Amorteala bratelor este o stare anormala, in care o persoana ar putea sa-si piarda senzatiile fie la nivelul unei singure maini sau a ambelor. Senzatia se poate extinde catre tot bratul, mana si degete.
Amorteala bratelor apare de obicei din cauza lipsei alimentarii cu sange a unei zone sau a lezarii unor nervi. Simptomul poate sa fie rezultatul unei infectii, inflamatii, traumatism, tumori maligne si a altor procese anormale. In cele mai multe cazuri, amortelile bratelor nu sunt provocate de conditii care pun in pericol viata unei persoane.
Amorteala bratelor este adesea asociata sau precedata de durere, asemanatoare cu intepaturile de ace, senzatie de arsura sau parestezii. Diferenta dintre amorteala bratului si paralizie este ca prima implica lipsa senzatiilor, in timp ce paralizia presupune lipsa capacitatii unei persoane de a se misca, cu sau fara pierderea senzatiilor din zona respectiva.
In functie de cauza, pierderea senzatiilor poate sa dispara rapid. In aceasta categorie se incadreaza amorteala provocata de temperaturi extrem de scazute care va disparea o data ce temperatura din mediu creste. Amorteala poate sa apara, sa progreseze lent si indica un anumit grad de deteriorare al nervilor. Daca o persoana experimenteaza amorteala bratului insotita de paralizie, slabiciunea bratului sau a mainii, vorbire incoerenta, trebuie sa se adreseze medicului. In cazul in care amorteala bratului este persistenta, recurenta sau provoaca ingrijoarare trebuie contactat medicul.
Amorteala bratelor poate sa apara alaturi de alte manifestari sau combinatii de simptome. De exemplu, amorteala insotita cu furnicaturi si mancarimi poate semnala prezenta screlozei multiple. Amorteala cauzata de inflamatia unui disc cervical (de la nivelul gatului) poate fi asociata cu dureri ascutite, care se extind pana in partea de jos a umarului, bratului si degetelor.
Printre simptomele care pot sa apara alaturi de amorteala bratului se enumera:
- senzatia de arsura;
- pielea rece a bratului sau a degetelor;
- amorteala sau furnicaturi care se amplifica in timpul scrisului sau tastatului;
- senzatia de mancarime;
- spasme musculare;
- dureri de gat;
- intepaturi si senzatie de amorteala;
- mancarime;
- sensibilitate la atingere;
- durere la nivelul umarului, bratului sau mainii;
- convulsii.
In unele cazuri, amorteala bratului poate sa apara alaturi de alte simptome care ar indica o afectiune grava ce ar putea sa puna in pericol viata unei persoane si care trebuie evaluate imediat intr-un cadru specializat, de urgenta.
Se va interveni medical, de urgenta, in oricare din urmatoarele situatii:
- amorteala bratului in urma unui prejudiciu de la nivelul capului, gatului sau spatelui;
- confuzia sau pierderea cunostintei, chiar si pentru scurt moment;
- dificultati de respiratie;
- dificultate de a merge pe jos;
- ameteala;
- pierderea vederii sau tulburari de vedere;
- paralizile;
- vorbire incoerenta;
- amorteala brusca;
- slabiciune.
Amorteala bratelor poate fi o manifestare caracteristica a multor boli, tulburari sau conditii care restrictioneaza fluxul de sange sau lezeaza nervii. Amorteala temporara a bratelor poate sa apara in urma unor presiuni prelungite asupra unuia sau mai multor nervi, de exemplu, din cauza activitatilor motorii fine (desenat) sau a dormitului in mod gresit pe brat.
Amorteala membrelor superioare se va manifesta ca urmare a afectiunilor sistemului osos, circulator sau nervos. Uneori, amorteala este un simptom al unei boli grave sau care poate pune viata unei persoane in pericol, care ar trebui sa fie evaluata cat mai repede, la camera de urgenta. In functie de cate brate sunt amortite (unul sau amandoua) se poate stabili si diagnosticul.
Amorteala bilaterala este mai probabil sa fie cauzata de diverse tulburari ale organismului cum ar fi: diabet zaharat, screloza multipla sau anemie pernicioasa. Amorteala unui singur brat ar putea fi determinata de presiunea sau lezarea unui nerv, os rupt sau accident vascular cerebral.
• Cauze circulatorii ale amortelii bratului - lipsa fluxului sanguin catre brat poate declansa amorteala acestuia cand sunt prezente urmatoarele conditii:
- malformatie arterio-venoasa;
- boala Buerger (inflamatie acuta insotita de coagulare la nivelul arterelor si a venelor);
- degeraturi sau temperaturi foarte scazute;
- boli ale arterelor periferice (boli vasculare periferice care implica ingustarea arterelor din cauza acumularilor sau a placii de aterom si colesterol pe peretii arterelor, care limiteaza fluxul de sange la nivelul extremitatilor)
- ateroscleroza
- cheaguri de sange
- diabetul
• Afectiuni ale sistemului osos - o serie de conditii ale sistemulu osos care variaza in intensitate pot leza sau deteriora nervii:
- un os rupt sau un bandaj prea strans;
- spondiloza cervicala;
- hernia de disc;
- leziuni ale gatului sau coloanei vertebrale;
- presiunea asupra unui nerv sau asupra bratului;
- osteoporoza.
• Cauze neurologice - compresia sau leziunea unor nervi pot fi provocate de unele conditii cum ar fi:
- alcoolismul;
- neuropatia diabetica (afectarea nervilor din cauza valorilor ridicate de zahar din sange, asociate cu diabetul zaharat);
- intoxicatia cu metale grele, cum ar fi inoxicatia cu plumb;
- hipotiroidism;
- screloza multipla;
- neuropatie periferica;
- leziuni ale coloanei vertebrale sau tumori;
- accident vascular cerebral;
- lupus eritematos sistemic (afectiune in care sistemul ataca propriile sale celule si tesuturi sanatoase);
- mielita transversa (tulburare neurologica care declanseaza inflamatia maduvei spinarii);
- deficit de vitamina B12
- sindromul de tunel carpian
- nerv ciupit
- migrena cu aura;
Diagnosticul
Medicul pentru a pune diagnosticul trebuie sa fac o serie de investigatii, printre care se numara si: analize de sange, teste pentru functia tiroidei, valorile vitaminelor, rapoarte toxicologice si nivelul electrolitilor. Pentru a cauta tumori sau infarcte, se poat face CT de cap si coloana, RMN de cap si coloana, radiografii, angiograma, electromiografie.
Orice complicatie asociata cu amorteala unui brat poate fi progresiva si variaza in functie de cauza care sta la baza acesteia. Pentru ca amorteala poate fi simptomul unor boli grave, amanarea stabilirii unui diagnostic si implicit a tratamentului poate duce la complicatii si leziuni permanente.
Se va discuta cu medicul atunci cand o persoana se confrunta cu amorteli persistente sau alte simptome neobisnuite. O data ce cauza principala a fost diagnosticata, se va urma planul de tratament recomandat de catre medic pentru a se reduce riscul legat de potentialele complicatii care ar putea sa apara:
- amputarea;
- dizabilitatea bratului;
- incapacitatea de a face sarcinile zilnice;
- slabiciune;
- paralizie;
- pierderea permanenta a senzatiilor;
- dureri permanente;
- calitatea scazuta a vietii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.