Alimente care va pot imbolnavi

Actualizat: 19 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Contaminarea cu diverse substante a alimentelor este cauza imbolnavirii a milioane de oameni, in fiecare an.

Cel mai des sunt contaminate fructele si legumele proaspete, care nu sunt bine spalate inainte de consum, dar si alte produse alimentare prezinta acest risc.

Alimente care pot afecta sanatatea

- Pepenele galben - Pepenele galben poate fi infectat cu Listeria, care este deosebit de periculoasa, avand manifestari destul de serioase, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Listeria traieste in sol si infecteaza pepenele galben atat in interior, cat si in exterior. In plus, Listeria supravietuieste si chiar se multiplica la temperaturi scazute (cum ar fi cele din interiorul frigiderului).

- Spanacul si alte legume cu frunze verzi - Unele din cele mai frecvent contaminate alimente sunt cele cu frunze verzi. Acestea se considera a reprezenta cauza aparitiei a numeroase boli.

Problema este ca de cele mai multe ori frunzele verzi ale legumelor sunt consumate crude. Uneori, contaminarea acestora are loc chiar in interiorul locuintei. Asigurati-va ca nu spalati legumele si carnea cruda in aceleasi recipiente sau cu aceleasi ustensile si, ca nu le pastrati in aceleasi locuri in frigider. In plus, inainte de consum, spalati si clatiti cat mai bine frunzele de spanac, salata sau alte legume pe care le consumati in stare cruda.

- Ouale si salmonela - Ouale sunt cel mai frecvent contaminate cu salmonela. Cel mai des, salmonela infecteaza ovarele gainilor care fac oua. Cel mai bun mod de a va proteja impotriva salmonelei este de a gati ouale, astfel incat acestea sa nu fie consumate moi.

- Toxinele din ton - Cea mai mare problema a tonului nu este cantitatea de mercur care ar putea fi prezenta in acesta, ci toxina numita scombrotoxina. Aceasta poate creste in carnea de ton, in cazul in care pestele nu este pastrat la rece dupa ce a fost capturat. Din pacate, toxina nu poate fi distrusa nici dupa fierbere. Simptomele includ dureri de cap, greata si palpitatii. Totusi, majoritatea persoanelor infectate cu scombrotoxina nu au nevoie de tratament.

- Rosiile si salmonela - Salmonela poate patrunde in interiorul unei rosii prin intermediul sistemului radicular al plantei. Tomatele pot fi contaminate cu bacterii sau norovirus prin crapaturile din coaja acesteia, in timpul manipularii sau din cauza prepararii in conditiile improprii din restaurante. Odata ce rosiile au fost infectate, singura cale de a evita toxiinfectia alimentara este gatirea legumei la temperaturi ridicate.

- Ciclosporii din fructe de padure - Acestia sunt paraziti care provin de la ouale unui parazit care contamineaza produsele alimentare. Au fost depistati mai ales in zmeura. Spalati cu atentie fructele de padure inainte sa le consumati.

- Inghetata si branzeturile moi - In urma procesului de pasteurizare, multe dintre bacteriile care cauzeaza diverse tipuri de boli sunt distruse. Cu toate acestea, nu toate alimentele sunt pasteurizate.

Inghetata poate fi contaminata cu bacterii de salmonela si de stafilococi. In cazul branzeturilor moi, cum ar fi branza feta, brie sau camembert, exista probabilitati cu 20% mai ridicate de a fi prezenta listeria. Branzeturile dure, cum ar fi cheddar si asiago sunt, de obicei, pasteurizate si pot fi consumate in siguranta, chiar si de catre femeile insarcinate.


Citeste si despre:

Recipientele din plastic - de ce sunt periculoase si cat de grav ne pot imbolnavi Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata 8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil 10 alimente care contin grasimi sanatoase Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer! Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire Cele mai contagioase boli pe care le poti lua in spatiile comune Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali 11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa 5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea Moduri prin care va puneti in pericol sanatatea fara sa stiti Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea? Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului 9 alimente recomandate cand aveti gripa