Etapele si evolutia sarcinii

Actualizat: 08 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Sarcina este perioada de aproximativ 9 luni in care un copil nenascut se dezvolta in uter. Primul semn al sarcinii este, de obicei, lipsa menstruatiei, dar exista si alte semne ale acesteia.

De asemenea, sarcina implica modificari care vor avea un impact semnificativ asupra corpului mamei. Cele mai multe sarcini dureaza aproximativ 280 de zile, dar pot dura de la 37 la 42 de saptamani. Trebuie stiut ca numaratoarea se face incepand cu prima zi a ultimei menstruatii.

Medicii impart sarcina in trei etape sau trimestre, in timpul carora apar schimbari specifice, atat pentru mama, cat si pentru copil. Fiecare trimestru dureaza aproximativ 3 luni. Sarcina se imparte astfel:

Trimestrul I
• Prima luna – saptamanile 1-4;
• Luna a 2-a – saptamanile 5-8;
• Luna a 3-a – saptamanile 9-13.

Trimestrul II
• Luna a 4-a – saptamanile 14-17;
• Luna a 5-a – saptamanile 18-22;
• Luna a 6-a – saptamanile 23-27.

Trimestrul III
• Luna a 7-a – saptamanile 28-31;
• Luna a 8-a – saptamanile 32-35;
• Luna a 9-a – saptamanile 36-40.

Obtinerea unei ingrijiri prenatale regulate este vitala pentru fiecare trimestru. Medicul poate contribui la asigurarea faptului ca bebelusul creste si isi atinge obiectivele de dezvoltare si ca mama este in stare buna de sanatate.

Prima luna

Primele simptome ale sarcinii difera de la o femeie la alta. Totusi, pentru majoritatea, in prima luna se descopera sarcina, rezultatul testului de sarcina fiind cam singurul indiciu, alaturi de amenoree. Cu toate acestea, alte simptome ce pot fi resimtite includ:

• Greata, mai ales matinala;
• Sensibilitate si cresterea de volum a sanilor si mameloanelor;
Oboseala, datorata incercarii de adaptare a organismului la schimbarile hormonale;
• Cresterea frecventei urinare, cauzata de producerea de gonadotropina corionica umana (hCG);
• Sensibilitate la mirosuri, mai ales la cele de alimente.

In prima luna, copilul are aproximativ 0,1-0,2 milimetri si se numeste blastocist. De asemenea, la trei saptamani exista deja toate materialele genetice, iar sexul este deja decis.

Evaluarea prenatala din prima luna include teste de sarcina, examenul pelvin intern, pentru verificarea uterului, vaginului si a colului uterin, dar si teste de sange si urina.

De asemenea, medicul va evalua starea generala de sanatate, inclusiv inaltimea, greutatea si tensiunea arteriala. Testarea Papanicolau poate fi necesara.

A doua luna

Blastocistul devine zigot, capatand o forma mai umana. De asemenea, pot exista diferite schimbari, pe masura ce corpul si mintea se adapteaza la rolul de mama. Pot fi experimentate urmatoarele schimbari:

Greata, varsaturile si sensibilitatea devin mai accentuate;
• Stilul de viata trebuie schimbat, astfel incat mama si copilul sa fie sanatosi;
Consumul de tutun, alcool si cafea trebuie stopat;
• Starea de dispozitie poate varia, in functie de ajustarea hormonala;
• Apetitul sexual poate sa scada, iar oboseala si greata sa creasca in intensitate.

Copilul are sub doi centimetri, dar are forma umana. Inima bate, creierul se dezvolta, iar mainile si picioarele sunt formate. Cu toate acestea, ochii sunt dezvoltati partial.

Medicul va testa urina pentru eventuale infectii, iar sangele va fi analizat pentru a depista o eventuala anemie sau infectia HIV. De asemenea, vor fi masurate greutatea si tensiunea arteriala si se pot face teste genetice, daca este cazul.

Luna a treia

Primul trimestru se termina, iar corpul mamei se adapteaza la schimbarile hormonale. Astfel, greata poate sa dispara, burta incepe sa creasca, deoarece uterul se mareste pana la dimensiunea unui grapefruit. De asemenea, se pot resimti anumite pofte alimentare.

Copilul este acum fetus, avand o lungime intre 5 si 10 centimetri. Pana la sfarsitul primului trimestru, toate organele sunt prezente, putandu-se dezvolta chiar si unghiile.

De asemenea, fetusul isi poate misca bratele si picioarele, dar inca nu pot fi simtite de mama. Medicul monitorizeaza in continuare viitoarea mama, iar bataile inimii fatului pot fi auzite.

A patra luna

Incepe trimestrul 2, iar hormonii se estompeaza. Burta devine si mai mare, iar miscarile copilului incep a fi resimtite. Greata se reduce aproape complet, iar energia este in crestere.

De asemenea, starea de dispozitie sa imbunatateste, iar apetitul sexual isi revine. Uterul creste si se ridica in abdomen, acest lucru putand provoca arsuri gastrice.

Copilul are 13-15 centimetri si aproximativ 100 de grame. Fata si inima sunt perfect formate, dar plamanii inca se dezvolta. Ochii copilului se vor deschide si va incepe sa isi dezvolte reflexul de supt.

Pe langa monitorizarile anterioare, medicul poate determina si alfa-fetoproteina pentru a detecta anumite defecte neurale.

Luna a cincea

Greutatea corporala poate sa creasca cu pana la 7 kilograme, iar uterul are marimea unui pepene galben. Apetitul creste, iar oboseala revine. De asemenea, unele femei sufera de balonare sau constipatie.

Copilul are acum aproximativ 250-300 de grame si 15-22 centimetri. Copilul devine acoperit cu un strat subtire de par fin, pentru protectie si isi dezvolta amprentele digitale.

De asemenea, ovarele se dezvolta in cazul fetilor de sex feminin. Ecografia poate determina sexul copilului, dar si orice anomalie.

Luna a sasea

Se termina al II-lea trimestru, bebelusul isi face simtita prezenta, iar instinctele materne incep sa apara.

Uterul este de dimensiunea unei mingi, iar simptomele caracteristice incep sa apara sau sa se intensifice. De exemplu:

Pirozis;
• Sangerarea gingiilor;
• Constipatie;
• Crampe.

De asemenea, greutatea creste cu aproximativ jumatate de kilogram pe saptamana din acest moment, putand produce varice sau hemoroizi. Oboseala apare mai rapid si este mai pronuntata.

Copilul are aproximativ 25 de centimetri si cantareste cam 450 de grame. De asemenea, ei pot clipi si au sprancene, iar corzile vocale functioneaza.

Monitorizarea continua, deoarece pot sa apara probleme legate de tensiunea arteriala. De asemenea, pot fi necesare teste pentru depistarea diabetului gestational.

Luna a saptea

Fatul de 7 luni are caractere din ce in ce mai umane, iar mama poate simti bine miscarile copilului. Cu toate acestea, crampele se accentueaza, iar articulatiile se pot simti slabite. De asemenea, pot sa apara contractii Braxton Hicks (contractii false), care nu produc nasterea.

Copilul incepe sa dezvolte tesut adipos si are aproape 30 de centimetri si aproximativ 1,5-2 kg. Sistemul nervos se dezvolta rapid, iar copilul poate vedea, auzi si gusta.
Evaluarea medicala se face in continuare, urmarind cresterea si pozitia fatului.

Luna a opta

Copilul creste rapid in aceasta perioada, iar nasterea este din ce in ce mai aproape. Copilul incepe sa apese pe organe sau coaste, producand disconfort.

De asemenea, se mareste presiunea pelviana, iar indigestia si arsurile devin mai intense. Pielea continua sa se intinda si pot sa apara vergeturi.

Copilul are peste 30 de centimetri si cantareste cam 2,2-2,5 kilograme. Plamanii si creierul continua sa se dezvolte, iar celelalte sisteme se perfectioneaza pentru a fi gata sa supravietuiasca afara.

Miscarile copilului se incetinesc, din cauza spatiului redus in care acesta sta. Pana la sfarsitul lunii, majoritatea copiilor se pozitioneaza cu capul in jos, adica in prezentatie craniana si coboara in zona pelvina.

Monitorizarea greutatii, a urinei si a tensiunii arteriale va continua. Cresterea si dezvoltarea copilului vor fi verificate, alaturi de bataile inimii si de pozitia acestuia. Vizitele la medic ajung sa fie saptamanale.

Luna a noua

Sosirea bebelusului este foarte aproape. El se stabileste in pelvis, oferind mai mult spatiu in zona abdominala. Somnul viitoarei mame este extrem de dificil din cauza dimensiunilor capatate, dar si a anxietatii ce poate sa apara in legatura cu sarcina.

Plamanii bebelusului se maturizeaza, iar creierul creste in mod extraordinar in aceasta luna. De asemenea, el atinge aproximativ 50 de centimetri si cantareste aproximativ 3-3.5 kg.

Toate monitorizarile vor continua. De asemenea, sunt necesare examinari interne pentru a determina daca cervixul este pregatit si dilatat.
In aceasta luna copilul este complet dezvoltat, asa ca apar contractiile reale si are loc nasterea.


Citeste si despre:

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Sarcina la varsta inaintata - complicatii ce pot aparea Sarcina pe saptamani Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Poate fumatul sa provoace avort spontan? Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Vorbirea intarziata Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina