Dieta de vis - slabiti in timp ce dormiti

Actualizat: 13 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


"Slabiti in timp ce dormiti!" pare a fi sloganul unei reclame difuzata tarziu in noapte si dedicata celor care se incapataneaza sa-si petreaca noaptea la televizor, vizionand cateva filme, sau in club cu prietenii. La fel de indraznete ca si lozinca, studiile de specialitate au demonstrat ca exista legaturi stranse intre perioada de somn si greutatea corporala. Potrivit cercetatorilor o perioada de somn de pana la 8 ore regleaza activitatea hormonala legata de pofta de mancare, influentand astfel greutatea corporala.

Desi, conexiunea dintre somn si apetitul alimentar nu a fost analizata pana de curand, medicii de specialitate confirma ca aceasta poate fi perfect valabila deoarece functionarea hormonilor este influentata de somn.

Aceasta teorie a condus la realizarea studiilor cu privire la hormonii leptina si grelina (ghrelina), care influenteaza in mod direct apetitul alimentar. Rezultatele studiilor au conchis ca acesti doi hormoni sunt influentati de cantitatea si calitatea somnului.

Orice persoana, macar o data in viata, a observat ca dupa o noapte nedormita in ziua urmatoare - indiferent de cantitate si de sortimentul de alimente consumate - nu s-a instalat starea de satietate; acesta este modul in care actioneaza hormonii leptina si grelina!

Influenta hormonilor asupra somnului

Leptina si grelina verifica si echilibreaza sistemul care controleaza starile de foame si satietate, explica specialistii. Grelina este produsa in tractul gastrointestinal si stimuleaza pofta de mancare (apetitul).

Leptina este produsa de celulele adipoase si trimite semnale creierului atunci cand se instaleaza starea de satietate.In mod normal, daca nivelul grasimilor scade, scade si nivelul de leptina.

Dar care este legatura cu somnul? Lipsa somnului scade nivelurile de leptina, fapt ce intarzie instalarea starii de satietate. Totodata, creste nivelul de grelina, apetitul este stimulat si va veti dori sa consumati mai multe alimente; actiunea combinata a celor doua stari determina supraalimentarea, conducand astfel la cresterea in greutate.

Studiu: "Dorm mai putin, cantaresc mai mult!"

Studiu 1: Cercetatorii au incercat sa demonstreze care este mecanismul prin care leptina si grelina stimuleaza alimentatia in exces. Intr-un studiu realizat pe un lot de 12 barbati sanatosi, medicii au masurat nivelul de grelina si leptina, gradul de infometare si nivelul apetitului.

Apoi, timp de doua zile, participantii la studiu au fost privati de somn, urmand alte doua zile de somn prelungit. Pe toata aceasta perioada medicii au monitorizat nivelurile hormonale, pofta de mancare si dorinta de activitate fizica.

Rezultat studiu: cand perioada de somn a fost scurta, nivelul de leptina a scazut, iar cel de grelina a crescut. Deloc surprinzator, apetitul alimentar a crescut. Preponderent s-a manifestat dorinta de a consuma carbohidrati si alimente bogate in calorii.

Studiu 2: Un alt studiu realizat pe un numar de aproximativ 1000 de voluntari a avut in atentie numarul de ore dormite in fiecare noapte, de fiecare individ. S-a masurat atat nivelul de grelina si leptina, cat si variantiile de greutatea ale fiecarui participant in timpul desfasurarii studiului.

Rezultat studiu: Cei care au dormit mai putin de 8 ore au avut un nivel scazut de leptina si unul ridicat de grelina. Totodata, acestia au prezentat si o crestere in greutate. In concluzie, greutatea corporala este corelata cu orele de somn, motiv pentru care participantii care au dormit mai putine ore cantareau mai mult la finalizarea studiului.

Legatura dintre alimentatie si apneea de somn

Studiile realizate sustin teoriile conform carora somnul suficient ar putea fi raspunsul pentru mentinerea optima a greutatii. Totusi, expertii considera ca legatura dintre greutatea coporala si calitatea somnului nu este atat de evidenta.

De exemplu, in cazul sindromului de apnee de somn, indiferent de numarul de ore dormite, odihna este perturbata. Acest lucru se intampla pentru ca persoanele cu aceasta afectiune se pot opri din respirat pana la un minut.

Aceasta situatie se poate repeta chiar de cateva sute de ori pe parcursul unei nopti, in timpul somnului. Apneea obstructiva se manifesta atunci cand musculatura limbii si a gatului se relaxeaza in somn si blocheaza partial caile aeriene. Aceasta este si una dintre cauzele sforaitului.

Ca atare, desi mergeti la culcare devreme si faceti tot posibilul pentru a va odihni pe tot parcursul noptii, intreruperile de respiratie impiedica somnul profund. Opt ore de somn intrerupt vor echivala, practic, cu patru ore dormite. Astfel, oboseala va persista si la trezire, dar si pe parcursul intregii zile.

Cei care au apnee de somn cresc in greutate

Persoanele care sufera de apnee de somn sunt predispuse obezitatii. Potrivit studiilor, pacientii cu apnee de somn nu au un nivel scazut de leptina - hormonul asociat cu tendinta de a creste in greutate.

De fapt, in cazul acestora, nivelul de leptina este nefiresc de ridicat. Importante sunt masurile pe care acestia vor decide sa le adopte pentru a nu creste in greutate atunci cand apneea este tratata si nivelul de leptina scade.

Intrebarea este: De ce nivelul scazut de leptina cauzeaza o crestere in greutate in anumite cazuri si o scadere in altele?

Raspuns 1:
Nu atat cresterea nivelului de leptina conteaza, cat raspunsul individual la aceasta crestere. In acelasi fel in care unele persoane obeze pot deveni rezistente la insulina, unele nu sunt afectate de semnalele pe care leptina le trimite la creier privind senzatia de foame. Este ca si cum organismul ii spune individului sa nu mai manance, dar creierul nu primeste mesajul.

Raspuns 2: Reactia la leptina poate fi mai individuala decat credem. Expertii au demonstrat ca mediul in care traim, obiceiurile alimentare, tipurile de exercitii fizice, nivelul de stres (perceput diferit de fiecare) si particularitatile genetice pot influenta productia de leptina si grelina si raspunsul organismului la actiunea acestora.

Nu sariti peste orele de somn

Pana se vor descoperi informatii contrare, specialistii sustin ca orele suplimentare de somn sunt benefice in timpul unui regim alimentar. Nu este recomandat sa dormiti mai putin de 6 ore pe noapte.

Somnul suficient va diminua senzatia de foame sau, cel putin, dorinta de a consuma produse alimentare concentrate, bogate in calorii (mai ales carbohidrati sau dulciuri).

In cazul in care dormiti destul de mult, dar va treziti din ce in ce mai obosit, se recomanda consultarea medicului, deoarece exista riscul sa fiti unul dintre pacientii nediagnosticati cu apnee de somn.


Citeste si despre:

Dieta cu ciocolata Dieta Sonoma Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Scaderea in greutate: exista o dieta ideala? 5 motive de a include cartofii in dieta Dieta cu zmeura Dieta pentru hipoglicemie Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale