Cauzele genetice ale avortului spontan - translocatii

Actualizat: 10 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Dan Tutunaru
Consultant medical:

Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Translocatia simpla


Fiecare cromozom poarta un numar oarecare de gene cu o anumita importanta in buna desfasurare a embriogenezei si, ulterior, in buna functionare a organismului uman. Exista anumite circumstante in care fragmente dintr-un cromozom se desprind si se lipesc de un alt cromozom.

Acest fenomen poarta numele de translocatie. In consecinta, in procesul de gametogeneza (formare a ovulelor sau a spermatozoizilor) in care din 46 de cromozomi trebuie sa ramana 23 prin impartirea celulei in doua, intr-una din celulele fiica ajunge un cromozom cu un fragment cromozomial extra, iar in cealalta celula ajunge cromozomul cu fragmentul lipsa.

In functie de importanta genelor continute de fragmentele translocate, organismul care va lua nastere din celula afectata va putea sau nu supravietui, fiind foarte posibil ca embrionul sa fie avortat.

Translocatia reciproca

O particularitate speciala o reprezinta translocatia reciproca, in care un fragment cromozomial de pe un cromozom oarecare, sa zicem 15, face schimb cu un fragment de pe alt cromozom, de exemplu 19. Prin urmare, in procesul de gametogeneza este posibil ca in celulele fiice sa fie alocati ori ambii cromozomi defecti (caz in care materialul genetic este complet, desi situat in alte locatii), ori ambii cromozomi buni (celalalt cromozom 15, impreuna cu celalalt cromozom 19, ambii neafectati), in ambele cazuri organismul se poate dezvolta normal. Aceasta este translocatia balansata sau echilibrata.

Cand in celula fiica se afla unul dintre cromozomii afectati, de exemplu 15, impreuna cu cromozomul 19 neafectat, zestrea genetica a celulei respective este alterata, ea continand un extramaterial genetic de la cromozomul 19 care se afla pe 15 si lipsindu-i materialul de pe 15 care se afla pe cromozomul 19 afectat aflat in alta celula fiica.

Translocatia aceasta este nebalansata si organismul rezultat poate fi neviabil, rezultand un avort spontan, deci sansele de succes ale unei astfel de translocatii reciproce este de 50%.

Translocatia robertsoniana

Un alt tip de translocatie o reprezinta translocatia robertsoniana, in care doi cromozomi identici se lipesc cap la cap, alcatuind un cromozom gigant. Astfel, translocatia robertsoniana reprezinta unul dintre mecanismele aparitiei trisomiilor (adica in celula exista un astfel de cromozom gigant, care de fapt este alcatuit din doi cromozomi, plus un cromozom normal).

De obicei, acest tip de translocatie apare intre cromozomii care au doua brate foarte scurte, denumiti acrocentrici, adica cromozomii 13, 14, 15, 21 si 22.


Citeste si despre:

Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Sindromul post-avort - simptome si tratament Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Avortul chirurgical Avortul - efecte secundare menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Hormonii in menopauza: Cum influenteaza starea de bine a femeilor? Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Avortul medicamentos - pregatire, riscuri si efecte adverse Avortul: ce riscuri presupune? Riscurile si complicatiile avortului Poate fumatul sa provoace avort spontan? Cauzele genetice ale avortului spontan - Numar anormal de cromozomi