Tehnologia 5G, pericol asupra sanatatii?

Actualizat: 05 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tehnologia 5G ridica intrebari


Tehnologia wireless 5G se extinde incet la nivelul intregului glob, iar multe agentii si organizatii guvernamentale sustin ca nu exista motive de alarmare cu privire la efectele pe care le au undele de radiofrecventa asupra sanatatii. Totusi, unii experti nu sunt de acord cu aceste afirmatii, astfel incat se ridica multiple intrebari cu privire la riscurile pentru sanatate ale acestei noi tehnologii.

Ce este tehnologia 5G si de ce este mai buna?

Termenul 5G se refera la a cincea generatie de tehnologie mobila. Aceasta generatie promite imbunatatiri semnificative cu privire la navigare, streaming, viteza de descarcare si conectivitate. Astfel, tehnologia 5G ar putea reprezenta un lucru pozitiv pentru societatea actuala, deoarece aceasta este din ce in ce mai axata pe tehnologie.

Ca si in cazul tehnologiilor anterioare, retelele 5G se bazeaza pe semnale transmise de unde radio. Acestea fac parte din spectrul electromagnetic si sunt transmise intre antene speciale si telefoanele mobile. Tehnologia 5G utilizeaza unde cu o frecventa mai ridicata decat tehnologiile anterioare, permitand dispozitivelor conectate la internet sa beneficieze de o viteza mult mai buna. Totusi, undele radio folosite parcurg distante mai scurte prin spatiile urbane, astfel incat sunt necesare mai multe emitatoare, acestea fiind montate pe stalpi, mai aproape de nivelul solului.

Care sunt preocuparile?

Radiatia electromagnetica folosita de toate tehnologiile de telefonie mobila a determinat unii oameni sa se ingrijoreze cu privire la cresterea riscurilor pentru sanatate, inclusiv dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer.

Radiatia electromagnetica exista ca un spectru de lungimi de unda si frecvente diferite si are ca rezultat campul electromagnetic. Liniile electrice functioneaza intre 50 si 60 Hz, aceste valori fiind regasite la capatul inferior al spectrului. Aceste unde de frecventa joasa, impreuna cu undele radio, microundele, radiatiile infrarosii, lumina vizibila si unele dintre undele spectrului ultraviolet alcatuiesc radiatia neionizanta. La valori mai mari radiatiile devin ionizante (raze X, raze gamma) si au capacitatea de a utiliza suficienta energie pentru a distruge moleculele organismului uman, provocand daune semnificative.

Dispozitivele mobile emit unde cu frecvente reduse, iar problema riscurilor pentru sanatate este intr-o dezbatere continua. Astfel, in 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca nu s-au stabilit efecte adverse asupra sanatatii care sa fie cauzate de utilizarea telefonului mobil. Cu toate acestea, OMS si alte structuri competente au clasificat toate radiatiile produse de semnalele mobile ca fiind posibil cancerigene. Nu exista o certitudine cu privire la riscul de aparitie a cancerului, deoarece nu exista dovezi concludente. Consumul de legume murate si utilizarea de pudra de talc sunt clasificate ca avand acelasi nivel de risc.

Un studiu publicat in anul 2018 in Statele Unite ale Americii a constatat faptul ca sobolanii de sex masculin ce au fost expusi la doze mari de radiatii produse de tehnologiile mobile au dezvoltat un anumit tip de tumora maligna la nivelul inimii. Pentru acest studiu, sobolanii au fost expusi la radiatii mobile timp de noua ore pe zi, in fiecare zi, timp de doi ani si inca dinainte de a se naste. In schimb, nu au fost gasite legaturi intre cancer si sobolanii de sex feminin. De asemenea, s-a observat ca sobolanii expusi la radiatii au avut o speranta de viata mai mare decat cei din grupul de control.

Toate aceste cercetari sunt realizate pe animale si nu se pot compara direct cu expunerea umana la radiatiile produse de utilizarea telefonului mobil. Astfel, desi unele studii ar putea indica o posibilitate statistica de crestere a riscului de cancer, dovezile nu sunt suficient de convingatoare pentru a lansa anumite actiuni preventive. Cu toate acestea, exista un numar crescut de oameni de stiinta si medici care au solicitat conducerii Uniunii Europene sa opreasca lansarea tehnologiei 5G.

