Topul alimentelor care scad colesterolul

Actualizat: 22 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca prin dieta se poate creste colesterolul, tot prin aceasta se poate diminua. Este usor sa ajungeti la un nivel alarmant de colesterol, dar se poate intampla si invers - schimbarea alimentelor poate reduce colesterolul si poate imbunatati calitatea grasimilor care circula prin sistemul sanguin.

Punerea in aplicare a acestei strategii necesita doua directii dietetice: adaugati alimente care micsoreaza LDL (colesterol rau care poate declansa ateroscleroza), iar in acelasi timp eliminati alimentele care contin LDL. Aceste aspecte sunt cele mai importante in lupta cu colesterolul.

Peste si acizii grasi Omega 3

Consumul de peste gras ajuta inima sa ramana sanatoasa, datorita nivelurilor ridicate de acizi grasi Omega 3, care pot reduce tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange. Persoanele care au avut deja atacuri de cord trebuie sa consume ulei de peste, pentru a reduce riscul decesului.

Pestii care contin cele mai ridicate niveluri de acizi grasi Omega 3 sunt:

Pestele ar trebui preparat la cuptor sau pe gratar, pentru a evita adaugarea grasimilor nesanatoase.

Daca nu va place pestele, puteti obtine cantitati mici de acizi grasi Omega 3 din consumul de seminte de in sau ulei de canola.

Fulgi de ovaz, tarate si alimente bogate in fibre

Fulgii de ovaz contin fibre solubile care diminueaza LDL-ul. Fibre solubile mai pot fi gasite si in alimente, cum sunt boabele de fasole, merele, perele, prunele si orzul.

Fibrele solubile pot reduce absorbtia de colesterol in sange. 5-10 g de fibre solubile in fiecare zi scad totalul de colesterol rau. Consumul unei cani sau a unei jumatati de cana de fulgi de ovaz ofera aproximativ 6 g de fibre.

Fructe si legume

Acestea sunt bogate in vitamine, minerale, substante chimice numite fitochmicale si antioxidanti. In plus ajuta la lupta impotriva LDL-ului care poate cauza acumularea placii in artre, factor major de risc al bolilor de inima, al atacului de cord si accidentului vascular cerebral. In plus, fructele sunt si surse excelente de fibre.

Consumati o varietate mare de legume in fiecare saptamana pentru a oferi cat mai multe beneficii sanatatii.

Alune, migdale si alte feluri de nuci

Acestea sunt bogate in acizi grasi polinesaturati care mentin sanatatea vaselor de sange.

Consumati zilnic aproximativ 50 g de migdale, alune, arahide, nuci pecan, nuci de pin, fistic si alte feluri de nuci pentru a reduce riscul aparitiei bolilor de inima.

Grasimi sanatoase

Nu toate grasimile sunt rele. Anumite uleiuri, cum ar fi cele de masline, canola, in, nuci, arahide si uleiul de susan ofera grasimi sanatoase. Aceste uleiuri ajuta la combaterea inflamatiilor interne si reduc nivelul de colesterol, stimuleaza sistemul imunitar si pastreaza sanatatea creierului si a sistemului nervos central. Se recomanda consumul lor in limita a 25-30% din totalul de calorii zilnice. Pastrati cantitatea de grasimi saturate la mai putin de 7%, iar consumul de grasimi trans trebuie limitat la mai putin de 1% din totalul de calorii zilnice.

Uleiul de masline contine un amestec puternic de antioxidanti care poate reduce colesterolul rau (LDL) si lasa nealterat HDL-ul (colesterolul bun). Folositi aproximativ 2 linguri de ulei de masline pe zi. Efectele de reducere a LDL-ului sunt chiar mai mari daca alegeti uleiul extra-virgin de masline, mai putin procesat si care contine mai multi antioxidanti care ajuta la mentinerea sanatatii inimii.


Citeste si despre:

Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului 10 gustari care reduc nivelul de colesterol Alimente care scad colesterolul Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin Cele mai bune surse de Omega-3 Tipuri de ulei pentru gatit Consecintele excesului de Omega-3 asupra organismului Conferinta Anuala Swiss Group 2025: Viziune, Strategie si Puterea unei Echipe Unite Cele mai frecvente afectiuni diagnosticate de medicul neurolog Care este cel mai bun ulei pentru gatit Acizii grasi omega 3 Ulei de peste Omega 3 Omega-3 si Omega-6: de ce sunt importanti? Cresterea aportului de Omega 3 Uleiul de masline: beneficii si utilizare