Ghid despre cancerul la san

Actualizat: 28 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul de san este o tumora maligna care debuteaza la nivelul celulelor sanului. O tumora maligna este un grup de celule canceroase care se pot dezvolta si invada tesuturile inconjuratoare sau se pot raspandi in zone indepartate ale corpului.

Boala apare mai ales la femei, dar se poate manifesta si la barbati.

Tipuri de cancer de san

Exista diferite tipuri de cancer de san. Acestea depind de tipul celulelor de la nivelul sanului care vor fi afectate de cancer. Cancerul de san se poate manifesta in diferite parti ale sanului, cum ar fi ductele mamare sau lobii.


Principalele tipuri de cancer de san sunt:

Simptomele cancerului de san

O femeie care are cancer de san posibil sa nu manifeste nici un simptom. Totusi, printre manifestarile care pot semnala prezenta cancerului de san se numara:

Diagnostic si investigatii

Cu cat este diangosticat mai devreme cancerul de san, cu atat cresc probabilitatile ca boala sa fie mai usor de tratat.

Femeile care au factori de risc crescut de aparitie a cancerului de san vor face investigatiile urmatoare in mod regulat, la recomandarea specialistului.

- Autoexaminarea sanilor - Dupa varsta de 40 de ani orice femeie trebuie sa-si autoexamineze sanii. Totusi, indiferent de varsta, daca se observa cea mai mica modificare a sanilor, trebuie sa consulte medicul. Cu toate acestea, unele tipuri de cancer sunt prea mici ca sa fie simtite in timpul autoexaminarii, iar multi dintre nodulii sanului nu sunt cancerosi.

- Examen clinic mamar - Examinarea clinica a sanului va fi facuta de catre medicul specialist, oricarei femei cu varsta de peste 20 de ani.

- Mamografia - Mamografia este un tip special de radiografie cu raze X, care se va face in scopul depistarii de tesut mamar modificat sau anormal. Aceasta este foarte importanta pentru depistarea cancerului de san, desi nu este un test perfect. Pentru ca rezultatul sa fie concludent, mamografia se va repeta de mai multe ori.

- Ecografie la nivelul sanului - Aceasta investigatie are rolul de a se verifica daca un nodul prezent la san este un chist umplut cu lichid (care nu este cancer) sau o masa solida canceroasa.

- RMN mamar - Este o tehnica imagistica care foloseste rezonanta magnetica, pentru a se stabili stadiul cancerului, dar si pentru evaluarea si monitorizarea acestuia.

- Biopsie de san - In cazul biopsiei sunt prelevate celule din masa suspecta, pentru analiza, astfel incat sa se stabileasca daca este implicat sau nu cancerul.

- Biopsie minim invaziva de san - In cadrul acestei biopsii se foloseste un ac pentru recoltarea celuelor, fara sa se faca vreo interventie chirurgicala. Mostra va fi evaluata in laborator.

- Biopsia ganglionului limfatic santinela - Este o procedura prin intermediul careia medicii verifica si analizeaza ganglionii limfatici ai axilei, pentru a se stabili daca boala s-a raspandit in sistemul limfatic.

Tratament

Cancerul la san poate fi tratat in mai multe moduri. Acestea depind de tipul de cancer de san si de gradul de raspandire al acestuia. Tratamentele includ interventia chirurgicala, terapia hormonala, bioterapia si radioterapia. La o persoana care sufera de cancer de san poate fi necesar de multe ori, mai mult decat un singur tip de tratament.

- Interventia chirurgicala - este operatia in cadrul careia medicii indeparteaza tesutul canceros. Amploarea interventiei chirurgicale depinde de stadiul de dezvoltare al cancerului.

- Chimioterapia - aceasta presupune utilizarea de substante speciale pentru a micsora sau distruge cancerul. Aceste substante pot fi administrate pe cale orala sau intravenoasa, ori prin ambele metode.

- Terapia hormonala - unele tipuri de cancer au nevoie de anumite tipuri de hormoni ca sa creasca. Tratamentul hormonal este utilizat pentru a bloca celulele canceroase sa obtina hormonii de care au nevoie pentru a se dezvolta.

- Bioterapia - acest tratament are rolul de a intari sistemul imunitar, pentru ca acesta sa lupte impotriva cancerului si pentru a controla efectele secundare ale altor tratamente ale cancerului. Bioterapia este diferita de chimioterapie, aceasta din urma atacand in mod direct celulele canceroase.

- Radioterapia - este o tehnica ce presupune utilizarea de raze X de intensitate crescuta, pentru a distruge celulele canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie: externa si interna . In primul caz, razele vor fi indreptate catre zona in care este prezenta tumora. In al doilea caz se folosesc substante radioactive incapsulate care vor fi plasate in interiorul sau in apropierea zonei afectate de cancer.

Prevenire

Riscul de cancer de san poate fi micsorat prin urmatoarele moduri:


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar Cum sa ai sani sanatosi de-a lungul anilor Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Cancerul vaginal Cancerul pancreatic Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cancerul de piele sau melanomul Durerea asociata cancerului Durerea in cancer Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Remedii naturale pentru cancerul de san