Coaja de citrice folosita in bucatarie - pericol pentru sanatate?

Actualizat: 14 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Consumul de citrice este foarte bun pentru sanatate, avand efecte benefice in primul rand asupra sistemului imunitar, cardiovascular, protejeaza organele si tesuturile de radicalii liberi.

Desi coaja de citrice contine foarte multe substante nutritive precum vitamina C, tiamina, niacina, folat, vitaminele B5, B6 si A, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, cupru si seleniu, este indicat sa nu fie consumata deoarece poate contine pesticide si alte substante daunatoare.

Pericole posibile

Multe dintre substantele gasite in coaja citricelor sunt incadrate in categoria substantelor periculoase. Acestea cresc riscul de cancer, afecteaza organele interne, produc dereglari hormonale si afecteaza sistemul nervos.

Cele mai periculoase pesticide gasite in citrice au fost: imazalil, carbofuran, methidathion, fenthion, diazinon si dimethoate.

Chiar daca ai obiceiul sa folosesti coaja de lamaie, de exemplu, pentru a da un plus de aroma unui desert pe care-l prepari in casa, mai bine renunti.

Specialistii de la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania sustin ca aceasta este toxica si nu ar trebui consumata. In plus, fructele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate.

Mai exact, citricele pot fi tratate cu pesticide, dintre care cele mai periculoase sunt imazalil, pirimetanil si procloraz. Acestea sunt substante care pot afecta ficatul, rinichii si sistemul nervos central, pot cauza grave tulburari digestive, de aceea este indicat fie sa renunti la coaja de lamaie, fie sa le speli foarte bine inainte de a le folosi in bucatarie.

Mai mult, Thiabendazol – Imazalil sau E233 care acopera coaja citricelor, este folosita pentru combaterea bolilor plantelor, avand actiune fungicida periculoasa pentru oameni.

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Sanatatea Animalelor (ANSVSA), imazalilul este o substanta utilizata pentru protectia plantelor (pesticid), autorizata in 24 de state membre, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012 pana la 31 decembrie 2021, avand limitele maxime admise printr-un regulament european valabil din 2005.

Din pacate, toate citricele - mai putin cele organice - sunt tratate cu substante chimice.

Principalele substante pe care ar trebui sa le eviti sunt:

Imazalil – este un fungicid cu efect potential cancerigen, neurotoxic si care poate afecta ficatul, rinichii, inclusiv fertilitatea.

Thiabendazole – este un fungicid si parazicid cu efect cancerigen. In doze mari, poate determina tulburari tiroidiene.

Preventie

• Spala foarte bine fructele cu apa calda si cu sapun, apoi freaca coaja cu un burete pentru a indeparta pesticidul toxic.

• Cand vrei sa faci un suc proaspat, curata coaja citricelor.

• Renunta la a mai utiliza coaja de lamaie sau de portocala in preparatele pe care le faci in casa, precum prajituri, gemuri, limonada.

• Ideal ar fi sa cumperi produse bio, care sunt crescute fara substante chimice, chiar daca acestea sunt mai scumpe.


Citeste si despre:

Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari Beneficiile citricelor: portocale, mandarine, grapefruit, pomelo Afectiuni ale cavitatii bucale Vitamine necesare Beneficiile sucului de portocale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea Sunt fibrele secretul pierderii in greutate? 10 efecte uimitoare ale lamailor Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina C Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Corpul tau: tot ce nu stii despre el! 20 de factori care iti ruineaza zambetul!