Canicula - un pericol chiar si pentru persoanele sanatoase

Actualizat: 03 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Canicula este periculoasa atat pentru copii, adulti si batrani, dar in special pentru bolnavii cronic. Daca organismul se raceste in mod natural prin transpiratie, atunci cand umiditatea din atmosfera este crescuta, nu se intampla acest lucru si in zilele extrem de calduroase.

In afara disconfortului dat de cresterea temperaturii se adauga si umiditatea. Trebuie sa retinem faptul ca umiditatea mare nu permite corpului sa piarda repede caldura. Organismul uman este creat ca, indiferent de temperatura, sa isi mentina o temperatura fixa de 37 grade Celsius.

Cand temperaturile cresc foarte mult, corpul devine foarte cald, iar inima incepe sa bata mai repede, tocmai pentru a pompa mai mult sange fierbinte. In mod normal, zilnic se pierde o cantitate importanta de apa (aproape un litru) prin respiratie si transpiratie, dar cand afara este extrem de cald, cantitatea de apa pierduta prin transpiratie poate creste foarte mult.

Daca umiditatea aerului este mare, apa se va evapora mai incet, in felul acesta este mai greu de suportat o caldura umeda fata de una uscata.

Organismul omului bolnav nu poate sa faca fata cu succes pierderii caldurii si se va supraincalzi mult mai usor. De aceea, pacientii cu boli cronice trebuie sa stea in casa in zilele caniculare, deoarece afectiunile cronice se vor agrava.

Ce boli se agraveaza in zilele canciulare

• Afectiunile cardiace. Pacientii care au insuficienta cardiaca trebuie sa evite complet iesitul din casa intre orele 10:00 si 17:00, iar in casa sa aiba o temperatura de preferat cu 5 grade mai mica decat cea de afara, temperatura stabilita de aerul conditionat. Acestia trebuie sa aiba grija si la hidratare, sa fie cat mai bine hidratati, dar si la alimentatie. Ei trebuie sa respecte dieta hiposodica si sa urmeze tratamentul recomandat de medicul specialist cardiolog.

• Diabetul zaharat. Si acesti pacienti trebuie sa fie precauti vara, cand sunt calduri mari. Sa-si monitorizeze permanent glicemia si sa respecte indicatiile medicului.

• Pacientii cu lupus eritematos sistemic trebuie sa fie precauti, deoarece boala lor poate sa fie agravata de canicula.

• Scleroza multipla este o alta boala care se poate agrava la calduri extreme.

Sfaturi pentru a putea suporta mai usor canicula

• Normal trebuie sa bei 2 litri de apa pe zi, insa pe canicula trebuie sa maresti cantitatea de apa consumata. Bea pana la 3 litri si evita deshidratarea. Atentie! Trebuie sa bei apa, nu sucuri carbogazoase sau cafea. Alcoolul trebuie eliminat complet fiindca duce la deshidratare.

• Evita sa mananci fast-food sau alimente grele, cu sosuri sau prajeli. Carnea grasa nu trebuie mancata in astfel de zile.

• Cand iesi afara ai grija sa porti haine lejere, din bumbac si care sa acopere tot corpul.

• Nu uita de cremele cu factor de protectie.

• Si capul trebuie sa fie ferit de soare. Poarta sepci sau palarii cu boruri mari.


Citeste si despre:

Cele mai mari pericole ale verii pentru sanatatea pielii Canicula, un adevarat pericol pentru cardiaci Efortul fizic pe timp de canicula Invata sa te protejezi corect de canicula Pericolele valurilor de caldura Canicula: la ce riscuri este expus organismul? Atentie la aerul conditionat! Folosirea incorecta slabeste imunitatea! Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Insolatia: semne si simptome Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar Prim ajutor in cazul insolatiilor Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita Ce trebuie sa stiti inainte sa mergeti la piscina si la plaja Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula