Odata cu venirea toamnei, e bine sa faci o cura cu fructe de sezon, pentru detoxifiere si marirea aportului de elemente nutritive in corp.
Fara indoiala, o buna alegere o reprezinta strugurii, un aliment minune care te ajuta sa te hidratezi si sa slabesti, te fereste de alergii si are un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
In ciuda faptului ca au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii sunt foarte buni in diete. O cana cu boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, insa iti ofera 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul tau are nevoie, in special vitamina K si vitamina C.
Strugurii mai contin proteine, fibre, vitamina A, potasiu, fier si folati - compusi ce au o structura asemanatoare cu acidul folic.
Cea mai mare cantitate de antioxidanti si vitamine se afla in coaja strugurilor. Cei negri contin cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul. Aceeasi denumire este data si pigmentului care le confera culoarea movalie, pigment continut si de afine.
Samburii de struguri sunt bogati in uleiuri vegetale sanatoase, minerale si complexul de vitamine B. Din samburi de struguri se extrage un ulei foarte apreciat.
Ateroscleroza si afectiunile cardiace
Continutul ridicat de resveratrol din struguri reduce riscul de boli cardiovasculare, prin scaderea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare.
Strugurii contin si mult potasiu, un inlocuitor excelent al sodiului, contraindicat bolnavilor de inima. Asa se explica de ce medicii recomanda persoanelor care sufera de tensiune arteriala sa consume struguri si alte alimente bogate in potasiu, cum ar fi pestele.
Afectiunile renale
Strugurii au un nivel ridicat de apa, de unde si efectul lui diuretic. Atunci cand mananci 1-2 ciorchini de struguri pe zi, esti ferit de formarea pietrelor sau a nisipului la rinichi.
Cancerul
Antioxidantii din struguri - cunoscuti sub denumirea generica de polifenoli - pot incetini mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cele localizate la nivelul cavitatii bucale sau al esofagului.
Strugurii ajuta si la prevenirea cancerului de plamani, pancreas, prostata si colon.
Alergiile
Pe langa resveratrol, strugurii mai contin si quercetina, un alt antioxidant puternic, cu rol antiinflamator. Quercetina asigura protectia sistemului respirator si reduce reactiile alergice.
Ea diminueaza manifestarile caracteristice reactiilor alergice, cum ar fi nas infundat, ochi inlacrimati, stranut, respiratie dificila, inrosirea pielii, urticarie sau intoleranta respiratorie declansate de polen, praf si par de animale.
Boala Alzheimer
Resveratrolul din struguri duce la scaderea nivelului de peptide la pacientii care sufera de boala Alzheimer, ajutand in felul acesta la imbunatatirea starii de sanatate a creierului si la intarzierea aparitiei bolilor neurodegenerative.
Afectiuni ale vazului la diabetici
Daca suferi de diabet, poti consuma struguri pentru a preveni afectiuni grave, precum neuropatia (afectarea nervilor periferici) si retinopatia diabetica, degenerescenta a capilarelor care iriga retina persoanelor care sufera de diabet de cel putin zece ani.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.