Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane

Actualizat: 05 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Plastic in sangele uman


Este oficial, a fost gasit plastic in sangele uman, pentru prima data. Ultimul studiu experimental facut pe aceasta tema a demonstrat prezenta particulelor de microplastic in sangele venos. Multi cercetatori sustin ca aceasta descoperire nu ar trebui sa fie surprinzatoare, avand in vedere prezenta crescanda, din ultimii zeci de ani, a poluarii cu plastic. In mod real, nu exista loc pe Pamant in care sa nu existe particule de plastic, fie in apa, sol, sau aer, incepand de la cele mai inalte creste de munte, pana la organele noastre.

Studiu

Studiul a fost realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Vrije din Amsterdam, impreuna cu Centrul Medical al universitatii din Amsterdam. Acestia au folosit un esantion de 22 de donatori sanatosi, de varste variabile si etnii variabile, de la care s-au recoltat probe de sange. Studiul a urmarit prezenta tuturor polimerilor sintetici comuni, cu dimensiuni de cel putin 700 nanometri. Acesti polimeri reprezinta particulele de microplastic intalnite in 99% dintre produsele ce contin plastic, in intreaga lume.

Inafara de rezultatele absolut uimitoare ce au fost obitnute, un alt motiv pentru care studiul este important si foarte relevant, este metodologia utilizata de catre cercetatori. Acestia au gasit o modalitate de a recolta sange fara a folosi niciun material de plastic, ce ar putea contamina probele. Acest lucru a fost o adevarata provocare, intrucat o mare parte din echipamentul medical, inclusiv cel folosit de rutina pentru recoltarea de sange, este facut din plastic.

Rezultate

Dupa ce echipa a facut demersuri majore pentru a reusi sa recolteze sange fara a utiliza plastic, s-au folosit doua metode pentru identificarea susbtantelor chimice si a microparticulelor in sange. Au fost descoperite cateva specii diferite de plastic, in 17 probe de sange.

Desi combinatiile exacte au variat de la proba la proba, particulele microplastice au inclus polietilen tereftalat (plastic frecvent folosit in productia de imbracaminte si in industria sticlelor de plastic), si polimeri de stiren, frecvent folosit in fabricarea componentelor vehiculelor, a covoarelor, conservelor si ambalajelor de mancare.

Media a fost de 1.6 micrograme de material plastic, in fiecare mililitru de sange. Cea mai mare concentratie gasita a fost de putin peste 7 micrograme de plastic/mililitru.
Din cauza limitelor metodelor de testare, marimile exacte ale particulelor de plastic nu au putut fi mentionate. Cercetatorii au putut enunta, totusi, ca particulele de plastic sunt cel mai porbabil microparticule, cu dimensiuni apropiate de valoarea de 700 nanometri, fiind particule ce sunt usor absorbite de catre organismul uman.

Semnificatia rezultatelor

Cu siguranta, rezultatele acestui studiu ridica mai multe intrebari, decat sa raspunda la intrebari. Semnificatia exacta a acestor rezultate nu este complet cunoscuta, mai ales pe termen lung. Cert este ca prognosticul este unul negativ, iar existenta particulelor de plastic in sange va impune numeroase consecinte asupra sanatatii generale umane.

Principalele ingrijorari ale oamenilor de stiinta includ intrebari precum: daca exista plastic in sange, in ce directie va merge el? Va ajunge in fiecare organ intern din organism? Daca da, ce leziuni si efecte negative va produce in fiecare organ? De cat plastic este nevoie, pentru cat timp, pentru a duce la disfunctii si insuficienta de organ? Acestea sunt, cu siguranta, intrebari la care inca se cauta raspunsuri, prin studii aflate in desfasurare, dar si prin studii experimentale ce sunt planificate in acest moment.

Avand in vedere ca microparticulele au fost gasite in sange, in timpul vietii, la persoane sanatoase si fara boli cronice, cercetatorii au putut enunta clar ca particulele de plastic nu sunt complet filtrate de catre sistemul respirator si digestiv, o parte fiind astfel absorbite in sange. Totusi, o alta intrebare face referire la forma in care circula aceste particule, fie libere, fie legate de celulele albe. In oricare dintre aceste cazuri, ar exista diferite ramificatii si variante posibile de circulatie a microparticulelor de plastic in organism, cu afinitate mai mare pentru anumite sisteme si organe.

Studiile efectuate pe soareci si sobolani au evidentiat reactii agresive din partea sistemului imun, ca raspuns la prezenta microplasticului in organism. Hiperactivitatea imuna poate leza alte sisteme si organe.

Unul dintre cele mai grave aspecte este faptul ca problema este una in ascensiune, intrucat productia si deseurile plastice sunt estimate a se dubla pana in anul 2040. In acest fel, si cantitatea de plastic ce va ajunge in sangele uman va fi mai mare, iar numarul de persoane afectate va fi in crestere. Nou-nascutii, sugarii si copiii mici, fiind mai sensibili la expunerea in fata oricaror particule, vor fi primii vizati de catre microparticulele de plastic din mediu.

De unde provine plasticul?

La nivel national si international, se fac estimari constante cu privire la productia si poluarea plasticului. Estimarile din anul 2021, au aratat ca:
- Peste 300 de milioane de tone de plastic se produce in fiecare an, pentru a fi utilizat in diverse domenii si industrii
- Cel putin 14 milioane de tone de plastic ajung in ocean in fiecare an, constituind 80% din deseurile marine
- Speciile marine ingereaza si/sau sunt ranite de deseurile plastice, fiind ucise pana la disparitia unor specii
- Poluarea cu plastic ameninta siguranta alimentar, calitatea vietii umane, industria turismului si modificarile climatice 

Astfel, sursele de plastic sunt literalmente peste tot in jurul nostru, acumulandu-se si constituind cantitatile absolut uriase de plastic fabricat, utilizat si aruncat in fiecare an.

Particulele de plastic se gasesc in toate hainele pe care le purtam, in apa si alimentele pe care le consumam, indiferent de sursa lor, in casa noastra, in masina, in toate obiectele cu care venim in contact, fie sub forma vizibila, fie sub forma microscopica. Poluarea aerului si a apei cu plastic este in ascensiune, in special in orasele mari, aglomerate, in care exista numeroase cladiri industriale si numeroase vehicule.

Desigur, stim deja ca plasticul este un material ce nu poate fi reciclat, nu este degradabil in niciun fel, putand exista nemodificat timp de zeci, sute de ani.

Ce putem face?

Companiile ce elimina plasticul din productia produselor lor, sunt, din fericire, din ce in ce mai multe. Tot ce putem face este sa alegem sa cumparam produse de la aceste companii, produse cu ambalaj ce nu contine plastic, limitand astfel pe cat posibil consumul si aruncarea plasticului. Refolosirea a cat mai multor obiecte, din diverse domenii, este esentiala pentru a reduce poluarea cu plastic.

Concluzie

Ultimul studiu, publicat recent de catre cercetatorii din Amsterdam, demonstreaza impactul major al plasticului asupra oamenilor: plasticul ajunge in sange. Toate particulele emise in jurul nostru, ajung sa fie absorbite in organismul uman si sa circule prin sangele nostru. Numeroase studii vor fi efectuate pentru a reusi sa raspunda la cat mai multe intrebari, in legatura cu distribuirea si impactul exact pe care il au particulele de plastic asupra organelor interne.


Citeste si despre:

6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima Solutii pentru o piele neteda Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Chirurgia reconstructiva Ingrijirea pacientilor care au cateter urinar Semnele din nastere Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Sangerarea rectala Analiza sangelui din materiile fecale Stenoza mitrala Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Sarcina - Luna a VIII-a Donarea de sange
Cere sfatul medicului ×