Travaliul indus medicamentos creste riscul de embolie cu lichid amniotic

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Inducerea medicamentoasa a travaliului aproape ca dubleaza riscul emboliei cu lichid amniotic, conform unui studiu publicat in revista The Lancet in luna octombrie. Cercetatorii au sugerat ca acest risc trebuie luat in considerare de catre clinicieni, chiar daca incidenta emboliei cu lichid amniotic este mica.

"Embolia cu lichid amniotic este o complicatie rara, dar foarte grava si deseori fatala a nasterii, a carei cauza inca nu este cunoscuta", fiind descris in articolul publicat de Michael S. Kramer si colegii sai de la McGill University Faculty of Medicine din Montreal, Quebec, Canada. "In cadrul unui studiu epidemiologic am urmarit asocierea dintre embolia cu lichid amniotic si inducerea medicamentoasa a travaliului."
Au fost analizate datele de la 3 milioane de nasteri asistate in spital in Canada intre 1991 si 2002. Cercetatorii au evaluat asocierile dintre rata emboliilor si inducerea medicamentoasa sau chirurgicala a travaliului, varsta materna, prezentatia fetala, modul nasterii si celelalte complicatii ale sarcinii si travaliului.
Embolia cu lichid amniotic a complicat 14,8 din 100000 de nasteri multiple si 6 din 100000 de nasteri unice. LA 24 (13%) din cele 180 de cazuri cu nasteri unice la care s-a pus diagnosticul de embolie, complicatia a fost fatala. Nu a fost o crestere semnificativa a cazurilor de embolism din punct de vedere a factorului timp.
Inducerea medicamentoasa a travaliului aproape a dublat riscul total al emboliilor cu lichid amniotic (1,8), iar asocierea a fost considerabil mai mare la cazurile fatale (3,5). Alti factori asociati cu un risc crescut au fost varsta mamei mai mare sau egal cu 35 de ani, nasterea prin cezariana sau cea vaginala cu ajutorul instrumentelor speciale, polihidroamniosul, ruptura colului uterin sau a uterului, placenta previa, eclampsia si distresul fetal.
"Inducerea medicamentoasa a travaliului pare sa creasca riscul emboliei cu lichid amniotic", au afirmat autorii studiului."Cu toate ca riscul absolut este mic, pacientele si medicii trebuie sa ia in considerare acest risc cand se decide inducerea electiva a travaliului."

Citeste si despre:

Complicatiile sarcinii - embolia cu lichid amniotic Cancerul mamar creste riscul unei alte tumori? Pesticidele pot creste riscul de autism? Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral? Anticonceptionalele orale si riscul aparitiei cancerului Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm? Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer Sindromul Li-Fraumeni si riscul de cancer Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul Tipuri de hipertensiune