Sanatatea este influentata de comportamentul si caracterul tau

Actualizat: 02 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


„Spune-mi de ce suferi ca sa-ti spun cine esti” ar putea fi motto-ul unui curent din domeniul psihologiei, care spune ca bolile de care suferim sunt strans legate de caracter si comportament.
De mult timp, medicii avertizeaza ca persoanele care sunt mereu furioase, stresate, agresive si puse pe cearta prezinta un risc mai mare de boli cardiace. Dar se pare ca si alte boli sunt legate de personalitatea noastra.

La granita dintre medicina si psihologie, curentul care leaga trasaturile caracterului de afectiunile somatice spune ca mai toate bolile, in afara celor infectioase, au o cauza ce tine de psihic, persoanele echilibrate si optimiste bucurandu-se de o sanatate mai buna. Indiferent de afectiune, tratamentul alopat ar trebui insotit de psihoterapie, care va consolida efectele medicamentelor.

Chiar daca tratamentul functioneaza, boala poate sa revina atata timp cat nu incerci sa-ti corectezi defectele de caracter.

Personalitatea iti influenteaza starea de sanatate

Daca esti genul de persoana impulsiva, mereu furioasa, agresiva, mereu pe fuga, ambitioasa si obsedata de cariera risti sa te alegi cu o boala cardiovasculara: hipertensiune, infarct, accident vascular cerebral. Afectiunile inimii apar in special la cei care se stapanesc prea mult, care tin in ei furia sau nemultumirea.

Ulcerul este si el asociat cu o personalitate impulsiva, rigida, care nu se poate relaxa deloc si care prefera singuratatea.

Diabetul, dar si alte boli cronice apar din cauza unui conflict psihologic, pe fondul unei personalitati imature, indecise, careia ii lipseste increderea si maturitatea.

Cu migrene si dureri de cap in general se confrunta persoanele instabile din punct de vedere emotional, care sunt prea pesimiste, depresive si permanent nemultumite.

In schimb, persoanele naive, emotive si sensibile din punct de vedere emotional pot sa aiba de furca cu astmul bronsic. Dar studiile au mai aratat ca cei mici sufera de astm daca sunt introvertiti, pesimisti si dependenti de adultii din jur.
Specialistii au mai observat ca personalitatile pasive pot suferi de cancer, obezii sunt cei insetati de iubire, depresivii sufera de constipatie, iar cei emotivi au probleme endocrine.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sanatate 7 boli care vorbesc despre caracterul oamenilor! Implantele, prezent si viitor Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei Emotiile si scaderea in greutate Modificarea isi completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei Durerea toracica - tratament Memoria si dificultatile de concentrare De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple Mezoteliomul malign Sexul: care e problema? Angina Ludwig Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Comportamentul suicidal si autovatamarea