Factorii care influenteaza pozitiv mesele in familie

Actualizat: 13 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Masa impreuna cu familia


Poate ne gandim ca a lua masa in familie este un lucru banal sau este ceva obisnuit, dar tin sa va contrazic, in secolul nostru, masa in familie a devenit, un mancat in graba, dezorganizat, in diferite locuri precum serviciu, scoala, in trafic, etc.

Un tablou frumos al unei familii este cel in care aceasta este adunata in jurul mesei si se bucura de timpul petrecut impreuna. Acesta este unul din momentele cu cel mai mare impact asupra persoanei, atat pentru relatie, cat si pentru sanatate.

Care sunt efectele asupra sanatatii?

Mancatul in familie in mod regulat se asociaza cu o dieta mai calitativa, mai putine comportamente nesanatoase in ceea ce priveste controlul greutatii si un comportament psihosocial adecvat la copii si adolescenti.

A servii masa impreuna a devenit o componenta importanta in ceea ce priveste promovarea sanatatii la copii, astfel incat Asociatia American de Pediatrie recomanda ca posibila strategie de preventie a obezitatii infantile ca familia sa stea impreuna la masa in mod regulat.

Copiii si adolescentii care mananca impreuna cu familia in cele mai multe din zilele saptamanii consuma mai multi nutrienti importanti, cum ar fi calciu, fier, acid folic, proteine, fibre, vitamine, comparativ cu cei care mananca rar impreuna cu familia, acestia apeland la alimente nesanatoase. Acest lucru este important cu atat mai mult cu cat, in cazul acestei grupe de varsta, exista in general un aport de calciu si de fier sub valoarea recomandata de a se mentine.

Consumul de alimente bogate in nutrienti, cum ar fi fructe, legume si alimente bogate in calciu, este mai crescut atunci cand familia mananca impreuna, dieta find mai calitativa. Bineinteles ca exista si exceptii in care unele familii prefera mancarea doar de tip fast-food sau gatita in baie de ulei, aceasta fiind nesanatoasa. Chiar si la adulti s-a observat un consum mai crescut de fructe si legume atunci cand acestia mananca impreuna cu familia. Acest lucru deriva probabil si din constiinciozitatea crescuta cu privire la alimentatie atunci cand sunt prezenti copiii si din dorinta ca acestia sa deprinda obiceiuri sanatoase si bune cu privire la alimentatie.

Care sunt efectele psihosociale asociate cu mancatul in familie?

• Relatiile interpersonale in familie reprezinta o urmare importanta a acestui obicei frumos si sunt imbunatatite de practicarea acestuia. Parintii copiilor mici sustin ca acesta este un moment in care copiii sunt invatati bunele maniere, abilitatile lor sociale, responsabilitate, cum sa ajute la aranjatul si stransul mesei, respectiv gatitul sanatos al alimentelor. Mai mult, acestia, dar si parintii copiilor mai mari, de varsta scolara, percep timpul petrecut impreuna la masa cu intreaga familie ca un factor care creste unitatea familiei, ei bucurandu-se de conversatiile avute, rasul impreuna, relaxarea de care au parte in aceste momente. Pentru adolescenti, interactiunea cu familia reprezinta motivul principal pentru a avea mese impreuna cu familia, iar aceasta practic se asociaza cu o relatie a familiei mai puternica, atat pentru adolescenti, cat si pentru adulti.

Dezvoltarea cognitiva a copiilor si abilitatile de comunicare sunt un alt aspect care beneficiaza de pe urma meselor impreuna cu familia. Participarea la conversatiile din timpul mesei le ofera copiilor posibilitatea de a introduce cuvinte noi in vocabularul lor, de a pune intrebari, de a discuta evenimente si de a-si dezvolta abilitatea de a judeca de la cauza la efect. Aceasta are ca efect si un succes academic crescut la copiii si adolescentii care iau in mod frecvent si regulat mesele impreuna cu familia.

• Copiii si adolescentii care mananca de cel putin 5 ori pe saptamana impreuna cu familia considera ca au parte de suport crescut din partea familiei, vad in parinti modele pozitive de persoane adulte si incredere in sine crescuta, ceea ce, in multe cazuri, se asociaza invers proportional cu folosirea de substante daunatoare, cum ar fi tutun, alcool si/sau substante interzise. Bineinteles ca in decizia de a deprinde asemenea comportamente riscante de catre copii si adolescenti exista si alti factori care aduc un rol important, insa este remarcabil cum timpul petrecut impreuna cu copiii nostri ii face mai puternici in a rezista tentatiilor negative din jurul lor.

Care sunt factorii care influenteaza pozitiv mancatul in familie?

As prezenta pe scurt cativa factori care influenteaza pozitiv mancatul imreuna cu familia:

• Astmosfera pozitiva, cea fara certuri la masa, incercati sa nu aduceti stresul zilnic, problemele de la joburi cu voi acasa, dezbracati-le la usa si intrati cu zambetul pe buze in casa

• Televizorul si telefoanele trebuie lasate deoparte atunci cand se mananca impreuna, folosirea acestor dispozitive electronice in timpul mesei limiteaza efectele pozitive pe care le are mancatul impreuna cu familia, afectand negativ cantitatea alimentelor ingerate (exista o mare tendinta de a manca mai mult decat este necesar, atentia noastra fiind distribuita in alta directie), calitatea alimentelor (deprinderea de obiceiuri nesanatoase cu privier la alimentatie, prezentate in mod pozitiv in reclame si diverse programe TV) si timpul care ar putea fi petrecut in mod calitativ impreuna cu familia.

• O structura a mesei bine pusa la punct: ore regulate de servire, mancare sanatoasa

Cum sa iti planifici masa in familie?

Poate ca multi dintre noi ne dorim sa luam masa in familie dar dusmanul nostru de moarte este “Timpul”.

Cateva idei pentru ati face munca mai usoara:
• Sa iti planifici lista de cumparaturi
• Sa gatesti din timp astfel incat sa nu iti ia mult timp gatitul pe loc
• Sa stabiliti niste reguli :cine pregateste masa, cine aduna masa, care este ora la care se serveste, etc.
• Sa lasati stresul deoparte si sa incercati sa aveti o atmosfera placuta, vioaie si sa va obisnuiti sa va ascultati unii pe altii

Care este defapt realitatea?

Faptul ca a crescut procentul de mame care sunt active, au joburi, precum si posibilitatea de tip after-school, sau timpul din weekend petrecut cu diverse activitati, sunt cele mai actuale si obisnuite bariere in calea meselor frecvente impreuna cu familia. Este bine ca macar timpul liber ramas sa il petrecem in familie, daca nu sunt ambii parinti, macar unul sa ia cina impreuna cu copiii lor. Nu este intotdeauna usor sa depasim astfel de bariere ce apar, dar este un lucru ce merita incercat si ulterior sa devina o prioritate.

Concluzii

Poate ca citind acest articol va imaginati o imagine frumoasa si ideala, dar va ganditi ca realitatea sta cu totul altfel. Consider ca, depinde de noi sa facem din mesele zilnice un timp frumos impartit cu cei dragi, sa ne hranim cu alimente cat mai sanatoase, sa ne bucuram de ceea ce avem si ne incarcam bateriile cu bucuria din familie. Cred ca fiecare familie, fie alcatuita din ambii parinti si copii, sau doar dintr-un singur parinte si copii, pot gasi un moment in zi, sau de cateva ori pe saptamana in care sa pregateasca masa impreuna, sa o serveasca si sa petreaca momente impreuna. Daca in familia ta, nu este acest obicei, te invitam sa incerci, iar de restul va veti convinge singur.

Bibliografie:
1.Loth, K.A., Uy, M.J.A, Winkler, M.R, Neumark-Sztainer, D.Fisher, JO., Berge, J.M., »The intergenerational transmission of family meal practices: a mixed-methods study of parents of young children", in Public Health Nutr, 2019, vol. 22, nr. 7, pp.1269-1280.
2.Glanz, K., Metcalfe, J.J., Folta, S.C., Brown, A., Fiese, B., »Diet and Health Benefits Associated with In-Home Eating and Sharing Meals at Home: A Systematic Review", in Int I Environ Res Public Health, 2021, vol. 18, nr. 4, p. 1577.
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18334049/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31982371/


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Obezitatea Sindromul premenstrual Secretele unei vieti lungi si sanatoase Cum sa imbatranim sanatos Greselile legate de sanatate ale femeilor Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Indispozitia emotionala si gandurile negative Sincopa Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Legatura dintre migrene si hormoni Obezitate infantila Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii
Cere sfatul medicului ×