoizi, derivati ai vitaminei A care stimuleaza productia de colagen si inhiba subtierea dermei. Dermatologii recomanda de obicei creme pe baza de tretinoina sau tazarotene, pentru rezultate mai rapide.

- Evitarea dietelor drastice. O cauza principala a pierderii elasticitatii pielii sunt dietele drastice, prin care se pierde un numar important de kilograme, intr-un timp foarte scurt. In schimb, respectarea unui regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume proaspete, nuci si surse naturale de grasimi esentiale omega-3, ajuta pielea sa isi mentina fermitatea, vitalitatea si aspectul uniform.

- Hidratarea corespunzatoare a organismului. Nivelul de hidratare al pielii este influentat in mod direct de hidratarea generala a organismului. Consumul corespunzator de apa si de alte surse alimentare cu un aport bogat de lichide este foarte util in prevenirea aparitiei ridurilor.

Tratamentele pentru inlaturarea ridurilor

Tratamentele estetice pentru inlaturarea ridurilor si ameliorarea aspectului pielii imbatranite sunt alternative prin care numeroase persoane incearca sa isi recapete tineretea fizica. Eficacitatea lor este discutabila, variind la un caz particular la altul.

- Dermabraziunea. Inlaturarea celulelor moarte de la suprafata pielii si exfolierea (peelingul) chimica sunt doua metode traditionale de imbunatatire temporara a aspectului pielii.

- Remodelarea cutanata cu laser. Aceasta metoda foloseste ablatia cu laser pentru recapatarea unei suprafete uniforme a pielii, insa prespune o perioada de vindecare, din pricina leziunilor usoare provocate.

- Remodelarea cu laserul fractionat non-ablativ. Metoda nu presupune exfolieri dureroase sau deteriorarea epidermei, provocand doar incalzirea pielii si stimularea productiei de colagen. Procesul lasa straturile superioare ale pielii intacte, motiv pentru care nu este necesara o perioada de vindecare.

- Injectiile cu substante chimice. Injectiile cu botox, colagen si alte substante chimice pot ajuta la ameliorarea (cel putin temporara) a aspectului ridurilor profunde, insa pot prezenta efecte secundare neplacute.

- Radiofrecventa. O alta metoda noninvaziva de tratare a ridurilor foloseste incalzirea tesutului cutanat cu ajutorul radiofrecventei si al unor surse de raze infrarosii. Aceasta tehnica este inca in continua dezvoltare, insa poate sa produca estompari vizibile ale ridurilor superficiale si profunde deopotriva.


Citeste si despre:

Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Moduri surprinzatoare de reducere a ridurilor Cauzele ridurilor Ce obiceiuri iti afecteaza tenul. Afla cum sa previi aparitia ridurilor si sa ai un ten intinerit Liftingul fruntii Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Proceduri cosmetice : Alegerea produselor de ingrijire a tenului Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului Botoxul Cauze banale care pot provoca imbatranirea prematura Semne si cauze ale imbatranirii premature