Tehnologia 5G nu implica radiatii ionizante

Undele folosite de retelele de telefonie mobila nu sunt ionizante, ceea ce inseamna ca nu au suficienta energie pentru a rupe ADN-ul si pentru a provoca deteriorari celulare. Cu cat spectrul electromagnetic este mai mare (cu mult peste frecventele utilizate de telefoanele mobile), cu atat exista riscuri mai mari si mai clare pentru sanatate, mai ales cand expunerea este indelungata.

Trebuie cunoscut faptul ca razele ultraviolete ale soarelui se incadreaza in categoria de radiatii daunatoare si cu potential ridicat de a produce cancer. De asemenea, radiografiile medicale includ expunerea la radiatii X si radiatii gamma, astfel incat exista risc de efecte daunatoare la nivelul organismului. Din aceste motive se recomanda limitarea expunerii la aceste radiatii.

Oamenii sunt ingrijorati in mod clar in ceea ce priveste riscul de cancer asociat utilizarii tehnologiei 5G, dar este crucial sa se retina ca radiatiile asociate sunt chiar mai mici decat cele produse de lumina zilei. De asemenea, nu exista dovezi concludente care sa sustina ca telefoanele mobile sau retelele wireless au provocat probleme de sanatate.

Alte ingrijorari

Exista anumite ingrijorari cu privire la emitatoarele 5G, deoarece aceasta tehnologie necesita o multime de noi statii de transmisie, toate fiind amplasate pe stalpi aproape de nivelul solului. De asemenea, aceste statii primesc si transmit semnalele mobile. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca necesitatea unui numar crescut de emitatoare de acest gen va duce la micsorarea nivelului de radiatii. Fiecare statie poate rula niveluri de energie mai mici decat cele folosite in tehnologia 4G, ceea ce inseamna ca nivelul de expunere la radiatii de la antenele 5G va fi mai mic.

O parte din radiatiile 5G se pot incadra ca fiind parte din categoria microundelor. Microundele genereaza caldura in obiectele prin care trec, astfel incat exista ingrijorari si din acest motiv. Cu toate acestea, nivelurile de energie utilizate pentru tehnologia 5G nu produc efecte de incalzire care sa fie daunatoare sanatatii. De asemenea, nivelul maxim de radiatii ce poate fi produs de tehnologia 5G este atat de mic incat pana in prezent nu au fost detectate cresteri ale temperaturii.

Limitele expunerii

Guvernul britanic a afirmat ca exista posibilitatea ca expunerea la radiatii sa fie usor mai mare atunci cand se adauga tehnologia 5G la reteaua existenta. Cu toate acestea, expunerea generala va ramane scazuta.

Conform specialistilor din domeniu, frecventele asociate semnalelor 5G se afla in banda neionizanta a spectrului electromagnetic, astfel incat sunt considerate a fi cu mult sub valorile considerate daunatoare. De asemenea, cercetatorii Organizatiei Mondiale a Sanatatii afirma ca expunerea la radiatii electromagnetice de tip 5G nu pare sa aiba consecinte asupra sanatatii, cel putin nu unele cunoscute.

Pentru persoanele care traiesc in zonele dens populate, nu exista nici un mod de evitare a radiatiilor 5G. Totusi, specialistii recomanda limitarea timpului petrecut pe dispozitivele mobile, mai ales in cazul copiilor si adolescentilor. De asemenea, chiar daca momentan nu s-au inregistrat efecte negative asupra sanatatii umane in ceea ce priveste expunerea la tehnologia 5G, expertii inca realizeaza studii cu privire la acest subiect. Astfel, doar timpul va arata care sunt adevaratele efectele ale acestei noi tehnologii.

Bibliografie:
Does 5G pose health risks?, https://www.bbc.com/news/world-europe-48616174
Is 5G technology bad for our health?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326141.php


Citeste si despre:

Despre chirurgia robotica: tehnologie medicala avansata Protezele valvulare - tehnologia care prelungeste viata inimii Fetoscopia – Metoda invaziva de diagnostic Cum poate fi ameliorata durerea de dinti Aspecte ale identitatii si anxietatii in adolescenta Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alegerea sexului – Fertilizarea in vitro Eclozarea asistata – Fertilizarea in vitro Zvonuri despre sanatate: mit si adevar Ceramica integral (e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si fatete ceramice Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane
Cere sfatul medicului ×