Beneficiile vitaminei D pentru sanatate

Actualizat: 25 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vitamina D, denumita si calciferol, este o vitamina similara cu steroizii, un grup de prohormoni solubili in grasimi, care participa la absorbtia optima si metabolizarea calciului si a fosforului in organism.

Persoanele care se expun regulat la razele soarelui nu au nevoie de suplimentarea vitaminei D, intrucat lumina solara asigura sinteza acestei vitamine la nivelul pielii.

Exista cinci tipuri principale de vitamina D identificate stiintific vitamina D1, D2, D3, D4 si D5. Cele doua forme importante pentru sanatatea omului este vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina d3 (colecalciferol). Vitamina D poate fi preluata si din anumite alimente, precum si din medicamente si suplimente alimentare prescrise de medic.

Rolul vitaminei D in organism

Nivelul crescut al vitaminei D in fluxul sanguin a fost asociat de cercetatori cu cele mai sanatoase organisme din punct de vedere genetic, mai exact cel mai putin predispuse imbolnavirilor de cancer, boli autoimune, afectiuni cardiovasculare sau boli infectioase.

Vitamina D ajuta organismul sa absoarba in sistemul intestinal, din hrana, doua minerale importante, fosforul si calciul, precum si sa reabsoarba calciul in rinichi, determinand migrarea mineralului in sange.

Acest proces este esential pentru mineralizarea corecta a oaselor si prevenirea tetaniei hipocalcemice, o tulburare cauzata de deficienta organismului in calciu, prin care bolnavul sufera de reflexe neurologice hiperactive, spasme ale membrelor inferioare si superioare, crame si spasme vocale.

Deficitul in vitamina D atrage dupa sine o absorbtie insuficienta a calciului, care determina nu doar demineralizarea oaselor, ci si alte probleme de sanatate, precum hipertensiunea arteriala, cancerul, tuberculoza, scleroza multipla, dureri dentare (peridontoza) si bolile psihice (depresie, tulburare bipolara sau schizofrenie).

Beneficiile vitaminei D pentru sanatate

Motivul pentru care multe alimente sunt fortificate cu vitamina D este acela ca aportul sporit de calciferol aduce o serie de beneficii pentru sanatate

- previne bolile cronice (numeroase forme de cancer, osteoporoza, diabetul, bolile cardiace, hipertensiunea arteriala);

- protejeaza si lubrifiaza/hidrateaza oasele, dintii si parul;

- regleaza dezvoltarea celulelor si activitatea normala a acestora;

- controleaza reactiile inflamatorii ale sistemului imunitar;

- reduce riscul dezvoltarii de cancer de san in cazul femeilor aflate la premenopauza;

- reduce semnificativ ocurenta cancerului de prostata;

Surse de vitamina D

Vitamina D poate fi suplimentata in organism din diverse surse, indiferent daca va expuneti regulat la soare sau nu. Doza zilnica de vitamina D de care are nevoie fiecare individ, exprimata in unitati internationalezi (UI), este urmatoarea

- copii intre 0-13 de ani - 200 UI

- adolescenti intre 14-18 de ani - 200 UI

- adulti intre 19-50 de ani - 200 UI

- adulti intre 51-70 de ani - 400 UI

- adulti peste 71 de ani - 600 UI

- sarcina - 200 UI

- alaptat - 200 UI

Administrarea suplimentelor de vitamina D se realizeaza sub stricta supraveghere medicala. Pacientii cu afectiuni renale, boli cardiovasculare, hipoparatiroidism sau sarcoidoza au nevoie de doze stabilite de specialist.

De asemenea, persoanele care sufera de boli autoimune, epilepsie, tuberculoza, astm, atrita sau nivel ridicat al colesterolului total, nu pot urma un tratament cu aport sporit de vitamina D, cu exceptia situatiilor in care medicul prescrie aceasta conduita terapeutica.

Cele mai bune surse naturale de vitamina D este recomandat sa se regaseasca frecvent in meniul dumneavoastra

Uleiul de peste

Uleiul de peste, in special uleiul de ficat de cod, este cea mai buna sursa alimentara de vitamina D. O lingura din acest produs acopera 300% din valoarea zilnica recomandata de calciferol, chiar daca este ocolit in general, din pricina gustului puternic si mirosului specific.

Somonul

Grasimile esentiale care se regasesc in carnea de somon recomanda acest aliment in cadrul unei diete echilibrate, insa tot somonul este si o sursa importanta de vitamina D. De altfel, o singura portie de somon asigura necesarul zilnic al acestei vitamine. Alte tipuri de carne de peste ce furnizeaza o cantitate importanta de vitamina D sunt carnea de ton, sardine, pisica de mare sau macrou.

Laptele

Laptele este o alta sursa excelenta de vitamina D un pahar furnizeaza un sfert din doza zilnica recomandata de vitamina D.

Cerealele

O buna parte din cerealele comercializate sunt fortificate cu vitamina D. Verificati informatiile nutritionale inscrise pe cutiile de cereale, unde figureaza prezenta acestei vitamine importante.

Ouale

Galbenusul de ou contine o anumita doza de vitamina D, insa specialistii recomanda consumul oului intreg, pentru fixarea optima a vitaminei.

Sucul de portocale

Alaturi de cereale, sucul natural de portocale este comercializat de cele mai multe ori in varianta imbunatatita cu vitamina D. O cana cu suc de portocale aduce 50% din necesarul zilnic de vitamina D.

Ciupercile

In general, ciupercile contin si ele o concentratie semnificativa de vitamina D, cantitatea variind in functie de fiecare varietate in parte. Ciupercile Shitake (numite si ciupercile anti-cancer) sunt deseori recomandate pentru suplimentarea aportului vitaminei D in dieta zilnica.

Margarina

Numeroase tipuri de margarina sunt fortificate cu o serie de vitamine, prin care se numara si cele de tip D. O lingura de margarina contine circa 60 UI de vitamina D.

Ficatul de vita

Ficatul de vita este unul dintre organele comestibile care suplimenteaza aportul zilnic de vitamina D, circa 15 UI pentru o portie de 100 g.

Branza elvetiana

Aproximativ 28 de grame de branza elvetiana contin 12 UI de vitamina D.

Soia

Numita si planta-minune sau biftec vegetal, soia este si ea o sursa importanta de vitamina D, indiferent de forma in care este consumata (tofu, lapte etc).

Supradoza de vitamina D nu poate surveni prin expunerea prelungita la soare sau printr-o alimentatie bogata in produsele care contin calciferol. Intoxicatia cu vitamina D poate sa apara doar in urma administrarii improprii de suplimente si poarta numele de hipervitaminoza D.


Citeste si despre:

Beneficiile ananasului pentru sanatate Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate Vitamina C pentru sanatatea organismului Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Vitamina E poate sa fie benefica pentru sanatatea parului? Beneficiile vitaminei D Cele mai bune surse vitamina D Deficitul de vitamina D Vitaminele sustin un mod de viata sanatos