Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu?

Actualizat: 09 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intarcarea este o perioada plina de schimbari si confuzii pentru bebelus. Trecerea de la alaptare exclusiva la introducerea alimentelor solide si la renuntarea la biberon sunt evenimente din viata micutului care nu ii surad deloc. Iata ce trebuie sa faci si ce nu pentru a face trecerea mai usoara pentru cel mic!

Lucruri pe care trebuie sa le faci

Diversificarea alimentatiei presupune introducerea alimentelor solide si renuntarea treptata si definitiva la biberon. Iata ce este important sa faci in timpul acestui proces pentru a face tranzitia mai usoara pentru bebelus:

- schimba-i treptat programul de masa - inlocuieste unele mese in care alaptai cu cele pe baza de alimente;
- prezinta mancarea intr-o forma cat mai amuzanta si atractiva pentru el;
- variaza alimentele pe care i le dai;
- introdu pe rand alimentele cu risc crescut de alergii;
- invata copilul si cu preparate pe care le mancati voi in mod obisnuit.

Lucruri pe care NU este bine sa le faci

In aceeasi masura in care exista o multime de lucruri pe care este bine sa le faci in timpul intarcatului, sunt si foarte multe lucruri pe care ar trebuie sa le eviti. Ele iti ingreuneaza efortul de a-l intarca sau ii fac rau bebelusului. Iata cateva dintre ele:

- nu il intarca brusc; incetarea alaptatului trebuie sa fie un proces treptat;
- nu il forta sa manance daca nu mai vrea (in masura in care creste si se dezvolta normal pentru varsta lui);
- nu-i interzice sa isi suga degetelul sau sa isi tina jucaria de confort mereu langa el (acestea il ajuta sa faca fata mai usor schimbarilor si devin intr-un fel aliatul tau);
- nu ii da sa manance in scaunele sau in pozitiile in care obisnuiai sa il alaptezi; isi va aminti de san sau de biberon si va dori sa suga iar (este timpul ca micutul tau sa fie pus la masa cu intreaga familie).


Citeste si despre:

Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Boli cauzate de deficitul de proteine Avantajele alaptatului prelungit Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului Simti ca pierzi timpul si nu iti poti indeplini sarcinile? Afla care sunt cauzele si ce trebuie sa faci ca sa scapi de problema Simti ca nu iti mai ajunge timpul? Iata ce trebuie sa faci ca sa devii eficient Interventii terapeutice in boala de reflux gastroesofagian Aud, dar nu inteleg. Ce fac? Cat sex trebuie sa faca o persoana. Afla ce beneficii aduce amorul asupra organismului Suferi de astm? Iata ce NU trebuie sa faci Cand trebuie sa faci o ecografie mamara sau o mamografie Ai medicamente expirate? Iata ce trebuie sa faci cu ele Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti? Ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea ta intima vara asta? Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine