In cazul multor persoane cina consta intr-un fel de mancare semipreparat, consumat in fata televizorului sau a calculatorului in timp ce navigheaza pe internet, sau poate este luata intr-un mod atat de rapid incat membrii familiei nici nu au timp sa se salute.
Astfel bucataria dvs. seamana cu un restaurant de tip fast-food in care cei din casa vin si pleaca servind fugitiv cate o gustare in pauza diverselor activitati. Candva, ora cinei a reprezentat o perioada de relaxare dintr-o zi. Stresul si lipsa de timp au influentat negativ cina traditionala, care era un moment de placere si confort.
Pentru ca cina devina un moment de relaxare si placere, expertii recomanda cateva solutii.
1. Eliminati zgomotele
Acest lucru inseamna sa nu se raspuna la telefon in timpul mesei si nici sa nu se vizioneze programe tv. Indicat ar fi sa se asculte doar o muzica linistitoare, in surdina.
2. Aranjati masa pentru a crea o atmosfera placuta
Desi nu este necesar sa schimbati o fata de masa la fiecare cina, totusi o masa decorata poate fi deosebita fata de mesele simple si anoste. Fie ca pe masa puneti o vaza cu flori proaspete, vesela colorata sau orice alt aranjament de decor, obiectele de acest gen transmit mesajul ca cina este speciala.
3. Iluminati camera intr-un mod placut
Reglarea intensitatii luminii in camera si adaugarea a catorva lumanari pe masa, la cina, poate contribui la scaderea nivelului de stres. Atentie insa la modul in care acestea vor fi pozitionate pentru a nu se declansa diverse accidente.
4. Conversatii agreabile
Prea des, cina este considerata un moment oportun pentru a se discuta nemultumirile pe care le au membrii familiei. Acest lucru poate fi valabil in mod special pentru parinti care pot transforma ora de cina intr-o ora de disciplina si educatie, de multe ori pentru ca in acel moment copilul le acorda atentie. Pentru a evita acest inconvenient, specialistii recomanda stabilirea unor reguli de conversatie in timpul cinei.
Fiecare membru al familiei ar trebui sa incerce sa aiba o atitudine pozitiva si concilianta si sa pastreze comentariile negative pentru alte momente ale zilei. Se vor evita certurile, reprosurile si mustrarile si se va recompensa comportamentul adecvat prin aprecieri si comentarii pozitive.
5. Pastrati o atmosfera placuta in bucatarie
Masa poate arata foarte bine, muzica ar putea fi incantatoare, alimentele ar putea mirosi grozav, dar in cazul in care bucatarul este agitat, asa vor fi si cei de la masa.
Pentru ca cel care gateste sa nu fie suprasolicitat si stresat, ar trebui sa fie ajutat si de ceilalti membrii din familie la treburile casnice. De asemenea, alte solutii ar fi ca unele din treburi sa fie realizate din timpul zilei (puteti pune carnea la marinat de dimineata si puteti sa spalati sau sa fierbeti legumele cu o noapte inainte, de exemplu). Cu cat bucatarul va avea mai putine lucruri de facut in timpul mesei, cu atat va fi mai relaxat atat el cat si restul membrilor familiei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.