Top 6 probleme de sanatate la barbati

Actualizat: 12 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Conform statisticilor, la nivel mondial se nasc mai multi barbati decat femei. Inca de la primele zile de viata si pana la batranete, femeile se dovedesc a avea o conditie medicala mai buna decat barbatii.

In topul primelor 15 conditii medicale care cauzeaza deces, barbatii ocupa locurile fruntase din punct de vedere al contactarii afectiunilor, cu exceptia bolii Alzheimer, pe care barbatii de regula nu o dezvolta deoarece nu traiesc suficient de mult. In medie, ei mor cu 5 ani mai devreme decat sotiile lor.

Desi principalele motive sunt de ordin biologic, sanatatea precara a barbatilor este cauzata in mare parte si de comportamentul acestora:

- pentru barbati, sanatatea ocupa ultimul loc in planul prioritatilor;

- numarul consultatiilor medicale solicitate de persoanele de sex masculin este mult mai mic decat cel solicitat de sexul opus;

- de regula, barbatii solicita consult medical in faza avansata de boala;

- barbatii nu manifesta interes fata de medicina preventiva.

Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare si infarctul ocupa primele 2 locuri in topul cauzelor de deces pe plan mondial, pentru ambele sexe, fiind o importanta problema de sanatate la nivel global.

In bolile cardiovasculare, valorile crescute ale colesterolului pot duce la formarea de placi ateromatoase, care blocheaza gradual arterele; daca o placa devine instabila, se formeaza un tromb (cheag de sange) care obstructioneaza fluxul sanguin catre celulele miocardice si cauzeza infarctul. Unul din 5 oameni decedeaza in urma unui infarct.

Din motive necunoscute, arterele persoanelor de sex masculin dezvolta mai devreme arteroscleroza decat cele feminine. Varsta medie de deces cauzat de boli cardiovasculare este de 65 de ani in cazul barbatilor si de 70 de ani in cazul femeilor.

Pentru reducerea riscului de infarct sau boli cardiovasculare se recomanda:

- testarea colesterolului o data la 5 ani (dupa depasirea varstei de 25 de ani);

- verificarea periodica a tensiunii arteriale;

- renuntarea la fumat;

- efectuarea unui program de exercitii fizice de 30 de minute, cel putin de 4 ori pe saptamana;

- modificarea dietei alimentare: cresterea consumului de fructe si legume si scaderea consumului de alimente bogate in grasimi;

Cancerul de plamani

Cancerul de plamani este o afectiune agresiva si de cele mai multe ori metastatica si se difuzeaza rapid, inainte de aparita primelor simptome sau posibilitatea diagnosticarii cu raze X.

Pana a fi diagnosticat, cancerul de plamani este descoperit de regula intr-o forma avansata, greu de tratat, procentul de supravietuire dupa un an de la diagnosticare fiind mai mic de 50%.

Pentru acest tip de cancer nu exista un test screening eficient, desi se fac tot mai multe studii pentru a se determina daca scanarea cu CT (computer tomograf) a pieptului poate ajuta la identificarea precoce a cancerului de plamani, astfel incat sa se imbunatateasca sansele de supravietuire.

90% dintre cazurile de cancer la plamani sunt provocate de tutun; renuntarea la fumat la orice varsta reduce riscul dezvoltarii cancerului de plamani.

Cancerul de prostata

Aceasta afectiune este specifica sexului masculin. Prostata este o glanda de marimea unei castane, situate sub colul vezical, cu rol important in formarea spermei.
Cancerul de prostata este cel mai frecvent tip de cancer in randul barbatilor. In Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 180 de cazuri noi si un procent de 7% dintre barbati mor anual din aceasta cauza.

Screeningul pentru cancerul de prostata presupune un examen digital rectal sau proctoscopic si un test de sange, care masoara cantitatea de antigen specific prostatic (PSA).

Depresia si suicidul

Depresia nu se defineste ca o stare proasta de spirit, ci este o tulburare afectiva serioasa, cu efecte asupra intregului organism si a starii generale de sanatate.
Depresia afecteaza conexiunea minte-corp, deregland balanta chimicale creier/hormoni de stres si celelalte functii: dormitul, apetitul si nivelul de energie. Studiile sugereaza ca barbatii depresivi sunt mai predispusi bolilor de inima.

Desi psihologii si psihiatrii afirma ca depresia este mai frecvent intalnita in randul femeilor, ei nu exclud varianta conform careia barbatii obisnuiesc sa ascunda aceasta tulburare sau sa se manifeste diferit; in locul tristetii si al lacrimilor, barbatii depresivi se manifesta agresiv sau manios, refugiindu-se de multe ori in alcool si refuzand sa apeleze la ajutor specializat.
Rezultatele pot fi tragice: femeile au tentative mai dese de sinucidere, insa acestea raman simple tentative, in vreme ce barbatii comit suicid.

Diabetul

Diabetul poate debuta brusc, fara o simptomatologie clara. Urinarea frecventa este principalul simptom care ii convinge pe barbati sa se adreseze medicului.
Excesul de glucoza actioneaza ca o otrava lenta in vasele de sange si migreaza in tot organismul, afectand ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, orbirea, insuficienta renala afecteaza un numar foarte mare de barbati.

Principalii factori de risc sunt reprezentati de consumul excesiv de alcool si tutun, greutate in exces/obezitate, nivelul crescut al colesterolului, antecedente familiale (ereditate) si hipertensiune arteriala.
Exercitiile fizice regulate si un regim alimentar sanatos pot preveni aparitia diabetului de tip 2. Mentinerea unei greutati moderate si 30 de minute de exercitii fizice zilnice pot reduce cu 50% riscul de diabet la barbati.

Disfunctiile erectile

Disfunctiile erectile nu ameninta viata, dar reprezinta totusi un avertisment al unor importante probleme de sanatate. Doua treimi dintre barbatii peste 70 de ani si 39% dintre cei peste 40 de ani sufera de disfunctii erectile, raportand o pofta de viata scazuta si un risc crescut pentru depresie.

Disfunctiile erectile sunt deseori cauzate de arteroscleroza, medicii considerandu-le un prim avertisment pentru bolile cardiovasculare.
Tratamentele pot imbunatati viata sexuala, dar nu pot vindeca afectiunea.


Citeste si despre:

Top 10 cauze de deces la nivel mondial Top 8 forme de cancer la femei Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Cum putem invinge celulita? Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Importanta vietii sexuale Fructele - surse excelente de antioxidanti Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat